Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Akcie 2015: Kdo se bojí, nesmí do akcií (a možná bude ještě rád)

Jan Traxler
Jan Traxler
12. 1. 2015
 14 443

V roce 2014 rostly nejvíce akcie v Bangladéši a poklesly nejvíce akcie v Rusku. Dařilo se informačním technologiím, biotechnologiím, realitním trustům a dopravcům. Naopak nejvíc ztrácely akcie těžařů ropy. Pro rok 2015 věřím zejména japonským akciím a akciím dopravců.

Akcie 2015: Kdo se bojí, nesmí do akcií (a možná bude ještě rád)

V první polovině roku 2014 se akciím ve světě vesměs dařilo. Od září jsme ale svědky zvýšené volatility. Na hlavních akciových trzích v USA a Evropě proběhly během podzimu dvě výraznější korekce. Akciím na rozvíjejících se trzích se na podzim vůbec nedařilo. Hodnota indexu MSCI Emerging Markets i MSCI Frontier Markets poklesla od září do konce prosince o 12 procent. Naproti tomu hodnota indexu MSCI World se po korekci vždy vrátila zase zpět, takže za poslední čtyři měsíce roku poklesla jen o dvě procenta.

Vývoj některých indexů MSCI

Zdroj: MSCI, FINEZ Investment Management, data v USD; zvětšíte klikem

Za celý rok 2014 stoupla hodnota indexu MSCI World v dolarech o tři procenta (v eurech o 17 procent), zatímco hodnota indexu MSCI Emerging Markets klesla v dolarech o pět procent (v eurech stoupla o devět procent). Na grafu vpravo je tak názorně vidět, jak se opět rozevírají nůžky mezi rozvinutými akciovými trhy (zejména USA) a rozvíjejícími se trhy.

Propojeno!

Jak už to na trzích chodí celá staletí, po manické fázi vždycky přichází vystřízlivění. Z rozvíjejících se trhů začaly přicházet negativní zprávy o výrazném zpomalování tempa růstu, rychle rostoucím zadlužení, realitních bublinách. Zlatá éra rozvíjejících se zemí skončila.

Zajímavé je, že akcie na rozvíjejících se trzích jsou podle fundamentálních ukazatelů levnější než akcie na rozvinutých trzích. To je odrazem růstových očekávání. Po zkušenostech z posledních pěti let už v očích investorů nemají akcie na rozvíjejících se trzích nijak oslnivé růstové vyhlídky. Rusko a Brazílie bojují s ekonomickou recesí a pádem měny. Čínská ekonomika prochází dlouhodobou strukturální změnou z exportéra spotřebního zboží na ekonomiku postavenou na domácí spotřebě, což se odráží i na nižším růstu HDP. Navíc onen růst HDP byl i zde v posledních letech tažen silně na dluh. Z velké čtyřky pouze Indie vykazuje aktuálně pozitivní makrodata.

Investoři postupně dávají ruce pryč od emerging markets a více důvěřují akciím v USA a Evropě. Z toho pak pramení i to, že jsou ochotní kupovat americké a evropské akcie za větší násobky zisků firem, tržeb i účetní hodnoty než u akcií na rozvíjejících se trzích. V letech 2002–2007 tomu bylo přesně naopak. Akcie na rozvíjejících se trzích rostly, firmy zde vykazovaly rostoucí zisky a investoři kupovali akcie z emerging markets s výrazně vyšším poměrem tržní ceny akcie k zisku na akcii.

Paradoxní je, že dnes mají akcie na rozvíjejících se trzích mnohdy i vyšší dividendový výnos než akcie z USA a Evropy. Tím ale neříkám, že se vyplatí dnes kupovat akcie z rozvíjejících se trhů. Investice na emerging markets by měly mít vždy hodně dlouhý investiční horizont. Jestli se jim bude dařit v roce 2015, na to bych si nevsadil. S posilováním dolarem bude mít mnoho rozvíjejících se ekonomik vážné problémy.

Dolar v roce 2014

Zdroj: peníze.cz

Kurzy dalších měn hledejte na Peníze.cz, kromě měn obvyklých zde najdete i kurzy měn exotičtějších

Rozvíjející se trhy jsou fundamentálně levnější

Index

P/E (poměr tržní ceny akcie a zisku na akcii)

P/B (poměr tržní a účetní ceny akcie)

Výnos dividendy

MSCI World

18,05

2,19

2,41 %

MSCI Emerging Markets

13,17

1,52

2,95 %

MSCI Frontier Markets

10,76

1,63

4,13 %

Zdroj: MSCI, FINEZ Investment Management, data k 31. 12. 2014

Máte nějaké akcie?

Nejlepší a nejhorší trhy v roce 2014

V roce 2014 se nejvíce dařilo akciovým trhům v jižní a jihovýchodní Asii. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal trh v Bangladéši, který se řadí mezi takzvané frontier markets, tedy „méně rozvinuté rozvíjející se trhy“. Z větších trhů pak oslnily Indie a Indonésie. Dařilo se i akciím v Číně, Vietnamu, na Filipínách nebo také v Turecku. Z rozvinutých trhů si dobré výsledky připsaly akcie v USA, což je z půlky způsobeno posílením amerického dolaru. Ještě víc se dařilo akciím v Izraeli. Hodnota indexu MSCI Israel v eurech stoupla o 37 procent.

Naopak nejhorší investicí byly v roce 2014 akcie v Rusku, Řecku a Portugalsku. Ruská ekonomika se brzy propadne do hluboké recese pod tlakem hospodářských sankcí a především vlivem nízké ceny ropy. Bohatí Rusové ve velkém vyvádějí peníze ze země. Kurz rublu se silně propadl. To vše se samozřejmě negativně podepisuje i na akciích ruských firem. V Řecku se zase nepodařilo v parlamentu prosadit prezidentského kandidáta, parlament musel být rozpuštěn a budou se konat předčasné volby, ve kterých by podle průzkumů mohla zvítězit Koalice radikální levice SYRIZA, která je pro odtržení Řecka z eurozóny a znárodnění řeckých bank. Poslední dva měsíce investoři v panice utíkají z Řecka. (Mimochodem pokud všechno dopadne jinak a SYRIZA většinu nezíská, nabízí řecký trh mnoho zajímavých investičních příležitostí.)

Do třetice je tu Portugalsko, které je zcela mimo zájem investorů od chvíle, kdy víceméně zbankrotovala největší portugalská banka Banco Espirito Santo. Banka sice dostala finanční injekci a prochází nucenou restrukturalizací, ale akcionářům zůstaly oči pro pláč. Velké ztráty zaznamenal v uplynulém roce také rakouský trh, a to především „zásluhou“ akcií rakouských bank Erste Group Bank a Raiffeisen Bank. Obě dvě oznámily vysoké jednorázové ztráty spojené se sankcemi v Maďarsku a obě dvě čekají také výrazné ztráty u investic na Ukrajině a v Rusku.

Změna hodnoty vybraných akciových indexů MSCI v roce 2014

MSCI Index

rok 2014

MSCI Index

rok 2014

nejlepší trhy

vybrané trhy

Bangladéš

67,83 %

USA

26,52 %

Egypt

43,73 %

Čína

19,17 %

Indonésie

41,35 %

Japonsko

7,42 %

Filipíny

40,86 %

Česká republika

4,83 %

Indie

38,78 %

Velká Británie

3,92 %

nejhorší trhy

Německo

0,01 %

Estonsko

-23,59 %

Brazílie

-5,93 %

Bahrajn

-25,98 %

Rakousko

-21,30 %

Portugalsko

-31,42 %

MSCI World

17,21 %

Řecko

-31,97 %

MSCI Frontier Markets

17,18 %

Rusko

-41,40 %

MSCI Emerging Markets

8,61 %

Zdroj: MSCI, FINEZ Investment Management, data v eurech

Nejlepší a nejhorší odvětví v roce 2014

Očima jednotlivých sektorů a odvětví se nadále dařilo zejména informačním technologiím. Kolem 50 procent vydělaly akcie Apple, Intel, ale třeba také Hewlett-Packard, přes 30 procent stoupla hodnota akcií Microsoft nebo Facebook a s akciemi Yahoo! byste vydělali kolem 20 procent. Mezi vítěze stejně jako loni patřily také akcie farmaceutických a biotechnologických společností. Merck, Teva, Amgen, Gilead Sciences, Celgene, Regeneron, Shire, Actavis, Allergan nebo Eli Lilly, to všechno jsou akcie výrobců léků s tržní kapitalizací přes 40 miliard dolarů, jejichž cena stoupla v roce 2014 o víc než 30 procent.

Hewlett-Packard v posledních třech letech

Zdroj: peníze.cz

Další světové akcie na Peníze.cz

Vysoké zisky přinesly investorům také burzovně obchodované realitní trusty (REITs). Hodnota akcií společnosti Simon Property Group, největšího amerického realitního trustu, stoupla také zhruba o 30 procent. Dále se dařilo dopravcům, zejména leteckým společnostem a železničním společnostem v USA. Hodnota akcií American Airlines stoupla téměř o 80 procent, akcie Delta Airlines zhodnotily kolem 50 procent a zhruba 40 procent byste vydělali s akciemi železničního dopravce Union Pacific.

Naopak nejhorší investicí byly v uplynulém roce akcie těžařů ropy a plynu. S padající cenou ropy ve druhém pololetí klesly všem těžařům tržby a většina se jich propadne do ztráty. Akcie největších těžařů jako jsou Exxon Mobil, Chevron, Royal Dutch Shell nebo BP zatím poklesly od léta zhruba o 10–20 procent. Ale třeba akcie norské firmy Statoil se již propadly o 40 procent, akcie francouzské společnosti Total klesly o 30 procent a akcie brazilské společnosti Petroleo Brasileiro, ještě před pár lety čtvrté největší společnosti na světě podle tržní kapitalizace, se od června propadly o děsivých 70 procent.

Exxon Mobil v posledních třech letech

Zdroj: peníze.cz

Další světové akcie na Peníze.cz

S klesající cenou většiny průmyslových komodit (železná ruda, uhlí, měď apod.) klesají logicky všeobecně akcie těžebních společností. Hodnota akcií BHP Billiton, Rio Tinto nebo brazilské společnosti Valé klesla od léta o 20–40 procent. Už několikátý rok v řadě se nedařilo také odvětví hutnictví a ocelářství. Kupříkladu hodnota akcií společnosti ArcelorMittal klesla v uplynulém roce o dalších 40 procent. Propadu se ve druhé půlce roku nevyhnuly ani akcie United States Steel, Nucor nebo korejské firmy Posco. Největší propad zažily akcie brazilské ocelářské firmy Gerdau, jejichž hodnota spadla o dalších 50 procent.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Výhled na rok 2015 nejistý

Názory na další vývoj akciových trhů se liší. Všichni se shodují pouze v tom, že trhy čeká zvýšená volatilita, podobně jako tomu bylo celý podzim. Budou ale ve výsledku ceny akcií dál růst? Nebo nás čeká po šesti letech růstu obrat trendu? Nebo budou na konci roku ceny akcií na srovnatelné úrovni jako dnes? To ukáže až čas. Pravda je, že akcie na rozvinutých trzích nejsou rozhodně levné. Zároveň ale tyto akciové společnosti stále vykazují růst zisků, takže zatím není důvod k poklesu cen akcií. Nicméně to se může velmi rychle změnit. V roce 2007 také nebyl důvod k poklesu a během roku 2008 pak ceny akcií spadly v průměru o 40 procent.

Pro růst akcií zatím hovoří politika centrálních bank, které drží úrokové sazby na nule, čímž nutí lidi hledat jiné možnosti, jak zhodnocovat úspory. Úroky v bance jsou mizivé a výnosy do splatnosti u státních dluhopisů klesly také na historické minimum. Kupříkladu desetiletý český státní dluhopis má již výnos do splatnosti jen půl procenta ročně. Českým investorům, i těm nejkonzervativnějším, tak nezbývá nic jiného, než investovat do nemovitostí nebo akcií. Tento trend je patrný prakticky všude ve světě. Japonský státní penzijní fond koncem října oznámil, že bude prodávat dluhopisy a navyšovat své pozice v akciích. Celkem by jen z tohoto fondu mělo přitéct na akciové trhy 200 miliard dolarů. A další fondy budou pravděpodobně postupovat podobně.

Proti dalšímu růstu cen akcií hovoří jejich vysoké ocenění. Kupříkladu americké akcie jsou dle ukazatelů CAPE, P/S, P/B i dividendového výnosu nejdražší od roku 2007. Hodnota indexu S&P 500 se také předposlední den v roce vyšplhala na nové historické maximum. A tak ačkoliv zatím chybí pádný důvod k nějakému velkému poklesu, rozhodně je třeba se mít na pozoru. Něco visí ve vzduchu. A to už delší dobu. Není od věci také zmínit, že poměr akcií kupovaných na margin (na dluh) je alespoň v USA na dlouhodobém maximu. To je další varovný signál. Čím víc akcií je kupovaných na dluh, tím strmější a rychlejší zpravidla bývá pokles, když se trend obrátí.

Závěr je tedy jednoduchý. Pokud se nechcete pouštět do rizika, držte se momentálně raději od akcií stranou i za cenu toho, že v roce 2015 nevyděláte. Pro většinu lidí je podle mého názoru moudřejší držet hotovost než riskovat, že prodělají třeba dvacet nebo i čtyřicet procent. Odvážnější investoři pak mohou držet vybrané akcie. Osobně věřím pro rok 2015 akciím v Japonsku, nebo všeobecně akciím dopravců, kteří by měli profitovat z nižších cen pohonných hmot. Mezi mé favority patří také nadále těžaři uranu. Kromě toho s klienty nadále investujeme do reverse bonus certifikátů – jinými slovy spekulujeme na to, že ceny akcií moc neporostou. Pomocí reverse bonus certifikátů vyděláme tehdy, pokud budou ceny akcií stagnovat, klesat nebo jen lehce růst.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

akcieakcie těžařůapplebhp billitondolaremerging marketseuroexxon mobilfacebookfrontier marketshewlett-packardintelmicrosoftmsci emerging marketsmsci frontier marketsmsci worldpetroleo brasileiroportugalskorakouskorio tintoroparoyal dutch shellrozvíjející se trhyrublruskořeckosimon property groupstatoilvaléyahoo
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo