Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Analýza: Přišel čas prodat akcie

Jan Traxler
Jan Traxler
17. 6. 2013

Index S&P 500 se v květnu vyšplhal na nové historické maximum. Nazrál čas redukovat akciové investice.

Analýza: Přišel čas prodat akcie

Hodnota indexu Standard & Poor’s 500 (S&P 500) sestaveného z pětistovky největších veřejně obchodovatelných akcií v USA dle jejich tržní kapitalizace, stoupla v květnu až na 1687 bodů, což je nové historické maximum. Květnová burzovní pranostika Sell in May and go away se tento rok nenaplnila. Květen naopak patří společně s lednem k nejúspěšnějším měsícům tohoto roku (tedy pokud jde o výnosy akcií). Nyní ceny akcií již třetí týden přešlapují na místě, jako by se nemohly rozhodnout, kam dál.

Dobrá zpráva je, že americké i německé akcie po pěti letech skutečně umazaly veškeré ztráty po pádu v roce 2008, i když v té době málokdo věřil, že k tomu bude stačit držet akcie po doporučovaný minimální investiční horizont pěti let. Špatná zpráva je, že akciové indexy se v USA i Německu dostaly nad rekordní hodnotu z let 2000 a 2007, po které vždy následoval prudký pád. I tentokrát je na místě obezřetnost. Šest měsíců v řadě ceny akcií rostly. Blíží se silná korekce, ne-li dokonce obrat trendu. Vývoj na akciových trzích nyní až příliš nápadně připomíná pověstný klid před bouří.

Americké akcie na historickém maximu

Standard & Poor’s

Vývoj indexu Standard & Poor’s od padesátých let, zřetelné jsou dosavadní vrcholy v letech 2000 a 2007.
Zdroj: Peníze.cz

 

Fundamenty varují

Dosavadní silný růstový trend na akciových trzích je do značné míry důsledkem monetární politiky. Kvanta nově vytvořených peněz v kombinaci se zápornými reálnými úroky v bankách zapříčinily nafouknutí obrovské bubliny na dluhopisových trzích, jejíž splasknutí oddalují pouze nová kola kvantitativního uvolňování a dalších moderních forem tištění peněz. Nízké budoucí výnosy dluhopisů vedou nyní mnoho investorů k přehodnocení situace a nutí je hledat výnosy v rizikovějších aktivech, zejména v akciích. Na akciových trzích tak vládne přehnaná euforie, což nikdy nekončí dobře.

Růst cen akcií nemá odpovídající fundamentální základ. Globální ekonomika zpomaluje, Evropa je stále v recesi a průmyslová produkce v Číně oslabuje (tomu napovídá i prudký pokles cen průmyslových komodit v uplynulých měsících). Ukazatel P/E (poměr ceny akcií k čistým ziskům) společností z indexu S&P 500 za posledních dvanáct měsíců vychází v průměru na 19. To je dost vysoké číslo na to, že zisky nemají kam růst. Naopak se spíše očekává, že zisky budou klesat, a to také z toho důvodu, že ziskové marže jsou na rekordní a dlouhodobě neudržitelné úrovni. Vyšší konkurence na straně nabídky v kombinaci s nižší poptávkou bude tlačit ziskové marže dolů. Tak funguje trh už po tisíciletí.

Tento proces nyní můžeme sledovat v přímém přenosu například u firmy Apple, které kvůli ostré konkurenci začala klesat zisková marže (a to je teprve začátek). Stejný proces trápí celé odvětví hutního a ocelářského průmyslu. Také v těžebním sektoru vede převis nabídky nad poptávkou k poklesu cen komodit a těžebním firmám rychle klesají ziskové marže. Zářným příkladem je i společnost New World Resources, s jejímiž akciemi se obchoduje na pražské burze a které padají volným pádem na nová historická minima.

Kupovat tedy americké akcie (bavíme se tu o průměru, ilustrovaném indexem S&P 500) za devatenáctinásobek ročních zisků firem při historicky vysokých ziskových maržích vyžaduje opravdu kuráž a dostatek odvahy. Vedle varovných fundamentálních ukazatelů tu máme ne zrovna přesvědčivá makroekonomická data a také mnohé technické indikátory poukazují na překoupenost akcií. To je doslova vražedná kombinace. Jediná rozumná otázka zní: Jak to, že ceny akcií ještě nezačaly padat?

Prodávat. Ale ne všechno

Zdaleka ne všechny akcie jsou drahé. Před dvěma měsíci jsme si v analýze s názvem Jsou akcie drahé? ukázali rozdíly v ocenění akcií na různých trzích. Mezi nejdražší patří obecně americké a japonské akcie. Naopak v Evropě (mimo Německo a Velkou Británii) najdeme spoustu levných akcií. Také třeba Brazílie má za sebou velký pokles na akciových trzích a našli bychom zde zajímavé investiční příležitosti. Vždy je potřeba posuzovat potenciál a rizika konkrétní akcie odděleně. Já osobně i v USA stále držím některé akcie, například akcie těžařů uranu.

Ale rozhodl jsem se akciové pozice značně redukovat, protože až se strhne lavina prodejů, vezme s sebou prakticky vše, co jí přijde do cesty. Nedokážu odhadnout, kdy se trend obrátí, ale může to být velmi brzy. Proto svým klientům nyní raději doporučuji realizovat zisky a držet se nějakou dobu stranou, případně zajistit držené akciové pozice spekulací na pokles.

Jak spekulovat na pokles akcií?

Nejjednodušším způsobem, jak spekulovat na pokles cen akcií, je nakoupit inverzní ETF (exchange traded fund). ETF je burzovně obchodovaný pasivně spravovaný indexový fond, který pouze kopíruje vývoj indexu, nedělá klasickou správu majetku. Inverzní ETF je specifická varianta fondu, který spekuluje na pokles cen, snaží se kopírovat inverzní vývoj hodnoty indexu. Největší inverzní ETF spekulující na pokles cen amerických akcií je ProShares Short S&P500. Tento ETF je možné nakoupit prostřednictvím prakticky kteréhokoliv brokera na akciové burze v New Yorku.

Existují i varianty, které operují s dvojnásobnou nebo trojnásobnou pákou. Ale obecně platí, že všechny spekulace na pokles jsou vysoce rizikové. Rozhodně se do nich nepouštějte, pokud nejste připraveni na možné ztráty. Nikdo totiž neví, jak dlouho může stávající akciová euforie ještě vydržet. I když jsou akcie drahé, to neznamená, že nemohou být ještě dražší, zvlášť když dnes mezi hlavní hráče na trhu patří centrální banky, jejichž kroky na kapitálových trzích jsou naprosto nevyzpytatelné.

Autor je privátní investiční poradce FINEZ Investment Management

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

akcieappleetffundamentální analýzainverzní etfinvesticekvantitativní uvolňovánínwrproshares short s&p 500receses&p 500standard & poor’s 500
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo