Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Komu věřit v roce MMX?

František Mašek
František Mašek
5. 1. 2010

Když řekl loni v únoru Martin Fuchs z české pobočky HSBC banky, že se trhy dotknou dna a pak prudce posílí – nikdo ale neví, zda za týden či měsíc - vyvolal rozsáhlou diskusi. Měl pravdu. Investory ale nyní zajímá rok 2010.

Komu věřit v roce MMX?

Fuchs je nyní v předpovědích osobně opatrný. Doufá, že akciové trhy vyspělých trhů dál porostou, ale jako obvykle, tedy pomaleji než loni. „HSBC ale preferuje rozvíjící trhy, hlavně jihovýchodní Asii a v posledních měsících Latinskou Ameriku, která je levnější,“ řekl rovněž Finmagu.

Akciové trhy tedy loni po špatném začátku od března silně posílily. Akciový MSCI World Index, mapující vývoj 23 vyspělých trhů, zpevnil o 27 %. Český index PX ho se zhruba 30% růstem mírně překonal. Akcie NWR přidaly téměř 122 %, Pegasu 90 %, Erste Bank posílila zhruba o dvě třetiny. Nejhůř se naopak vedlo Unipetrolu, který vykázal sedmiprocentní ztrátu.

Ještě lépe se dařilo maďarským akciím. Index BUX posílil o více než 73 %, polský WIG zhruba o 47 % a ruský indikátor RTS si připsal takřka 129 %. Významně tak přispěl k růstu indexu rozvíjejících se trhů MSCI EM o 74 %. Podobně jako čínské, indické a brazilské akcie, které zpevnily asi o 80 %.

Růst poptávky hlavně ze strany Číny (a Indie), oživování průmyslu i oslabující dolar, v němž se s nimi obchoduje, pomohly komoditám. Index S&P GSCI, tvořený cenami 24 surovin za rok posílil o 50 %. Přispěla k tomu hlavně měď, jejíž cena loni stoupla o 135 %. Dařilo se i dalším kovům, hlavně palladiu (+112 %) a zemědělským komoditám v čele s cukrem, jehož cena vzrostla asi o 130 %. Ropa si loni polepšila o 78 %, zlato asi o čtvrtinu, stříbro o 46 %.

Zlepšení situace na trzích se odrazilo ve výsledcích fondů, hlavně akciových, které si polepšily o desítky procent. Silná orientace na Rusko a postsovětské republiky pomohla loni fondu Sporotrend IS České spořitelny vydělat 157 %.

Ochočte si čínského tygra!

Rok 2010 bude v nemalé míře spojován s čínským rokem tygra. Začne 10. února a neslaví ho jen Čína. Tygr je zvíře silné, impulzivní, tvrdohlavé a agresivní. Co k tomu dodat? Čínský horoskop říká, že nejlíp jsou na tom intuitivní lidé, kteří dokáží bezmyšlenkovitě prosadit své zájmy, aniž si uvědomí, co vlastně dělají.

Zda je to pravda, uvidíme zhruba za rok. Investory hlavně zajímá, zda bude tento rok rokem stabilizace a počátkem růstu globální ekonomiky. A jak to bude s inflací a kdy začne americká centrální banka Fed zvyšovat úrokové sazby.

Přijdou další výkyvy?

I optimisté varují, že očekávané oživení globální ekonomiky může být křehké a mohou ho provázet silné výkyvy na trzích. V dekádě 1999-2009 přišla bublina technologických akcií a nemovitostí. Řada akciových indexů je níže, než koncem roku 1999, hovoří se o ztracené dekádě. Spekulovat, že nyní přijde deset let růstu, by ale bylo předčasné.

Manažer stejnojmenného hedgeového fondu Eric Sprott, který podle agentury Bloomberg v posledních 9 letech vydělal 496 % proti 32% ztrátě indexu S&P 500, se obává, že S&P 500 letos klesne pod minimum z loňského března, a to o 40 % na 676,63 bodu, protože se očekávané oživení nedostaví. Jsme devátý rok v medvědím trhu, který bude trvat 15-20 let, uvedl v polovině prosince Sprott, který doporučuje sázet na zlato a akcie jeho producentů.

Komodity nad akcie?

Analytici oslovení Bloombergem, kteří měli loni nejlepší odhad, tvrdí, že suroviny poprvé během tří let kvůli oživení globální ekonomiky vynesou víc než finanční aktiva. Ropa, kukuřice, zlato a palladium prý letos vydělají 17 % proti 11% zisku indexu S&P 500 a 2,8% výnosu desetiletých amerických státních dluhopisů.

Bývalý hlavní stratég Morgan Stanley Barton Biggs a investiční guru Marc Faber, kteří správně odhadli loňský růst akcií a doporučili investorům, aby je kupovali, věří, že akcie dál porostou, a to asi o desetinu. Zisk indexu S&P 500 prý může být podle Fabera vyšší než u rozvíjejících se zemí. Vychází z toho, že finanční injekce ze strany americké centrální banky Fed spustí inflaci a přiměje investory, aby prodávali dluhopisy a kupovali akcie. Během příštích 5-10 let by tak mohly být výš než nyní. Varuje přitom před velkými výkyvy trhů.

Švýcarská UBS doporučuje zaměřit se na rozvíjející se trhy, technologické tituly, energetiku a zboží běžné spotřeby.

Zelená pro Rusko?

Více než 95 % správců největších podílových fondů, které investují v rozvíjejících se trzích, doporučuje kupovat nebo držet ruské akcie. Nejstarší ruská investiční banka Troika Dialog očekává, že ruský index RTS letos dále posílí, a to asi o 40 %. Ruský ministr financí Alexej Kudrin v listopadu varoval před přehřátím ruského trhu, poměr ceny akcií k zisku na akcii (P/E) činí ale u firem, které tvoří RTS, devět. Jsou tak zatím mnohem levnější než firmy z globálního indexu rozvíjejících se trhů MSCI EM.

Pokud umožní růst cen ropy vyvést ruskou ekonomiku z nejhorší recese v dekádě, zisky firem z indexu RTS prý letos vzrostou o 43 %, což je proti čínským indickým a brazilským firmám téměř dvojnásobek. Na zajímavé příležitosti v Rusku věří i Mark Mobius, který jako šéf Templeton Asset Management spravuje ve fondu zaměřeném na rozvíjející se země přes 30 mld. dolarů. Mobius v prosinci 2008 předpověděl růst akcií v rozvíjejících se zemích.

Komentátor Bloombergu Matthew Lynn vidí tři důvody pro možný růst akcií v nové dekádě. Prvním je chybějící kapitál. V minulé dekádě ho firmy mohly snadno získat u bank, na dluhopisovém trhu a od fondů privátního kapitálu. Tyto zdroje ale vyschly a musí je proto hledat na akciovém trhu. To vyžaduje stabilní růst dividend, což může vést k růstu cen akcií.

Ve prospěch akcií hovoří i obavy z inflace. Velké nadnárodní společnosti, které dominují nejdůležitějším indexům, mohou s růstem inflace zvednout ceny produkce. To by jim umožnilo zvýšit zisk a dividendy. Akcie tak mohou jako jedny z mála aktiv držet krok s inflací. Navíc do nich mohou investoři přesunout peníze, získané prodejem dluhopisů.

Lynn nevylučuje, že se dočkáme i příjemných překvapení. Růst počtu obyvatel v rozvíjejících se trzích a jejich rostoucí příjmy mohou být pro globální ekonomiku silným impulzem, byť jde o silnou zátěž pro životní prostředí. Nemluvě o tom, že se inovace a pokrok nezastavily.

Bude příští dekáda lepší než minulá? I když se má uvažovat dlouhodobě, řadě investorů by asi stačilo, kdyby se stav světové ekonomiky a trhů letos dál stabilizoval a pokud by přišla překvapení, tak jedině příjemná. Pak nemusí patřit slova o růstu trhů o 10-15 % do říše fantazie.

Foto: sciencefictionwallpapers.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo