Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Anketa: Do jakých akcií investovat

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
14. 9. 2012
 5 023

Jaké akcie jsou zajímavé pro investování s dlouhodobým horizontem? Ptali jsme se analytika Milana Vaníčka, ekonomického novináře Miroslava Motejlka, investičního poradce Jana Traxlera a dalších finančních odborníků.

Anketa: Do jakých akcií investovat

Dříve oblíbená rada „Kup akcie a čekej, až půjdou s cenou nahoru. Jednou to prostě musí přijít!“ už neplatí. Časy, kdy měl akciový trh podobu dlouhodobé exponenciály, jsou už zkrátka pryč a investoři si nad výběrem vhodných akcií začínají pořádně drbat hlavu. Co když zase přijde krize a ke dnu půjde úplně všechno? Má ještě vůbec smysl akcie držet několik let? Řada investičních analytiků tvrdí, že ano, a krátkodobé akciové spekulace považují za sázku do loterie. Kam by měl ale člověk při hledání vysněné akciové „superstar“ sáhnout?

Sázka na siláky, nebo na outsidery?

I když pro někoho může být neustálé sledování finančních trhů dobrou zábavou, najde se spousta investorů, kteří by rádi vsadili na „držáky“, jejichž cena půjde v dlouhodobém horizontu vzhůru, třebas ne závratnou rychlostí.

Je lepší volit akcie titulů, které zrovna nejsou na výsluní, ale v budoucnu by se od nich dal očekávat zajímavý růst, nebo věřit firmám, které právě frčí a jejich nadvláda na trhu jen tak neskončí. Do první kategorie rozhodně patří akci společnosti Nokia, která v poslední době zažívá hodně krušné časy. Odborníci se shodují na tom, že její cena už nemá takřka kam klesat, pokud ale firma nezkrachuje a postaví se na nohy, mohly by její akcie časem vystřelit strmě vzhůru. Do kategorie silných akcií můžeme zařadit například Apple, který tento týden představil iPhone 5, či výrobce luxusního zboží Louis Vuitton, jehož kabelky (nebo jejich napodobeniny) nemůžou chybět na žádné párty českých „celebrit“.

Jakkoli jsme si vědomi důležitosti diverzifikace investic, rozhodli jsme se proto oslovit odborníky ze světa byznysu a financí s jednoduchou otázkou: Pokud byste si mohli koupit akcie jedné společnosti, ale museli byste je bezpodmínečně držet několik následujících let, která by to byla a proč?

Milan VaníčekMilan Vaníček

ředitel odboru analýz finančního trhu J&T BANKA

Pokud se budu držet vaší specifikace, vezmu v potaz svůj investiční profil a věnuji jen malou část svého investičního portfolia do dané investiční příležitosti na například pět let, tak bych si z českých akciových titulů vybral zřejmě Philip Morris ČR, Fortunu či Komerční banku. U obou titulů se domnívám, že je dostatečné krytí na straně dividendového výnosu (hrubě sedm až osm procent ročně) a zároveň se jedná o relativně anticyklické tituly, které budou zabezpečovat nižší volatilitu aktiva. V obou případech se jedná rovněž o relativně dobře předpověditelné společnosti na nejbližších pět let (samozřejmě s určitými omezeními), což dále ulehčuje nastíněné rozhodování. U řekněme více rizikově orientovaných investorů by zřejmě daná specifika splňoval například ČEZ či Erste Group.

Miroslav MotejlekMiroslav Motejlek

žurnalista, provozovatel www.motejlek.com

Alpha Natural Resources – věřím kvalitnímu černému uhlí. Titul je teď neskutečně levný.

 

 

Pavel SobíšekPavel Sobíšek

hlavní ekonom UniCredit Bank

Neznám takovou vysněnou akcii. Osobně investuji spíš přes investiční fondy.

 

 

Martin KasaMartin Kasa

investor

V takovém případě bych volil akcie společností, které zajišťují nepostradatelný chod státu a nejsou suplovatelné. Volil bych je ve vztahu k zemi, ve které hodlám v následujících letech žít.

 

Jaroslav ŠuraJaroslav Šura

makléř, investor, podnikatel

Vzhledem k probíhající dluhové krizi, která bude průběžně eskalovat, je vhodné konzervativní portfolio složené z defenzivních, dividendových titulů. Ovšem i v konzervativním portfoliu může být nějaká štika. Celá řada akcií propadla v tržních hodnotách o více než 80-90% ze svých maximálních hodnot. Mám-li vybrat jen jeden titul, tak jednoznačně Nokii. Cena akcií velmi výrazně poklesla, což má svoje důvody (dramatické snížení tržeb, ztrátové hospodaření, atd.). Nákupem akcií Nokie investor sází na to, že nezkrachuje. A nezkrachuje-li, lze očekávat během několika let násobky ceny akcie.

Patrik NacherPatrik Nacher

V rámci podmínek, které jste nastolili v otázce, bych si vybral zaprvé dividendové tituly, které jsou z dlouhodobé perspektivy konzervativní a méně náchylné na skoky a reakce na ekonomické zprávy, a zejména paniku, ale zároveň přinášejí pravidelné roční zhodnocení v násobcích vyšší, než jsou nejlepší spořicí účty či termínované vklady (u nás např. Telefónica O2). Zadruhé bych si vybral tituly, které jsou tzv. anticyklické, jinými slovy, akcie firem, které produkují službu, která bude zapotřebí v době růstu i v dobách krizí – potravinářství, energie apod. (ČEZ, Unilever, Nestlé apod.).

Richard SiudaRichard Siuda

ekonom, ředitel prodeje Conseq

Pegas Nonwovens jakožto defenzivní titul, který nese slušnou dividendu. Společnost má dobré vedení, střízlivý podnikatelský plán a velmi dobré postavení na trhu.

 

Jan TraxlerJan Traxler

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jako investičního poradce mě dostáváte do úzkých. Mohu vám z hlavy vychrlit klidně desítky z mého pohledu atraktivních akcií pro dlouhodobý horizont. Ale o žádné z nich nemohu tvrdit, že by neměla chybět v dlouhodobém portfoliu. Kupříkladu biotechnologické firmy MannKind, BioTime nebo NanoViricides mají dle mého názoru obrovský potenciál. Ale také měsíční výkyvy o třicet a více procent a investiční horizont skutečně deset a více let. Takové investice se prostě nehodí pro každého. Naopak akcie firem jako ČEZ, StatOil nebo třeba China Mobile vykazují poměrně stabilní cenový vývoj a ty vyplácejí zajímavé dividendy. Pro konzervativnější investory jsou určitě lepší volbou. Avšak jejich výnos je limitován dividendou a inflací, takže pro ziskuchtivější investory jsou to „nudné“ a málo výnosné investice.

Kdybych chtěl něco mezi tím, tedy relativně vyšší výnos, ale zas ne až takové riziko jako u zmíněných biotechnologických firem, sáhl bych například po akciích společnosti Nokia, Panasonic, Veolia Environnement nebo Petroleo Brasileiro, ty jsou dle mého soudu dnes značně podhodnocené. Každopádně neexistuje univerzální „zaručená“ investice, to je naivní představa. Jednu jedinou bych si vybrat nedovedl a jako poradce bych to hlavně nikdy nikomu nedoporučoval. Základem úspěchu je přiměřená diverzifikace rizika – portfolio cca patnáti akcií z různých regionů a sektorů.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

akcieAppleBioTimeČEZErste GroupFortunaChina MobileinvesticeJan TraxlerJaroslav ŠuraKomerční bankaMannKindMartin KasaMilan VaníčekMiroslav MotejlekNanoViricidesNokiaPanasonicPatrik NacherPavel SobíšekPegas NonwovensPetroleo BrasileiroPhilip Morris ČRRichard SiudaStatOilTelefónica O2Veolia Environnement
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo