Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Velký investiční seriál: Fondy životního cyklu

Aleš Tůma
Aleš Tůma
20. 8. 2014
 25 606

O pravidelném investování už byla ve Velkém investičním seriálu řeč, teď je řada na jedné speciální strategii, která se pro dlouhodobé pravidelné investování často používá. Fondy životního cyklu jsou autopilot, který s vámi má nejen doletět k cílovému letišti, ale také na něm bezpečně a měkce přistát.

Velký investiční seriál: Fondy životního cyklu

Dejme tomu, že se blížíte odchodu do důchodu – jak velkou část portfolia budete ochotní dát do akcií? Pokud s rostoucím věkem nepřišel prudký úbytek duševních sil, sto procent to asi nebude. Obecně přijímanou zásadou v investování je, že čím víc se blíží čas, kdy budete chtít vybrat své zisky – v hantýrce: „čím víc se krátí váš investiční horizont“ – tím míň byste měli riskovat.

Jak funguje investiční brzda

Pokud nakoupíte akcie s cílem prodat je za 30 let a za dva roky přijde propad o 50 procent, není nutně potřeba panikařit. Na dohnání ztráty máte dalších 28 let. Pokud ovšem propad přijde rok před tím, než plánujete portfolio zpeněžit, je to už podstatně méně příjemné. Když začnete z portfolia vybírat peníze v době poklesu, na následném růstu už v absolutní částce tolik nevyděláte a zbude vám menší penze.

Fondy životního cyklu proto, jak už název napovídá, stárnou – nebo spíše zrají, abychom někoho neurazili – s investorem. Postupem času snižují podíl akcií v portfoliu a zvyšují podíl méně kolísavých nástrojů, konkrétně dluhopisů.

Nejčastěji se používají pro spoření na penzi, ostatně i v doplňkovém penzijním spoření řada penzijních společností tuto strategii nabízí. Lze je ale použít i pro jednorázovou investici.

Jan Vedral

„Čím delší investiční horizont, tím dynamičtější investici si můžete vybrat: když bude nějaký čas hodnota investice klesat, tak si můžete počkat, až následný růst ztráty vymaže. Zároveň ale platí, že zvolená strategie musí odpovídat rizikovému profilu klienta – pokud má klient vysokou averzi k riziku, tak i když má dlouhodobý horizont, pokles hodnoty zkrátka psychicky neustojí a investici prodá, a to většinou v pro něj nejméně vhodný okamžik. Jiné je to samozřejmě u pravidelných investic, u kterých je v počáteční fázi riziko velmi výrazně sníženo průměrováním nákladů, takže dynamickou strategii si může zvolit i klient s vyváženým profilem, ideálně pokud si při tom zvolí program životního cyklu, který bude jeho investici s ubíhajícím časem postupně ‚zkonzervativňovat‘.“

Více nejen o riziku, strachu a investicích v rozhovoru s hlavním investičním manažerem společnosti Conseq Janem Vedralem: Nízké sazby na spořících účtech nahrávají investicím

Nevíte, kde začít?

Chtěli byste začít s investováním, jen nevíte kde?

Využijte bezplatnou Hot Line investiční společnosti Conseq, partnera našeho Velkého investičního seriálu
 
800 900 905

Nebo vyzkoušejte podílové fondy této společnosti:

Případně také populární fondy životního cyklu, v nichž se složení portfolia automaticky přizpůsobuje tomu, v jaké fázi životního cyklu se investice právě nachází:

Logo Conseq

Kolik dokážete měsíčně dát stranou na stará kolena?

Kde zabrzdit?

Cílem této strategie není maximalizovat výnos, v takovém případě by jednoduše držela celou dobu akcie. Kritici na tento fakt někdy zapomínají. Cílem je zkrátka postupně snížit riziko, že krize, která by mohla udeřit chvíli před výběrem peněz, vymaže podstatnou část vašeho portfolia.

Můžete namítnout, že propad může nastat před začátkem realokace, ale právě proto se akcie nevyprodávají najednou, nýbrž postupně.

Pořád tu ale je otázka z úvodu: jaký podíl akcií je optimální pro tu kterou fázi dlouhodobé investice (nebo, pokud mluvíme o zajišťování na stáří a chceme si to zjednodušit: jaký podíl akcií je vhodný v kterém věku)? Věřte nebo nevěřte, odpověď na to není jednoznačná.  Přístup správců se liší – někteří skutečně dávají do akcií dlouhou dobu sto procent a vyprodávají je až v posledních deseti letech před cílovým datem. U jiných je přechod postupnější.

Naproti tomu třeba americká společnost TIAA-CREF, která spravuje penzijní úspory pracovníkům akademické sféry, má dynamickou strategii. I v prvních letech po odchodu do penze mají její klienti až 50 procent akcií. Pokud nejste Igor Hnízdo, takto agresivní přístup pro vás nemusí být vhodný.

Neposílejte svoje peníze do důchodu

Nulový podíl rizikových aktiv běžný v našich končinách ale může být až příliš konzervativní. S odchodem do penze neutratíte všechny úspory naráz, a protože z portfolia budete čerpat dalších patnáct či více let aktivního života, potřebujete alespoň malou část investic s vyšším výnosovým potenciálem kvůli ochraně proti inflaci.

Správná míra rizika je samozřejmě individuální, proto většina správců umožňuje individuální nastavení.  Můžete začít třeba 15 let před penzí na stu procent akcií, do penze snížit podíl na dvacet pět až třicet procent a tam ho ponechat. Nebo nastavit cílové datum, ke kterému budou všechny akcie „překovány“ na dluhopisy na dobu pět let po začátku penze. Možností je zkrátka mnoho.

Samozřejmě záleží i na výši majetku. Pokud máte vyděláno tolik, že i při propadu na trzích vám to bude stačit na slušnou rentu, můžete investovat odvážněji a odkázat nějaké akcie budoucím generacím. Pokud naopak máte úspor velmi málo, i 25 procent akcií může být hodně.

Článek vychází z obsahu knihy Průvodce úspěšného investora: Vše, co potřebujete vědět o fondech. Vychází v září v nakladatelství Grada.

V jednoduchosti je síla

Fondy životního cyklu jsou v Česku vcelku populární, jeden z důvodů je nepochybně jejich jednoduchost. Můžete se setkat se dvěma variantami – častější jsou programy životního cyklu, kde vám správce nakupuje nejdříve akciové fondy, poté ty konzervativní. Investiční horizont si zvolíte na smlouvě. Druhá alternativa je samostatný fond, který má cílové datum přímo v názvu.

Nejsou vhodné vždy a pro každého, ale jejich výhodou je, že umožňují investovat i malou částku, typicky od pěti set korun měsíčně, do kvalitně diverzifikovaného portfolia. Pokud tedy chcete jednoduše spořit na penzi nebo třeba dětem na studia, můžou být fondy životního cyklu dobré řešení.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Související témata

akcieconseqdluhopisyfondy životního cykluinflaceinvesticepodílové fondyrizikozajištění na stáří
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo