Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Reality v Číně: Chystá se nový Immofinanz?

Aleš Tůma
Aleš Tůma
8. 8. 2011

AKTUALIZOVÁNO O VYJÁDŘENÍ ČNB! Finanční poradci prodávají v Česku uzavřené fondy slibující zajímavé výnosy z čínských nemovitostí. Skvělá nabídka? Možná trochu postavená na hlavu, možná ne... Určitě ale ne bez otazníků.

Reality v Číně: Chystá se nový Immofinanz?

Mnoho Čechů si ještě líže rány utrpěné při investici do Immofinanz. Rozlet této realitní firmy skončil spolu s realitní bublinou – problém byl v tom, že mnozí poradci akcii prodávali málem jako garantovanou investici. Reality ale navzdory konci bubliny nejsou mrtvé. Přinejmenším ne podle německé společnosti Shedlin Capital, jejíž investiční fondy se nabízejí i u nás. Jedinečnou příležitost mají skýtat rozvíjející se trhy, konkrétně Čína, Blízký východ či Latinská Amerika.

„Story“ Číny už zlidověla – je to nejpočetnější země a brzy i nejsilnější ekonomika světa, zkrátka předlužený Západ převálcuje. Číňané bohatnou a stěhují se do měst. To znamená, že je třeba stavět, stavět, stavět. A na tom lze vydělávat, vydělávat, vydělávat. V propagačním videu je všechno krásné. Stejně tak v internetových diskuzích, kde se to hemží nadšenými (anonymními) klienty.

Některé reportáže z Číny ale malují úplně opačný obrázek. Na něm se skví realitní bublina, ve srovnání s kterou byla americká jen bublinka z bublifuku:

Zdroj: You Tube

Čína prochází realitním boomem, to je nepochybné. Ovšem byty ve velkých městech se prodávají za astronomické částky. Venkovan, který se právě přistěhoval přes půl země za lepším životem na východním pobřeží, nemůže zaplatit 6 000 eur za metr čtvereční bytu v Šanghaji (to nemůže ani autor tohoto článku, nechutně dobře placený za sprosté a bezdůvodné pomlouvání konkurence).

Je to bublina, není to bublina?

Abychom jen nestrašili – analytická společnost Lombard Street Research v nedávném článku tvrdí, že Čína se od „subprime“ USA výrazně liší. Velká část nové výstavby bytů je financována z úspor, ne na úvěr. Byty zkrátka plní roli slamníku či prasátka. Firma z toho vyvozuje, že v Číně nehrozí dramatická vlna nucených prodejů a korekce cen nemovitostí o více než 20 procent je nepravděpodobná.

Každopádně na trhu, kde jsou celá „velkoměsta duchů“, v nichž nikdo nebydlí, je něco špatně. Alokace kapitálu v ekonomice je narušená. Úspory, které by mohly financovat třeba nové firmy, místo toho leží v rychle chátrajících panelácích, jejichž kvalita se blíží kvalitě produkce některých českých developerů. To není dlouhodobě udržitelný ekonomický model.

Rizik si je správce fondu vědom a tvrdí, že regionální rozdíly jsou obrovské a zdaleka ne všechny realitní trhy jsou přehřáté jako Šanghaj.

Investice skrytá pod burkou

Tím ale informační otevřenost končí. V materiálech je uvedený jeden vzorový projekt ve městě Wuxi (Wu-si) s předpokládaným vnitřním výnosovým procentem 15 procent ročně. Najdeme tu i zmínky o diverzifikaci do dalších plánovaných projektů, ale žádné finanční výkazy či výroční zprávu. Poslední rozvaha uvedená v prospektu je z roku 2008.

Podobně tajnůstkářský je i druhý fond s názvem Middle Eeastern Healthcare. Jím financovaný projekt nemocnice v Abú Dhabí funguje, ale opět bez podrobnějších veřejně dostupných finančních informací.

Diverzifikace a motivace

Immofinanz nepřipomínáme náhodou. Mnoho poradců, kteří jej prodávali, poučky o diverzifikaci nikdy neslyšelo nebo je hodili za hlavu, takže klienti investovali značné částky do jediné akcie. Fondy Shedlin uvádějí minimální investici 15 tisíc eur. Snadno lze spočítat, jak velkého klienta musí poradce najít, pokud budeme za optimální podíl realit v portfoliu považovat kupříkladu 15 procent. Odolají poradci pokušení hodit v zájmu provize diverzifikaci za hlavu a „bouchnout“ fond klientovi bez ohledu na to, jak moc nebo málo likvidních aktiv klient má?

Autor článku se setkal s případem klienta, jehož poradce neodolal. V jiném případě zase poradce klientovi tvrdil, že peníze může kdykoliv vybrat. Přestože uzavřené fondy z podstaty věci podílníky na požádání nevyplácejí.

Neregistrované partnerství

Nabídek netradičních investičních fondů je na trhu více. Lze se setkat i s nabídkou společnosti Venture Plus, opět z Německa, která nabízí investování do začínajících firem. Venture kapitál je běžně záležitost pro větší investory (na způsob pořadu Den D), tato firma nabízí možnost investovat od řádově tisícikorun. Daní za to je ale nemožnost z investice vystoupit.

Žádný z uvedených fondů není registrovaný u České národní banky. Přitom spadají do kategorie takzvaných speciálních fondů, které mají v Evropské unii menší volnost pohybu než fondy standardní. Jejich působení v ČR musí regulátor povolit. Každý zahraniční fond tu pak musí mít kontaktní banku a plnit informační povinnost.

V případě fondů Shedlin zjevně právníci došli k závěru, že se mohou českému dohledu vyhnout, protože jej nabízejí zástupci zahraniční firmy (Ertrag & Sicherheit), která zde může v rámci volného obchodu volně působit. Co jiného ale představuje veřejnou nabídku fondu v ČR než fakt, že se řada poradců nabídkou fondů Shedlin chlubí na svých webových stránkách?

Abychom předešli obvinění z pomlouvání nevinných – z výše uvedeného nevyplývá, že jde o tunel či podvod, a rozhodně není záměrem článku vyvolávat paniku. Investor do jakéhokoliv cenného papíru či fondu ale musí znát rizika, a tudíž má právo na informace. Měl by se tedy distributora fondu ptát:

  • kde je do češtiny přeložený prospekt fondu obsahující veškeré relevantní informace včetně upozornění na rizika a
  • kde jsou hospodářské výsledky. Veřejně dostupné materiály fondu obsahují v roce 2011 pro uplynulé roky 2009 a 2010 stále pouze předpověď...

Co na to ČNB?

Redakce se obrátila na nejpovolanější: poslali jsme do České národní banky následující modelový příklad s dotazem, zda jde o porušení zákona o kolektivním investování: Zahraniční investiční zprostředkovatel nebo obchodník s cennými papíry podniká legálně v České republice. Nabízí však investorům speciální fond, který nemá povolení ČNB k veřejné nabídce v ČR.

Vyjádření z ČNB přišlo jednoznačné: Osoba legálně podnikající v České republice v oblasti cenných papírů může aktivně nabízet jen cenné papíry fondů s povolením k nabízení v České republice. Každý, kdo nabízí fond bez povolení, jedná v rozporuse zákonem o kolektivním investování. Horní hranice pokuty, která mumůže být udělena, je 20 milionů korun.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (12)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Související témata

Blízký východČínaErtrag & Sicherheitfinanční poradcifinanční poradenstvíImmofinanzLatinská AmerikaLombard Street Researchměsta duchůMiddle Eeastern Healthcarepodílové fondyrealitní bublinarealityrozvíjející se ekonomikaShedlin Capitalspeciální fondystandardní fondyventure kapitálVenture Plus
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo