Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Warren Buffett a záchrana Goldman Sachs: Další skvělý počin nejznámějšího investora

Jan Traxler
Jan Traxler
2. 4. 2013

Warrenu Buffettovi se podařila další fenomenální investice. Bez utracení jediného centu se zařadí mezi největší akcionáře investiční banky Goldman Sachs.

Warren Buffett a záchrana Goldman Sachs: Další skvělý počin nejznámějšího investora

Když Warren Buffett v roce 2008 přispěchal s pětimiliardovou injekcí kapitálu pro kolabující investiční banku Goldman Sachs, mnozí se škrábali na hlavě, co to má zase za lubem. Postupem času se ale ukázalo, že to nebyla vůbec špatná investice. Právě naopak! Podívejme, jakou hru to světoznámý investor přezívaný Mudrc z Omahy rozehrál. 

Spása jménem Buffet

Píše se rok 2008 a kreditní krize právě přivedla nejednu velkou banku na pokraj krachu. Pomoc zoufale hledá i americký investiční gigant Goldman Sachs. Warren Buffett a jeho společnost Berkshire Hathaway proto poskytuje bance pět miliard dolarů výměnou za preferenční akcie ve stejné hodnotě a „záruku“ (warranty) na nákup běžných akcií za dalších pět miliard dolarů za tehdejší cenu 115 dolarů za akcii. 

Ještě dodejme, že u u preferenčních akcií si Buffett dojednal roční desetiprocentní dividendu. Banka si zase ponechala možnost akcie při výplatě dividendy odkoupit a této možnosti v roce 2011 využila. Při odkupu ale musela banka vyplatit Buffettovi jednorázovou dividendu ve výši 1,64 miliardy dolarů. Z investovaných pěti miliard dolarů se tak Buffettovi za tři roky vrátilo třikrát po půl miliardě dolarů (10% roční dividenda) a navíc 1,64 miliardy dolarů za „předčasné splacení dluhu“. Za tři roky tedy vydělal celkem 3,14 miliardy dolarů, což dává „velmi solidní“ výnos ve výši 63 procent. 

Show must go on!

To ale stále není všechno. Buffettova společnost Berkshire Hathaway totiž nadále vlastní „záruku“ (warranty) na nákup dalších akcií Goldman Sachs za cenu 115 dolarů za akcii v celkové hodnotě pět miliard dolarů. Aktuálně se cena jedné akcie banky pohybuje na burze v New Yorku mezi 145 a 150 dolary. Tyto pětileté „záruky“ bude moci Buffett uplatnit v říjnu tohoto roku. Pokud by cena akcií Goldman Sachs zůstala na dnešní úrovni, vydělá na tomto obchodě Buffett dalších přibližně 1,4 miliardy dolarů. Jeho celkový výnos z této investice tak překročí 4,5 miliardy dolarů, zhruba 90 procent investice. To není zlé, co říkáte? 

Vývoj ceny akcií Goldman Sachs

 

Zdroj: Reuters 

Mezi hlavními akcionáři Goldman Sachs

Minulý týden pak vyplula na svět další zajímavá informace. Warren Buffett se prý dohodl s bankou, že nevyužije svého předkupního práva na nákup zhruba 43 milionů akcií (za 5 miliard dolarů při ceně 115 dolarů za akcii), čímž by získal skoro desetinový podíl na této bance. Místo toho s Goldmany vypořádá „záruky“ bez použití kapitálu: Banka vyplatí Buffettovi rozdíl mezi tržní cenou akcií a nominální hodnotou „záruky“, tedy již zmiňovaných přibližně 1,4 miliardy dolarů. Pointa? Tato částka ale nebude vyplacena v hotovosti, nýbrž ve formě akcií Goldman Sachs! 

Berkshire Hathaway se tak stane při stávající ceně jedné akcie vlastníkem zhruba 9,5 milionů akcií Goldman Sachs a se zhruba dvouprocentním podílem se tím pádem zařadí mezi její největší akcionáře. Buffett přitom za nákup akcií neutratí ani cent. Vše získal za to, že bance před pěti lety půjčil pět miliard dolarů s desetiprocentním úrokem. 

Vývoj ceny akcií Berkshire Hathaway

 

Zdroj: Reuters 

Buffett ještě nepatří do starého železa

Takhle se to dělá s velkými penězi! Kdyby drobný investor v roce 2008 koupil akcie Goldman Sachs za cenu 115 dolarů, vydělal by za pět let 28 %, ani to není špatné, Warren Buffett ale dokázal investicí do Goldman Sachs ve stejném období vydělat 90 %. 

Buffett opět všem ukázal, že ještě nepaří do starého železa a moc dobře ví, co dělá. Snad nikdo na světě se nemůže chlubit tolika úspěšnými investicemi jako právě on. Myslím, že se všichni máme ještě hodně co učit a měli bychom využít toho, že Buffett je stále aktivní a sledovat jeho kroky.

Jan Traxler je odborníkem na akcie, zakladatelem a ředitelem společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

Berkshire HathawayGoldman SachsWarren Buffett
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo