Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investiční chyby: Kupujete celou zemi

Martin Tománek
Martin Tománek
20. 2. 2014
 16 307

Turecko roste, Japonsko padá! Zdravý rozum říká, že stav hospodářství země ještě nemusí nic vypovídat o tom, jak se daří firmě, která v ní podniká. A přece je tolik investorů, pro které zveřejnění pravidelné dávky hospodářských statistik znamená sundat brokovnici ze zdi a vydat se na lov akcií. Jak uslyšíte turečtinu, palte! Kupte si celé Turecko!

Investiční chyby: Kupujete celou zemi

Inteligentní investor ví, že akciový trh je trh akcií. Ví, že když si koupí akcii, kupuje si podíl na aktivech a ziscích určité firmy. Banální? Samozřejmé? A přece se mnoho investorů chová, jako by to fungovalo jinak. Nejdůležitějším kritériem pro výběr akcií je pro ně stav ekonomiky toho kterého státu. Klíč k úspěchu podle nich spočívá v zaměření na země, které vykazují (případně v budoucnu slibují) rychlý hospodářský růst, mají nízké zadlužení a případně nízkou míru nezaměstnanosti. Rada tedy zní: vyhýbejte se pomalu rostoucím či stagnujícím ekonomikám a výsledek se dostaví.

Tento přístup má ale zásadní vady. Za prvé – jak jsem psal už dřív – neexistuje vztah mezi hospodářským růstem a výkonem akciového trhu. Za druhé, pokud se touto strategií v současné době skutečně řídíte, je dost možné, že neinvestujete vůbec. Rozvinuté ekonomiky jste totiž vyřadili už před časem a v poslední době jste navíc zjistili, že celá řada rozvíjejících se ekonomik trpí nemalými problémy a nerovnováhami. Konečně za třetí, ta vaše magická zkratka „HDP“ vás neustále připravuje o zajímavé investiční příležitosti. A tady si uvedeme příklad.

Francie: ošklivé makro, zajímavé mikro

Francie má jako země bezesporu své kouzlo, nicméně to spíš ocení turisté. Z pohledu makroekonoma už to tak kouzelné není. Přebujelý sociální stát (výdaje státu ve výši 55 procent HDP mohou někoho vyděsit), rekordně vysoká nezaměstnanost, vysoký vládní dluh a v neposlední řadě chudokrevný hospodářský růst nerůst. Nemalá část francouzské politické sféry navíc problémy popírá. Prezident François Hollande sice v posledních týdnech projevil určitou reformní iniciativu, nicméně někteří jej podezírají z toho, že se novou politikou snaží jen odvrátit pozornost od svých soukromých problémů, ze kterých se nedávno staly problémy veřejné. Každopádně „makro“ nevypadá příliš hezky.

Pokud se ale někdo odváží podívat na „mikro“, dostane přece jen trochu jiný obrázek. Stačí prostudovat akciový index MSCI France. Jen namátkou – ropná společnost Total, farmaceutická společnost Sanofi, výrobce kosmetiky L’Oreal, výrobce luxusního zboží LVMH (Louis Vuitton), výrobce pneumatik Michelin, potravinářská firma Danone, nebo třeba koncern Pernod Ricard, hrdý vlastník naší Becherovky. Tedy všechno firmy, kterým se nevede vůbec špatně. A stejně tak se nevede špatně držitelům jejich akcií.

Platí, že by se investor měl především zajímat o zisky firem, spíše než o hospodářský růst země, ve které má daná firma sídlo. Tyto dvě proměnné se totiž mohou zásadně lišit. Existují ovšem ještě další dva dobré důvody, proč se nesoustředit na ekonomický stav či výhled. Jeden má co do činění s globalizací.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Je to ještě britská firma?

Uveďme sice trochu extrémní, ale moc hezký příklad – tabákovou firmu British American Tobacco, pod kterou patří značky jako Lucky Strike, Pall Mall a Rothmans. Firma má jistě určité znaky britské korporace – má sídlo v Londýně a je součástí indexu FTSE 100. Tím ale – když pomineme název – souvislost s Británií končí. Výkonným ředitelem firmy je Brazilec a v roce 2012 pocházelo pouhé jedno procento příjmů z Velké Británie.

Evropské firmy vůbec patří celosvětově k nejvíce internacionalizovaným podnikům, například zmíněná British American Tobacco působí ve více než 180 zemích. Podle analýzy banky Morgan Stanley generovaly evropské firmy v roce 2012 přes 30 procent svých příjmů v rozvíjejících se ekonomikách.

A konečně poslední, ovšem dost pádný argument. Rozhodování na základě ekonomické situace velmi často vede k naprosto špatnému načasování investice. Ve chvíli, kdy je všechno růžové, ekonomika svižně roste, banky půjčují, jako by neexistoval zítřek a analytici se předbíhají v optimistických předpovědích, velice pravděpodobně kupujete drahé akcie. A to historicky nevedlo zrovna k dobrým výsledkům. 

Investiční seriály Martina Tománka

Fondy, které za to stojí

Investice do komodit

Martin Tománek

Zaměřením hodnotový investor. Předmětem jeho zájmu jsou především akciové trhy a podílové fondy. V Partners Financial Services se věnuje exkluzivní službě poskytování nadstandardních produktů, sestavování portfolií pro bonitní klientelu a školení v oblasti investic. 

Vyučuje mezinárodní politickou ekonomii na Univerzitě Hradec Králové.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Tománek

Martin Tománek

Vystudoval politologii na Univerzitě Hradec Králové, kde také vedl kurz mezinárodní politické ekonomie. Pracuje jako portfolio manager v Partners investiční společnosti. Věnuje se školení investičních... Více

Související témata

akciebritish american tobaccofrancieftse 100hdpinvesticeinvestiční chybyl’orealmakroekonomikamichelinnezaměstnanost
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo