Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Červenec na finančních trzích: Čísla u ledu, tón udává geopolitika

Martin Mašát
Martin Mašát
13. 8. 2014

Statistici zveřejnili čísla a akcie vyšplhaly výš. Makroekonomové mají nový odhad vývoje ukazatele a akcie zase lezou dolů. Chlapík z centrální banky má silné řeči a ekonomika na to nic. – – Takhle „dramatické“ bývá leckdy ohlížení za vývojem na finančních trzích. Ne tak za tím červencovým. Ten spíš ovlivňovaly „geopolitické události“, čti zprávy o průšvizích z celého světa. Spojnice grafů kreslil především investorský strach.

Červenec na finančních trzích: Čísla u ledu, tón udává geopolitika

Události, které okupují titulky novin, nebývají většinou změny k lepšímu. A toho negativního bylo letos v červenci „požehnaně“. Akciové trhy přirozeně na špatné zprávy nereagují růstem. Záchranou pak můžou být – a často bývají – dluhopisy, které při rostoucím strachu z rizik většinou přidávají na hodnotě. Letos v červenci to tak ale nebylo – i když se dluhopisy snažily, na ztráty akcií to nestačilo, dluhopisy totiž rostly už minulé měsíce a teď mají rekordně nízké výnosy, tedy také rekordně vysoké ceny.

Jinak řečeno, minulý měsíc nebylo moc kde brát.

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management jako investiční manager pro portfolia podílových fondů, pojišťoven a penzijních společností skupiny ING v Česku a na Slovensku. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Okurková sezóna se letos nekoná. Bohužel

Než se vrhneme na hlavní události, shrneme přece jen pár zajímavých čísel. Ve Spojených státech publikovali zprávu o vývoji hrubého domácího produktu a voilà – po tragickém prvním čtvrtletí, kdy se plno komentátorů obávalo návratu recese, přišel tentokrát pozitivní šok. Amerika vykázala růst o čtyři procenta. To evidentně vylepšilo náladu investorů. Když se k tomu přidaly ještě zlepšující se indexy sentimentu a vytrvale klesající nezaměstnanost, měly americké akcie cestu k vyšším hodnotám umetenou.

Bohužel nejsou tu jen Spojené státy, ale také zbytek světa. A ten zásoboval finanční periodika každý den zprávou jak pro pana Joba. Hned zkraje měsíce se provalily problémy Argentiny se splácením státních dluhopisů a země se dostala na pokraj krachu. Paradox je, že dnešní problémy s dluhy souvisí se splácením dluhů po minulém krachu z roku 2001. Není krach země dvakrát za 13 let příliš?

Do nové a ještě horší fáze se dostala krize na Ukrajině, místo krize už je asi pomalu čas začít mluvit o válce. Amerika a Evropa se konečně dohodly na přísnějších sankcích vůči ruským představitelům a firmám za údajnou pomoc ukrajinským separatistům. Samozřejmě to odnesly akciové tituly v Rusku a také v zemích, které mají s Ruskem silnější vazby, tedy například v Německu.

Další a neposlední neklidný region je Izrael – doporučit můžu článek Pavla Kohouta Chudá Gaza, bohatý Hamás –, který zahájil vojenskou operaci proti „tunelářům“. Bohužel ani tyto zprávy o vystřelených raketách, o únosech a podobně zrovna nenaplňovaly investory nadšením.

A pak se můžeme zmínit ještě o strachu z možného rozšíření eboly ze stření Afriky do civilizovaných zemí, o pokračující válce v Sýrii a také o rozkladných tendencích v Iráku… Na klidné a veselé prázdniny to zkrátka nevypadá.

V Evropě se zase zachraňují banky

Vrátíme-li se do staré Evropy, nelze nezmínit bankovní sektor, který se asi také ještě nevymanil úplně ze všech problémů, navzdory silné a dlouhodobé státní podpoře. Během července vyplavaly na povrch nestandardní operace portugalské banky Espírito Santo. Na počátku ji ovšem Portugalsko zachránilo. Tedy – zestátnilo. Pokud by se hrozba problémů bankovního sektoru znova rozšířila, mělo by to v současné situaci fatální následky. 

Tyto a mnoho dalších událostí hýbalo trhy a také nervy investorů. Je jasné, že výsledná červencová výkonnost akciových trhů nemohla dopadnout dobře. Bohužel, dluhopisové investice nestačily tuto díru zalátat – vzdor značné snaze: Výnosy německých státních dluhopisů dokonce pokořily své minimální hodnoty, tedy ty s desetiletou splatností nesly pouhých 1,12 procenta ročně.

Jednoznačným vítězem se stal americký dolar, který díky lepšímu „makru“ a absenci negativních zpráv vydatně posílil a to proti euru o víc než tři procenta.

Jakpak bylo u nás doma? Vzdor intervencím inflace nenaskočila

V Čechách bylo svým způsobem pusto a prázdno. Jediná událost, která trochu rozvířila zarostlý analytický Brčálník, bylo zveřejnění inflace, která dosáhla meziročního „nerůstu“ o nula procent. To je výsledek na hony vzdálený odhadům České národní banky. Centrální banka je teď ve složité situaci, její odhady inflace nevycházejí a jsou dokonce pod odhady inflace, jaká by byla bez měnových intervencí. Banka ale přitom říká, že dokáže lépe řídit inflaci, když intervence provádí. Když ale krok s intervencí nevyšel a inflaci se „nahodit“ nepodařilo, těžko budou bankéři zkoušet druhé kolo. A tak přislíbili „pouze“ udržení slabší koruny až do roku 2016. Do té doby bude uměle dražší benzin, dovolené a všechno, co se dováží. Naopak pracující v České republice budou méně placeni než lidé v zahraničí. Odnesla to trochu i česká koruna, která oproti minulému měsíci oslabila o 0,4 procenta.

K intervencím naší centrální banky už jsem svoje napsal: Měnové války: Agresůrek Česko. Jsme lovci, nebo kořist?

Optikou finančních indexů

Trh

Červenec

Od počátku roku

Za poslední rok

S&P 500 (USA)

-1,5 %

4,5 %

14,5 %

DAX (Německo)

-4,3 %

-1,5 %

13,7 %

CAC 40 (Francie)

-4,0 %

-1,2 %

6,3 %

CECE EUR (střední Evropa)

-4,5 %

-4,5 %

0,1 %

RTS (Rusko)

-10,7 %

-15,4 %

-7,1 %

MSCI index – rozvíjející se trhy

1,4 %

6,3 %

12,5 %

FX CZK/EUR

-0,4 %

-0,5 %

-6,6 %

Vývoj některých akciových indexů od počátku roku

Zdroj: MSCI.com. Zvětšíte klikem

Z výkonností jednotlivých indexů je evidentní, že se červenala většina světa. Světlou výjimkou jsou akcie globálních „emerging markets“, které se horko těžko udržely nad nulou. Důvodem může být především izolovanost zmíněných geopolitických rizik. Na druhou stanu je vidět, že třeba region střední a východní Evropy utrpěl jedny z největších ztrát.

Relativně silná závislost francouzských a německých exportů na Rusku, případně na dovozu ruských zdrojů, poslala dolů akcie těchto zemí dolů. Ruské trhy zasáhlo zostření mezinárodních sankcí ještě o to víc a jen letos zde investoři ztratili 15 procent. 

Mírné ztráty kvůli zvětšenému strachu z rizika zaznamenaly i americké trhy. Domácím investorům pak toto minus bez problémů kompenzoval posilující dolar.

Co bude dál?

Potvrdilo se, že zpomalení USA bylo jen dočasné, a tak není důvod americké trhy opouštět. V jejich prospěch hovoří i homogenní ekonomika se silnou a razantní centrální bankou. Myslím, že výkonnostní potenciál trhů státních dluhopisů se vyčerpal a že je zde mnohem větší pravděpodobnost růstu výnosů než jejich dalšího poklesu, a že tedy lze očekávat pokles cen dluhopisů.

V nejbližší době budou investoři vnímavější na geopolitická rizika a na vývoj v bankovním sektoru a tak se dá očekávat větší volatilita na trzích. Žádné překvapivé kroky centrálních bank nejsou pravděpodobné, a proto se pozornost bude soustředit na přicházející výsledky firem a na jednotlivé makroekonomické indikátory. Pokud na sebe zase nebudou mermomocí strhovat pozornost pohromy a katastrofy, což se bohužel nedá vyloučit. 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Mašát

Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo