Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investiční chyby: Bezmezně věříte expertům

Martin Tománek
Martin Tománek
16. 5. 2013

Chcete se rychle zbavit peněz a odejít do hor pást kozy, ale rozdávat chudým se vám nechce? Máte zlobivé děti, tak ať jim po vás radši nic nezbude? Nejste si jistí, jestli by vás miloval či milovala, kdybyste neměli v kapse ani troník? Martin Tománek vám v novém seriálu ukáže, jak snadné je ztratit majlant špatným investováním. Pro vás ovšem dobrým, vy přece nechcete vydělat.

Investiční chyby: Bezmezně věříte expertům

V každodenním životě často spoléháme na rady odborníků a v investování to není jinak. Stačí se podívat na webové stránky CNBC a objevíte spousty investičních doporučení. Doporučení z různých zdrojů – od ekonomů, bankéřů, makléřů, investičních poradců. Kupujte toto, prodejte tamto, této investici se zdaleka vyhněte, tato firma je další Apple, krize končí, krize začíná a podobně. Jsou ale tyto rady užitečné?

Bohužel platí, že zdarma je dostupných mnoho špatných rad. Po těchto špatných radách je ovšem tak vysoká poptávka, že trh zajistí, aby se objevila i nabídka. Pojďme si uvést pár příkladů. V srpnu 2011 analytici vážené americké investiční banky JP Morgan Chase předpověděli, že cena zlata koncem roku dosáhne 2500 dolarů za unci. Výsledek? Nejenže se cena této úrovni ani zdaleka nepřiblížila, ale zlato si od té doby prošlo i velmi slušnou korekcí až k současné ceně kolem 1450 dolarů.

Vývoj cen zlata v posledních třech letech

Vývoj cen zlata v posledních třech letech

Zdroj: Peníze.cz

Jiný příklad. V dubnu 2012, v době vrcholící jablečné mánie, dostala akcie Applu první cílovou cenu přesahující 1000 dolarů, to jest některý ze slovutných analytiků řekl, že taková by podle něj měla být cena za jednu akcii. V té době probíhala na Wall Street oblíbená hra „kdo přijde s nejvyšší cílovou cenou Applu“. Následný vývoj je celkem dobře známý. Akcie po zveřejnění této předpovědi ještě pár měsíců rostla, ale potom přišel pokles, který řadu investorů připravil o nemalé peníze.

Je jasné, že analytici vědí mnohem méně, než si mnozí myslí, a že úspěšnost jejich předpovědí je zhruba rovna pravděpodobnosti, že při hodu mincí padne orel (předpokládejme pro tuto chvíli, že na jedné straně mince skutečně orel je). Na trhu se ovšem čas od času objeví člověk, který si získá pověst investičního génia. Alespoň na chvíli.

Andy Zaky a jeho Apple Model Portfolio

Příběh Andyho Zakyho je příběh analytika, kterému se v krátké době podařilo ztratit miliony dolarů. Nutno podotknout, že to nebyly jeho vlastní peníze, ale peníze klientů. Vraťme se ale na začátek příběhu.

Andy Zaky sice studoval práva, ale svou pozornost zaměřil trochu jiným směrem – na obchodování na burze. Zaky prohlašoval, že se mu podařilo získat dovednosti potřebné k předvídání, kdy je určitá akcie překoupená (kupci vyhnali její cenu moc vysoko, a proto lze očekávat pokles) a kdy je naopak přeprodaná (lze očekávat růst). Jeho oblíbeným cenným papírem byl – chvíle napětí – Apple. Zaky se určitě nejevil jako tuctový analytik. Dařilo se mu totiž velmi přesně odhadovat čtvrtletní výsledky firmy, počet prodaných iPhonů a dokonce i pohyby kurzu samotné akcie. A nejednalo se o jedinou úspěšnou předpověď, ale o celou sérii. Například 17. května 2012 zveřejnil svou prognózu a doporučil koupit Apple. Tedy pouze dva dny předtím, než akcie zamířila o třicet dolarů výš a zahájila své čtyřměsíční tažení za metou 700 dolarů.

Ze Zakyho se stala celebrita, která si získávala stále více příznivců. Záhy zpoplatnil svůj newsletter Bullish Cross, v němž za 49 dolarů měsíčně poskytoval každodenní analýzy trhu. V jednom newsletteru napsal, že v Applu spatřuje snadný pětisetprocentní (!) zisk s velmi nízkou mírou rizika. Později newsletter otevřel novým předplatitelům, od kterých dostával 200 dolarů měsíčně. Na svém vrcholu měl Bullish Cross 700 předplatitelů.

Pád

Cena akcie Applu nadále rostla a Zakyho proslulost se rychle šířila. Andy ale nezůstal pouze u newsletteru. Napadlo ho, vzhledem k přesnosti jeho předpovědí, že by své schopnosti mohl využít i jinak. Koncem roku 2011 založil hedge fond, který se v podstatě zaměřoval pouze na Apple. Koncem roku 2012 měl fond 28 investorů s průměrnou investicí 378 000 dolarů. Potom přišly potíže. Během jediného měsíce se Zakymu podařilo špatnými sázkami ztratit téměř polovinu kapitálu fondu. Zaky spekuloval na pokles Applu a akcie se vydala druhým směrem. Potom přišla další rána, když spekuloval na růst a akcie se vydala na jih. Koncem roku 2012 potom Zaky investorům poslal zprávu, ve které stálo: „S velkou lítostí vás musím informovat, že během tohoto dramatického období fond utrpěl velmi vážné a do značné míry nevratné ztráty. V současné době nedává odkup téměř žádný smysl, neboť závazky fondu jsou vyšší než jeho kapitál.“

Vývoj cen akcií Apple Computers v posledních třech letech

Akcie Apple. Tři roky

Zdroj: Peníze.cz 

Hvězda Andyho Zakyho pohasla. Receptem na katastrofu byly obchody s deriváty (s využitím finanční páky) a vyřazení slova diverzifikace ze slovníku. To ale není všechno. Miliony dolarů, o které přišli ve fondu hlavně zámožní investoři, kteří si byli vědomi rizik, blednou ve srovnání se ztrátami odběratelů newsletteru, kteří se řídili Zakyho radami. Tito investoři totiž občas nechápali ani základní principy investování a především nerozuměli investičním nástrojům, se kterými obchodovali. Jak se ale vyjádřila jedna investorka na adresu Zakyho: „Byl cool, neplácal kraviny, dával smysl.“

Apple vyšel z módy..

Ani náhodou nechci tvrdit, že všichni analytici, poradci a makléři jsou zbyteční. Na trhu mají bezesporu své místo, nicméně investoři by měli se získanými informacemi nakládat velmi opatrně. Dvojnásob to platí u makléřů, kteří své klienty nezřídka motivují k častému obchodování a zásobují je různými „zaručenými“ tipy a „žhavými“ akciemi. Benjamin Graham kdysi kousavě poznamenal, že brokerské firmy se usilovně snaží pomoci svým zákazníkům vydělat peníze tam, kde jsou téměř s matematickou jistotou odsouzeni peníze nakonec prodělat. Kdykoli, kdy uslyšíte v souvislosti s nějakou investicí slova vysoký výnos, nízké riziko nebo životní příležitost, měli byste být na pozoru.

Závěrem zpět k Applu. Před rokem se analytici předbíhali v tom, kdo přijde s optimističtějším výhledem. Ti samí analytici dnes upozorňují na to, jak je budoucnost Applu kvůli rostoucí konkurenci nejistá, jak zlatá éra skončila, jak je Steve Jobs mrtvý (mimochodem skvělý postřeh), jak firma postrádá jasnou vizi a podobně. Možná je čas koupit si pár akcií Applu. A dobrá rada na závěr: předchozí větu ignorujte. 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Tománek

Martin Tománek

Vystudoval politologii na Univerzitě Hradec Králové, kde také vedl kurz mezinárodní politické ekonomie. Pracuje jako portfolio manager v Partners investiční společnosti. Věnuje se školení investičních... Více

Související témata

akcieandy zakyapple computersBenjamin Grahamcena zlatadiverzifikaceinvesticeinvestiční chybyinvestiční poradceJP Morgan Chasezlato
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo