Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bilancování. Měny v roce 2011: koruna nakonec dostala na zadek

Jan Traxler
Jan Traxler
23. 1. 2012

Koruna, zlotý a forint skončily na chvostu. Oslabovat začalo i euro. Naopak nadále posiluje japonský jen a ke konci roku se přidal i americký dolar. Vývoj v roce 2012 je plný nejistot.

Bilancování. Měny v roce 2011: koruna nakonec dostala na zadek

Závěrečná část trojdílného ohlédnutí za loňským rokem. Předchozí části hledejte zde:

Jak před rokem hodnotil Jan Traxler předloňský rok a jak odhadoval rok loňský? Čtěte zde: Měny roku 2011? Chilské peso, brazilský real a ruský rubl!

Špatné ekonomické vyhlídky oslabují korunu

Česká koruna v uplynulém roce k většině měn oslabila. Rok 2011 sice nastartovala rychlým posilováním a v médiích se objevovaly titulky o tom, jak koruna brzy překoná svá historická maxima z roku 2008, ovšem růst se záhy zastavil a od září je vývoj zcela opačný. Za poslední čtyři měsíce loňského roku oslabila koruna o sedm procent vůči euru a k dolaru ztratila téměř dvacet procent.

Za oslabováním stojí očekávání hospodářské recese v Evropě, která se výrazným způsobem promítne i do české ekonomiky, zejména poklesem výroby a exportů v automobilovém průmyslu (ačkoliv generální ředitel Škody Auto je optimista a věří, nebo to alespoň tvrdí veřejnosti, že v roce 2012 dosáhne Škoda rekordních prodejů).

Nedůvěru zahraničních investorů dále umocnily zprávy o tom, že rakouské banky chtějí omezit financování developerských a podnikatelských projektů ve střední a východní Evropě, to byl v České republice v uplynulém desetiletí jeden z hlavních zdrojů kapitálu. Očekává se, že podobně bude postupovat i italská UniCredit, další důležitá banka financující nové projekty.

Vývoj kurzu EUR/CZK

Koruna k euru, pět let 

Zdroj: Peníze.cz

Vývoj měn ve světě

Špatné makroekonomické ukazatele v Evropě v kombinaci s vysokým zadlužením posilují nedůvěru investorů okolo celé zeměkoule v budoucnost eura. Z toho těží ostatní hlavní světové měny – americký dolar, japonský jen, švýcarský frank, britská libra i australský dolar. Slabší euro může Evropě pomoct zvýšit konkurenceschopnost, ovšem k tomu by muselo oslabit řádově o desítky procent. Nejvíce by z toho těžilo Německo a další exportně orientované ekonomiky.

Nejlépe si za rok 2011 vedl japonský jen, který posílil vůči koruně o 12 procent a k dolaru zpevnil o pět procent. Podobný vývoj zaznamenal i čínský jüan. Z latinskoamerických měn nejvíce posílily paraguayské guarani a peruánský nuevo sol. Naopak brazilský real a chilské peso, mí favorité pro rok 2011, po intervencích centrální banky dokonce oslabily.

Spolu s korunou oslabovaly i další středoevropské a východoevropské měny. Polský zlotý ztratil na korunu osm procent, maďarský forint devět a turecká lira třináct procent. Vůbec nejhorší měnou byl běloruský rubl, jehož kurz spadl o 61 procent. Z likvidních měn nejvíce oslabil jihoafrický rand (-13 procent), který tlačí dolů záporná bilance běžného účtu.

Vývoj kurzu USD/CZK

Koruna k dolaru, pět let 

Zdroj: Peníze.cz

Bezpečnější měny

Změna kurzu světových měn ke Kč, 2011Snaha predikovat vývoj měnových párů nemá daleko od vykládání karet, speciálně na krátkodobém horizontu. Jestli bude koruna v roce 2012 nadále oslabovat nebo naopak zpevní, to je ve hvězdách a z hvězd bohužel číst neumím. Netroufám si ani odhadovat, jaký bude koncem roku kurz eurodolaru, jestli vůbec euro bude ještě existovat.

Očekávám, že se ekonomická recese během roku rozšíří z Evropy do zbytku světa, tudíž že klesnou exporty komodit z Latinské Ameriky a spotřebního zboží z Asie. Na základě toho lze usuzovat u exportně orientovaných asijských a jihoamerických zemí menší obchodní přebytky, což by mělo vést k oslabení měny.

Vše ale může být nakonec jinak. A tak je rozumnější se držet dlouhodobého pohledu, který nám říká:

  • rozložte majetek do více měn
  • nevěřte měnám zadlužených špatně hospodařících zemí

S klienty se při sestavování portfolia vždy snažíme část investic držet v korunách, část ve švýcarském franku a část v asijských a jihoamerických měnách. Další „bezpečnější“ měny by z dlouhodobého pohledu měly být norská koruna nebo australský dolar. Podíl eura, dolaru a libry zpravidla minimalizujeme.

Autor je ředitelem a hlavním investičním manažerem FINEZ Investment Management

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

australský dolarBěloruský rublčeská korunadolarEvropaforintguaraniJan Traxlerjenjüankorunakurzy měnlibraměnynorská korunanuevo solpesorandrealreceserublšvýcarský frankturecká liraUniCredit
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo