Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Velký investiční seriál: Jak si na stáří spoří marketingový specialista Miloš Vedral

Daniel Tácha
Daniel Tácha
19. 11. 2014
 19 689

Miloš Vedral je marketingovým poradcem v několika oborech. Jsou jimi třeba cestovní ruch, ale také finanční služby. Dá se tedy považovat za člověka o financích poučeného. „Finanční gramotnost většiny českého národa je tragická. Stále vysvětlujeme ty samé základní věci,“ shrnuje svou profesní zkušenost.

Velký investiční seriál: Jak si na stáří spoří marketingový specialista Miloš Vedral

Miloši Vedralovi je 56 let. Podnikat začal v roce 1992. Měl reklamní agenturu, kterou po určitém čase prodal a stal se zaměstnancem.

„Několik let jsem působil jako ředitel lázeňského domu v Karlových Varech. Nakonec jsem s tím však skončil a znovu se dal do podnikání,“ říká Miloš Vedral, který se marketingu aktivně věnuje od roku 2010. „Pro mě je podnikání nejkomfortnější způsob obživy. Nevadí mi v uvozovkách ta nejistota, nutnost se starat se sám o sebe. Naopak cením si možnosti, dělat si věci po svém. Mám rád svobodu volby.“

Na otázku, jestli je v podnikání úspěšný, odpovídá, že si na nedostatek práce nemůže stěžovat, i když jeho původní představy o „snadnosti“ podnikání v České republice byly zkraje jiné. Jako jeden ze současných problémů svého oboru uvádí, že u nás není úplně ještě tak zavedeným zvykem platit za znalosti. A že, co Čech, to nikoli muzikant, ale marketingový specialista.

Nevíte, kde začít?

Nechcete spoléhat na státní důchod? Uvažte, jestli by nebylo vhodné ukládat peníze do podílových fondů. Využijte bezplatnou Hot Line investiční společnosti Conseq, partnera našeho Velkého investičního seriálu

800 900 905

Nebo vyzkoušejte podílové fondy této společnosti:

Případně také populární fondy životního cyklu, v nichž se složení portfolia automaticky přizpůsobuje tomu, v jaké fázi životního cyklu se investice právě nachází:

Logo Conseq

Práce s penězi

Práce v oboru financí je podle slov Miloše Vedrala v mnoha ohledech poučná. Podle něj by lidé měli nad svými penězi uvažovat hlavně s ohledem na životní situace, které se u většiny z nich dřív nebo později dostaví: pořizování vlastního bydlení, narození dětí a nakonec stáří.

„Z našich analýz bohužel vyplývá, že lidé si v tomto ohledu svoje finance moc neplánují, že s penězi neumějí hospodařit. Že o své peníze přicházejí, a to kvůli své pohodlnosti, anebo nevědomosti,“ říká a jako příklad uvádí miliardy korun, které Češi nechávají ležet ladem na běžných účtech a spořicích účtech, místo aby s nimi nějakým způsobem pracovali.

„Problém je v tom, že se lidé bojí přijmout riziko. To za prvé. A za druhé, jen nemnozí jsou schopni uvažovat o svém životě v dlouhodobé perspektivě. Což je třeba na západ od našich hranic běžné. Výsledkem je, že lidé tam také více plánují své finance. Přemýšlejí nad tím, jaké finanční produkty budou využívat a proč. Jaké finanční produkty jsou pro ně přínosné,“myslí si.

Sám Miloš Vedral dává přednost kolektivnímu investování. Své peníze tedy investuje prostřednictvím podílových fondů a penzijních fondů. Do samostatného investování například přímo do akcií, se ale nepouští. „Pokud bych to dělal sám, ušetřil bych na poplatcích, na druhou stranu bych se tím ale musel více zabývat, musel bych se tomu věnovat, dávat tomu svůj čas. A to si nemohu dovolit vzhledem k tomu, že jsem časově zaneprázdněn kvůli svému podnikání, které se neomezuje jenom na marketing,“ vysvětluje. „V případě investic se omezuji na běžný standard. To znamená penzijní fondy, podílové fondy a v minulosti jsem uzavřel investiční pojištění, což beru jako takovou svou mladickou nerozvážnost,“ říká.

Investuje do českých podílových fondů. Stejně jako mnozí jiní v minulosti uzavřel smlouvu na penzijní připojištění, a když loni byla možnost vystoupit z penzijního připojištění a přestoupit do účastnického fondu doplňkového penzijního spoření, udělal to. Zajímavé je, že i když Miloši Vedralovi do penze zbývá deset let, přesto si z nabízených investičních strategií zvolil dynamickou strategii, tedy tu nejodvážnější. „Myslím, že deset let je dostatečně dlouhá doba, aby mi penzijní společnost moje úspory zhodnotila. A navíc zvolil jsem si program životního cyklu, tedy čím blíže budu penzi, tím více z mých úspor bude převedeno z volatilních akcií do bezpečných státních dluhopisů,“ tvrdí.

Za další pilíře svého finančního zajištění na stáří Miloš Vedral považuje rozvoj svých podnikatelských aktivit, do kterých stále investuje, a pak také pravidelné investice do podílových fondů.

„Podílové fondy mají tu výhodu, že si z nich peníze můžu kdykoli vybrat, tedy jsou takovou pojistkou pro případ, pokud bych náhle potřeboval větší obnos peněz. Z podílových fondů je mohu vybrat, aniž bych je musel brát ze svého spoření na stáří, což je důležité, protože jakýkoli předčasný výběr ze spoření se státním příspěvkem je nevýhodný,“ vysvětluje Miloš Vedral.

Sázeli byste 10 let před penzijním věkem na dynamickou strategii?

Peníze na ruku

Na otázku, jestli si peníze z doplňkového penzijního spoření nechá vyplatit najednou, nebo si je nechá vyplácet pravidelně jako měsíční rentu, odpovídá, že s největší pravděpodobností je vyzvedne najednou a dál s nimi bude sám hospodařit. „Něco si nechám pro svoji potřebu, zbytek, počítám, budu zhodnocovat prostřednictvím investování dál,“ říká a upozorňuje na to, že s jednorázovou výplatou má člověk jistotu v tom, že si o svých naspořených penězích rozhodne sám, protože nikdo neví, jak dlouho „tady ještě bude.“

„Podle mého je lepší si sám rozmyslet, co s úsporami dál udělat. Já si navíc nemyslím, že v momentě, kdy půjdu do penze, pro mne všechno skončí. Rád bych si i v důchodovém věku udržoval nějakou mentální svěžest. Jistěže uberu ze svých aktivit, ale třeba bych se dál rád nějakým způsobem věnoval podnikání nebo svým koníčkům. Také bych rád nějakým způsobem pomohl svým dětem,“ uzavírá.  

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Daniel Tácha

Daniel Tácha

Daniel Tácha je novinář, copywriter a příležitostný spisovatel. Psal pro Lidové noviny, Týden, Český rozhlas, Czech Business Weekly a další. Založil společnost Copywrite Company a vede web s drzým jménem... Více

Související témata

conseqdoplňkové penzijní spořeníinvestiční strategiekolektivní investovánípenzijní připojištěnípodílové fondystátní příspěvekúčastnické fondy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo