Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Březen na finančních trzích: Kam kráčíš, Rusko?

Martin Mašát
Martin Mašát
10. 4. 2014

Hlavní událostí, která hýbala trhy a náladou investorů během března, byl relativně malý poloostrov na severním pobřeží Černého moře známý jako Krym. A nebyly to zprávy o počasí, o luxusních hotelích či o výhodách dětského tábora Artěk.

Březen na finančních trzích: Kam kráčíš, Rusko?

Na geopolitický vývoj přirozeně reagovaly i akciové trhy, hlavně ten ruský – v jednu chvíli byl dokonce o 25 procent níž než na konci minulého roku. Na druhou stranu rostoucí citlivost investorů na rizika a neexistující inflace pomohly udržet vysoko poptávku po bezrizikových státních dluhopisech navzdory jejich supernízkým výnosům.

Zmíněné „uklidnění“ v druhé polovině března a přísun několika lepších fundamentálních čísel pomohly většině akciových trhů smazat ztráty po výprodeji na začátku měsíce. Nejlépe reagovaly americké trhy a některé rozvíjející se trhy, které jako jediné dosáhly v březnu pozitivního zhodnocení.

Ruské risky

Celá krymská krize odhalila, že světové mocnosti nejsou na podobné situace schopny efektivně reagovat a že je drží pod krkem vlastní ekonomické zájmy. Zlatou medaili za bezmocnost si vysloužila Evropská unie, která, aby nepřišla o ruský plyn a ruské zakázky, jen prodloužila pouze vízovou povinnost pro ruské občany. Ani ostatní země nedokázaly vymyslet žádné pořádné ekonomické sankce. Toto je ovšem politické kolbiště. Co na to investoři?

Krymská akce má za následek právě a jen zvýšenou rizikovou averzi investorů vůči Rusku. Ono je těžké představit si příliv nových investic (ať už přímých, či přes podílové fondy), když vám vedoucí představitelé země vyhrožují zestátněním těch dosavadních. Ani otevřená možnost sankcí vůči Rusku úplně nepodporuje příliv kapitálu. To samozřejmě vede k odlivu peněz a poklesu hodnoty rublu, kterému se ruská centrální banka brání zvyšováním úrokových sazeb. Což zase není úplně ideální v době, kdy se ekonomika snaží dostat z útlumu.

Jak to zrublo rubl

Zdroj: peníze.cz

Zdroj Peníze.cz 
Kurzy dalších měn na Peníze.cz

Po převzetí poloostrova a ukázce neschopnosti velkých zemí účinně reagovat, se ruský akciový trh dokázal vzpamatovat a vrátit se částečně zpět a celkově za březen ztratil jen kolem tří procent. Přesto zůstává velmi rizikovou investicí a i přes své fundamentálně nízké ocenění není pro každého. Velkým rizikem je především možnost, že se Rusko dostane do určité izolace, což růstu zisků příliš neprospívá.

Horký investiční tip: pan Bufet, věštec z omáčky, prorokuje

Pravidelně docházím do jednoho moc fajn restaurantu – mají senzační kuchaře, tradiční menu, obsluhu na úrovni a chodí tam jenom lepší lidi. To se hned pozná. Já tam tak vypomáhám, sbírám sklo ze stolů, nikdo to po mně nechce, ale rád přiložím ruku k dílu, když jde o podnik, co má moje sympatie. Taky talíře odnáším a při tom samozřejmě občas zkontroluju kvalitu kuchyně, to se musí, protože i senzační kuchař může někdy mýt výkyv – ostatně i akcie nejlepších podniků se někdy trochu propadnu, důležité je nebýt dole dlouho, najít slabé místo, odstranit a zase se vyhoupnout vzhůru. A samozřejmě: vědět, co chtějí zákazníci. V tomhle podniku ostatně vždycky dobře věděli, co zákazníci chtějí. Takže když jsem tam před pár dny zaslechl, jak sjednávají od léta pravidelně zvýšenou dodávku ruských vajec, mám v tom jasno, investoři kupujte rubl, brzičko tím bude platit půlka Evropy!

Prostořeká Yellenová

Oči analytiků ovšem nebyly – a nemohly být – upřené jen na Krym. Mezi zásadní kurzotvorné události patřilo zasedání FEDu. Nová šéfová FEDu, Janet Yellenová, potvrdila, že zakolísání americké ekonomiky v zimě bylo způsobeno právě tou zimou (čím jiným) a že bude tedy pokračovat postupné ukončování kvantitativního uvolňování (pomalu přestávají tisknout další peníze). Co ale všechny překvapilo, bylo její další vyjádření, a to, že by asi za rok mohlo nastat dokonce zvedání sazeb v USA. Takto přesně určený časový rámec nikdo nečekal a tak se okamžitě posunuly výše výnosy amerických dluhopisů (ceny klesly).

Ani dolar nezahálel a okamžitě posílil vůči ostatním hlavním měnám. Akciové trhy se zase uspokojily vysvětlením slabších makroekonomických čísel pomocí mrazů a vydaly se opět vstříc novým maximálním hodnotám.

Dolar vzhůru letí?

Zdroj: peníze.cz

Zdroj Peníze.cz 
Kurzy dalších měn na Peníze.cz

Kam kráčí říše středu a co Evropa?

 
Bohužel ani březen prozatím neukázal, kam se ubírá ekonomika Číny. Uřídit ekonomiku, která čítá 1,3 miliardy lidí, není jen tak a pokud vám něco nefunguje, může to být dalekosáhlý problém. Na druhou stranu vedení Číny si je vědomo problémů v bankovním systému a vyjádřilo se zcela jasně, že se chystá zavést opatření na podporu domácí ekonomiky. Ovšem bude záležet, jak, kdy a v jakém rozsahu se případná podpora projeví, to pak bude rozhodující impulz následujícího vývoje čínského akciového trhu.
 
Nezapomeňme ani na Evropu. Tady se stále čeká, zda Evropská centrální banka použije nějaký další nástroj na podporu ekonomiky. Tlačí ji k tomu pomalu a jistě stálé pokulhávání za ekonomickým vývojem v USA (kde navíc měnové uvolnění ještě probíhá) a inflace, která se pohybuje jen kolem půl procenta; v několika zemích eurozóny je už záporná. Cílem případných kroků Evropské centrální banky bude oslabit euro a snížit úroky, což by mělo nastartovat ekonomiku a inflaci a potenciálně i akciové trhy.

Vývoj některých akciových indexů

Ydroj MSCI, zvětšíte klikem

Optikou finančních indexů

I přes dramatické události na Krymu se akciové trhy relativně držely (kromě ruského) a jejich meziměsíční ztráty nejsou nijak významné. V mírném záporu skončily především evropské indexy, Amerika se mírně zvedla a míří opět ke svým maximům. Také akciové trhy rozvíjejících se zemí se po uplynulých korekcích udržely v plusu. Obecně se dá říci, že se výkonnost akciových trhů od počátku roku drží kolem nuly a všechny trhy hledají stále svůj směr.

Dluhopisové trhy v USA zaznamenaly určité ztráty po vyjádření paní Yellenové. V Evropě byla situace opačná. Zde se výnosy lehce snížily kvůli slabému růstu a neexistující inflaci. Překvapily trochu výnosy dluhopisů v Česku, které klesly (ceny dluhopisů vzrostly) díky poptávce zahraničních investorů po českých instrumentech. Důvodem je vedle lepšího deficitu rozpočtu především uměle oslabená koruna, která slibuje po ukončení intervencí posílení až kolem desíti procent. Pokles cen trápil také komoditní trhy.

Kurz české koruny je vůči euru relativně stabilní (intervence ho drží nad 27 CZK/EUR) a od počátku roku koruna oslabila o zanedbatelnou desetinu procenta. Nepříjemnou realitou je meziroční oslabení koruny o 6,6 procenta.

Trh

Březen

Od počátku roku

Za poslední rok

S&P 500 (USA)

0,7 %

1,3 %

19,3 %

DAX (Německo)

-1,4 %

0,0 %

22,6 %

CAC 40 (Francie)

-0,4 %

2,2 %

17,7 %

CECE (střední Evropa)

-2,1 %

1,5 %

-2,4 %

RTS (Rusko)

-3,2 %

-15,0 %

-16,0 %

MSCI index – rozvíjející se trhy

2,9 %

-0,8 %

-3,7 %

FX CZK/EUR

-0,4 %

-0,1 %

-6,6 %

Autor je vedoucí oddělení investic v Partners Investiční společnosti

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Mašát

Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo