Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nelámejte hůl nad akciovými propadáky

Peter Garnry
Peter Garnry
4. 2. 2013

V dohledné době by se akcie měly vracet k průměru. Ty, které rostly nejvíc, by měly klesnout, ty co zaostávaly, by měly svoje ztráty umazat. Tak to aspoň říká akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry.

Nelámejte hůl nad akciovými propadáky

Finanční krize narušila nejen staré finanční zvyklosti a způsobila nemalé finanční ztráty, ale narušila i tradiční investiční přístupy. Spoléhat se na akcie, které rostou, a věřit, že jejich úspěšnost bude i nadále lepší než u jejich slabších konkurentů, už nelze. Za obvyklých, tržních okolností tato strategie funguje celkem slušně. Jenomže dnes se nacházíme v období, kdy ekonomiku řídí centrální banky, a nikoliv volný trh. V takovémto prostředí by mohla být účinná metoda, která počítá s návratem hodnot k průměru. Minulost prozrazuje, že taková strategie v podobném prostředí skutečně fungovala a v určitém smyslu začala znovu přinášet plody už v roce 2012.

Pokud bude fungovat i letos, mohli bychom pro rok 2013 najít několik zajímavých příležitostí. Za posledních dvanáct měsíců akcie v drtivé většině rostly. V červených číslech ale zůstaly akcie španělské, zejména bankovní. Nedařilo se ani portugalským. Stín krize v Evropě padl právě na tyto trhy.

Jestli bude trend návratu k průměru pokračovat, můžeme se pozitivního překvapení dočkat právě ve Španělsku nebo Portugalsku.

Deset loňských propadáků jako letošní vítězové?

Návrat k průměru se ještě výrazněji projevuje u jednotlivých akcií. Jedna velmi známá technika radí v prvních měsících nového roku kupovat „poražené“ tituly roku minulé a naopak prodávat ty, které si vedly nejlépe.

V tabulce vidíme deset nejhorších evropských a amerických akcií. Většina jmen nebudí žádné překvapení. Dvěma nejhoršími tituly jsou španělské banky. Peugot byl v loňském roce rád za finanční injekci od francouzské vlády, jeho výsledek nezaskočí a Hewlett-Packard byl nucen odepsat téměř devět miliard dolarů z akvizice softwarové firmy Autonomy a navíc bojuje se složitou organizační strukturou a slabými tržbami.

Strašidelné akcie 

Zdroj: Saxo Bank Strategy & Research

Teorie návratu k průměru radí koupit tyto tituly. S tím, že držení všech deseti akcií diverzifikuje rizika.

Loňským vítězům se raději vyhnout?

Na druhé straně výkonnostního žebříčku lze vypozorovat také zajímavé rysy. Seznam obsahuje dva developery nemovitostí PulteGroup a Barratt Developments, u kterých došlo ke zhodnocení o 195, respektive 120 procent. Vysoké zhodnocení je způsobeno lepšími výsledky v evropském a americkém stavitelství a zároveň bere v potaz zlepšené vyhlídky na rok 2013. Další zajímavou položkou na seznamu je Bank of America, která v roce 2011 byla jednou z nejhorších akcií. Díky razantním krokům, ke kterým mimo jiné patřilo i hromadné propouštění napříč různými divizemi banky, se jí podařilo svou trend obrátit.

Akcie mazáci, aspoň loni 

Zdroj: Saxo Bank Strategy & Research

Developerům současná situace přeje, nic však netrvá věčně, obzvláště u amerických developerů, tamější trh pro rok 2013 indikuje na náš vkus až podezřele silná čísla. V budoucnu by se tyto tituly měly dočkat významné korekce.

Pro všech deset titulů v tabulce nejlepších platí, že jejich zhodnocení bylo opravdu velké – minimálně 100 %. Jako celek se mohou tyto akcie ukázat dobrými kandidáty pro krátkou pozici v úvodních měsících roku 2013.

Autor je akciový stratég Saxo Bank

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Peter Garnry

Peter Garnry

Akciový stratég Saxo Bank

Související témata

akcieBank of AmericaHewlett-PackardinvesticePeugotportugalskosaxo bankšpanělsko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo