Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bankéři z JPMorgan: Syndrom náhlého selhání paměti

Pavel Jégl
Pavel Jégl
18. 3. 2014
 6 155

Je to tajemství číslo jedna na Wall Street: Věděli bankéři z JPMorgan Chase o největším „letadle“ v amerických dějinách a zatloukli ho?

Bankéři z JPMorgan: Syndrom náhlého selhání paměti

Schyluje se k dalšímu soudnímu sporu „klienti Madoff Investment Securities versus JPMorgan„. U soudu na newyorském Manhattanu jsou žalováni manažeři největšího bankovního holdingu Ameriky. Čelí obvinění, že věděli o podvodech Bernarda Madoffa, ale tajili je.

Měli k tomu důvod: Nechtěli zakroutit krkem slepici, která jim snášela zlatá vejce.

JPMorgan vedla účet Madoff Investment Securities, jejíž šéf – do roku 2008 hýčkaná ikona Wall Street – byl pokládán za veleúspěšného investora. Vložené finance však neinvestoval, ale ukládal je v bankách. Investory vyplácel z peněz těch, kteří do společnosti vstoupili později.

Jenže žádný strom neroste do nebe a nevyrostla tam ani Madoffova společnost. Madoffovy triky se provalily za krize v roce 2008. Příliv nových investorů se zastavil a ti staří, vystrašení finanční krizí, chtěli vybírat své neexistující podíly. „Investiční“ impérium se sesypalo jako domek z karet.

BYDLETE S NÁMI!

Z každého půjčeného milionu vám můžeme ušetřit až 150 tisíc korun.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Tušili, nebo věděli?

Zákon Bank Secrecy Act ukládá bankám povinnost oznamovat podezřelé transakce na účtech a JPMorgan byla hlavní bankou Madoffovy firmy od roku 1986. Měla tedy dostatek času, aby odhalila největší zpronevěru v amerických dějinách.

Madoffův podnik musel vyvolávat podezření. Jeho výsledky (stabilně dvouciferné výnosy a nízká volatilita) byly příliš dobré na to, aby byly pravdivé. Co víc, Madoff nedával odpovědi na otázky, které mu kladli lidé z JPMorgan při „due diligence“ (mapování finančních operací firmy).

Letos v lednu během soudního sporu s ministerstvem spravedlnosti JPMorgan přiznala, že její bankéři kontrolovali Madoffův účet nesystematicky a ledabyle. Banka kajícně zaplatila 1,7 miliardy dolarů za porušení Bank Secrecy Act a tím byl proces uzavřen. Obdobně se JPMorgan vykoupila z dalších čtyř civilních žalob za svou roli v Madoffových podvodech.

Teď se do kauzy Bernarda Madoffa a JPMorgan vložil právník David Rosenfeld. Zastupuje penzijní fondy, které investovaly v Madoffově společnosti. Šéfové fondů se nechtějí smířit se závěrem, že bankéři byli při kontrole nedůslední. Rosenfeld se chystá u soudu prokázat, že bankéři nejen tušili lumpárny v Madoffově podniku, ale že o nich dobře věděli.

„Banka JPMorgan měla dvacet let jedinečné postavení k tomu, aby Madoffovy zločiny sledovala a zastavila,“ píše se v Rosenfeldově žalobě podané federálnímu soudu na newyorském Manhattanu. „Avšak čelila vyhlídce na to, že Madoffovy účty budou zablokovány, což by ji připravilo o zisky. Lidé na nejvyšších místech v JPMorgan se proto rozhodli, že si zakryjí oči.“

Žaloba je podána proti šéfovi JPMorgan Jamiemu Dimonovi a dvanácti dalším současným nebo bývalým představitelům banky.

Za Madoffem do vězení

David Rosenfeld není žádný jurista-holobrádek, ale právník těžkého kalibru, který vyhrál spory před americkým nejvyšším soudem i nejvyšším soudem Kalifornie. Jeho angažmá na straně Madoffových klientů nemůže manažery a právníky JPMorgan nechávat v klidu.

Připomínám, že bankéři z JPMorgan zatím vyvázli z kauzy bez úhony, režiséra podvodu Madoffa poslal soud za zpronevěru 65 miliard dolarů na 150 let vězení.

Rosenfeld vedl s Madoffem několik rozhovorů. Létal za ním do věznice v Severní Karolíně. Během konverzace mu Madoff řekl, že představitelé banky znali princip, jakým fungovala jeho investiční společnost. Jmenoval i dva bankéře z JPMorgan, kteří podvod odhalili. Právník je přesvědčen, že se mu dá věřit. „Zněl důvěryhodně. Ostatně, už nemá důvod lhát,“ řekl Newyorským Timesům.

Jenže Madoffovu výpověď by soud sotva mohl brát jako klíčovou. Madoff, kdysi předseda správní rady NASDAQ – největšího elektronického burzovního trhu v Americe – už není celebritou finančního světa, je trestancem s cejchem podvodníka a lháře.

Proletěli jste se už letadlem?

Pozdě bycha honit

Rosenfelfd bude potřebovat důkazy nebo svědectví o vědomém utajení podvodů přímo z JPMorgan. Obojí se už marně pokoušela získat newyorská prokuratura.

Bankéře, kteří měli co do činění s účtem Madoffovy společnosti v JPMorgan, vyslýchali kromě prokurátorů i vyšetřovatelé Úřadu pro kontrolu měny. Často však naráželi na odpověď „nepamatuji se“, napsal deník The Boston Globe. Mezery v paměti vyvolaly podezření, že bankéři dostali od instrukce od právníků banky, jak vypovídat.

Je každopádně divné, proč prokuratura a Úřad pro kontrolu měny vedly většinu výslechů tři až tři a půl roku poté, co byl Madoff zatčen. Pokud někdo zametal stopy, měl na to dostatek času.

Z Česka bychom k tomu mohli poznamenat: Pozdě bycha honit.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (13)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

bank secrecy actbernard madoffdavid rosenfeldjpmorganletadlomadoff investment securitiespodvodPonziho schémawall street
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo