Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Slepá důvěra: Deset procent ročně od J&T banky. Nebo taky nic!

Jan Traxler
Jan Traxler
24. 7. 2014
 40 890

J&T banka přišla s novým produktem, nezajištěným podřízeným certifikátem na nekonečně dlouho. Výnos: deset procent ročně. Nádhera? Nejdřív si dobře pročtěte prospekt certifikátu, budete šokováni.

Slepá důvěra: Deset procent ročně od J&T banky. Nebo taky nic!

K 30. 6. 2014 emitovala J&T banka deset tisíc kusů podřízených certifikátů, každý o jmenovité hodnotě sto tisíc korun. Jedná se o nezajištěné certifikáty s neohraničenou dobou životnosti, které mají charakter podřízeného dluhu s nejvyšším stupněm podřízenosti. Nesou úrok deset procent ročně, vyplácen je čtvrtletně.

Certifikáty mohou upisovat pouze „profesionální investoři“ a zaměstnanci banky. Pokud tedy nejste zaměstnancem J&T banky, musíte mít na vkladech u J&T banky minimálně sto tisíc eur, abyste si mohli tento certifikát koupit.

Pomocí těchto certifikátů chce banka získat miliardu korun na další rozvoj. J&T banka v posledních letech rychle roste. Její bilance (suma aktiv) činila k 31. březnu již 121 miliard korun. V prvním čtvrtletí tohoto roku vytvořila zisk přes půl miliardy korun. Banka zároveň s růstem bilance musí navyšovat vlastní kapitál, aby splňovala požadavky na kapitálovou přiměřenost. Za poslední rok J&T banka zdvojnásobila vlastní kapitál ze sedmi na čtrnáct miliard korun. A plánuje ho navyšovat dále. Právě proto se rozhodla vydat zmíněné podřízené certifikáty.

Ovšem pozor, podřízený certifikát v sobě nese výrazné kreditní riziko: v případě insolvence banky budou takové certifikáty vypořádány až jako poslední v řadě všech věřitelů, pravděpodobně by z nich tedy investoři nedostali ani korunu. To dělá z certifikátu rizikovou povahou investici na úrovni akcií.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na Investujeme.cz, Finmagu a Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

J&T banka není povinná vyplácet výnos

Ale to není zdaleka všechno. V dokumentaci certifikátu nás čeká pár vypečených překvapení. Desetiprocentní úrok totiž není nijak garantovaný a J&T banka ho vůbec nemusí vyplatit. Standardně by měl být vyplácen kvartálně, vždy po skončení tříměsíčního výnosového období. V prospektu tohoto cenného papíru se ale mimo jiné uvádí:

„Emitent může kdykoliv v průběhu výnosového období rozhodnout na základě vlastní volné úvahy, v níž není žádným způsobem omezen, o zrušení výplaty výnosu za takové výnosové období nebo též za určená následující budoucí výnosová období.“

Takže kdykoliv si banka umane, může se rozhodnout výnos nevyplatit. Podle jiného ustanovení prospektu může výnos také krátit:

„Pokud nebude mít emitent disponibilní zdroje schválené valnou hromadou v objemu dostatečném k výplatě celého výnosu, bude výnos připadající na jeden certifikát poměrně krácen. Zkrácení nebo nevyplacení výnosů za dané výnosové období je trvalé a nemůže být kompenzováno v následujících výnosových obdobích.“

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí „garantovanou“ investicí? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

J&T banka není povinná splatit certifikát

Certifikáty také nemají stanovené pevné datum splatnosti. Kdykoliv po pěti letech může J&T banka rozhodnout o jejich splacení. Vlastníci certifikátů ale nemají právo jejich splacení požadovat. A v prospektu se také jasně uvádí, že:

„Emitent není povinen splatit jmenovitou hodnotu certifikátů.“

Čili dokud o splacení nerozhodne emitent, může investor certifikát jedině prodat někomu jinému. Tady může nastat dost vážný problém: když bude banka pravidelně vyplácet slíbené desetiprocentní úroky, bude o certifikáty jistě zájem a jejich tržní cena pravděpodobně poroste výrazně nad nominál. Jenže kdyby J&T banka výnosy přestala vyplácet, nikdo nebude chtít koupit papír bez výnosu na nekonečně dlouho. Jeho cena by naopak výrazně klesla.

Slepá důvěra do investování nepatří

Když si to shrneme, J&T banka láká na úrok deset procent, ale ve skutečnosti není nijak zavázaná tento úrok vyplácet a není dokonce ani povinna splatit jmenovitou hodnotu certifikátu. Tomu říkám opravdu dobrý kšeft.

Ale proč se držet při zemi. Příští týden vydávám vlastní certifikáty s výnosem dvacet procent ročně. Samozřejmě za stejných podmínek – úrok nemusím vyplácet a dluh nemusím vrátit. No neberte to!

Samozřejmě předpokládám, že banka chce hrát s investory fér hru a výnosy chce vyplácet a má v úmyslu jim jednoho dne vrátit i jmenovitou hodnotu certifikátu. Přece si nebude kazit bezesporu dobré jméno, že? Ale investovat jen na základě slepé důvěry se nevyplácí. J&T banka si v prospektu nechala až příliš mnoho zadních vrátek, způsobem, který zcela podlamuje důvěru v tento produkt. Rozumný investor by do něčeho podobného nedal ani korunu.

Nicméně přes všechny nástrahy, které v sobě ukrývá, je o nezajištěné certifikáty překvapivě velký zájem. Z plánovaného objemu jedné miliardy korun již banka k 3. 7. upsala přes polovinu. Proto se rozhodla v souladu s prospektem zvýšit od 15. 7. emisní kurz na 105,26 % jmenovité hodnoty certifikátu. Výnos certifikátu tak už bude lehce pod deset procent ročně. Tak honem, pospěšte si!

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

investiceriziko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo