Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Akcie ve stínu nadějí i obav

František Mašek
František Mašek
12. 1. 2010

Optimistický pohled na oživení americké i globální ekonomiky dostal koncem minulého týdne určitou trhlinu v podobě poklesu většího počtu pracovních míst v USA, než se čekalo.

Akcie ve stínu nadějí i obav

Na pozitivních výsledcích akciových trhů se to ale příliš neodrazilo. Americký akciový index S&P 500 první týden v roce posílil o 2,7 %. Většina vyspělých trhů zpevnila o dvě procenta, německý DAX Xetra posílil o 1,3 %. Český indikátor PX si připsal dokonce 3,60 %. Obchody s akciemi se tak zatím letos nesou v duchu tzv. lednového efektu, tedy víry, že první měsíc v roce bude úspěšný a předznamená, jako často v minulosti, příznivý výsledek za celý rok.

Dobrou zprávou je, že tzv. index volatility VIX, signalizující větší výkyvy nebo naopak stabilnější trhy, je momentálně někde na 19měsíčním minimu. Kdo si ale troufne říci, že letošní rok bude klidnější? Platnost lednového efektu v letošním roce zase zpochybňuje analytik Marek Hatlapatka z firmy Cyrrus, podle něhož „je současné období na akciových trzích nestandardní a proto by historické poučky na aktuální situaci neaplikoval.“

Čekání na Godota

Řada investorů nejspíš dál vyčkává na další – kolikátý již ale vlastně? – „okamžik pravdy“, tedy nová makroekonomická data a zejména výsledky firem, tentokrát za loňské čtvrté čtvrtletí a celý minulý rok. Selský rozum říká, že nic není černobílé a po přílišném pesimismu, jímž leckdo možná podvědomě reagoval či dosud reaguje na nemovitostní krizi a následnou globální recesi, mohou naopak přijít pozitivní překvapení.

Bývalý hlavní ekonom Světové banky a nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stieglitz ovšem v rozhovoru pro agenturu Bloomberg varoval před další recesí. Konstatoval mj., že firmy výrazně propouštěly a snižovaly mzdy. Jinak řečeno: jsou tedy jejich výsledky průkazné? Podobné obavy panují v případě bank. Podle dalšího laureáta Nobelovy ceny za ekonomii Paula Krugmana existuje 30-40% pravděpodobnost, že ekonomika USA spadne ve 2. pololetí opět do recese.

Mark Mobius, který se jako šéf Templeton Asset Management podílí na správě majetku přesahujícího 30 mld. dolarů, zase nedávno uvedl, že přílišný příliv peněz v podobě rozsáhlých primárních emisí akcií může přinést pokles akcií na rozvíjejících se trzích až o 20 %. Přes tuto korekci nicméně dál věří v dlouhodobý býčí trh, tedy růst akciových trhů těchto zemí. Za poměrně atraktivní pokládá Rusko, část peněz lze investovat i ve střední a východní Evropě, Zajímavé jsou prý i Vietnam, Kazachstán, Ukrajina nebo Nigérie.

Bloomberg zase mj. upozornil na zajímavé výnosy vysoce rizikových tzv. junk bondů. Dluhopisy, které mají od agentury Standard and Poor´s rating CCC+ nebo i nižší, vynesly od března rekordních 124 % a pomohly nejrizikovějším firmám refinancovat jejich dluh. To je samozřejmě hodně – výnos ovšem nepochybně odpovídá riziku obdobné investice.

Dvě rozdílná pololetí?

Minulý týden prezentovala svou prognózu dánská Saxo Bank. Její hlavní stratég Christian Blaabjerg hovořil v souvislosti s akciovými trhy o dvou rozdílných pololetích – v prvním by se mělo akciím dařit, ve druhém prý naopak budou ztrácet.

Americký akciový index S&P 500 by tak měl v první polovině roku posílit o 12 %, ve druhém ovšem ztratit 8 %, evropský DJ Stoxx 600 zase po růstu o 11 % v prvním pololetí v tom následujícím přijde o pět procent. Japonský indikátor Nikkei 225 čeká “malá horská dráha” - nejprve vystoupá o šest procent nahoru, pak o čtyři klesne. Index MSCI EM, mapující vývoj na rozvíjejících se trzích, by měl zase v první polovině roku zpevnit o 21 % a pak oslabit o 11 %. Saxo Bank sice očekává příznivější vývoj v méně rozvinuté části světa, než ve vyspělých zemích, mohou ovšem doplatit na opětnovný růst averze vůči riziku.

Loňské, poměrně pesimistické, předpovědi sice bance příliš nevyšly, ani ty letošní nejsou ovšem příliš pozitivní. Blaabjerg soudí, že řada vážných problemů dosud nebyla vyřešena, ale odsunuta. To se pak zjevně může projevit v horších výsledcích akcií ve druhé části roku.

Z jednotlivých akciových titulů doporučuje banka aktuálně hlavně cyklické tituly, zejména energetické, dále informační technologie a materiály, přibližně v polovině roku pak defenzivní akcie. Napříč odvětvími preferuje firmy se zdravou dividendovou politikou, které pokládá za velmi vhodné pro prostředí s nízkým růstem, předpokládaným ve vyspělých zemích.

Dividendové strategie mají podle historických dat tendenci vykazovat nadprůměrné výsledky v období zrajícího hospodářského růstu, který v roce2010 očekáváme, uvádí rovněž předpověď banky.

Analytik firmy Cyrrus Marek Hatplatatka soudí, že akciové trhy letos čeká určitá korekce. Přesto očekává, že budou koncem roku výš, než v závěru minulého. Růsty jako od března se ale zřejmě opakovat nebudou. Tehdy se totiž indexy vracely z příliš nízkých úrovní. Současné ocenění akciových trhů považuje Hatlapatka za adekvátní – pokud bude pokračovat mírné oživování globální ekonomiky. K větším nárůstům by akcie potřebovaly, aby bylo oživení větší, než se nyní čeká. Podle jeho propočtů je v cenách započítán přibližně 25% růst zisků 2010/2009 (s výjimkou bank).

Poté, co se v posledních měsících nedařilo ČEZ, považuje tento titul za velmi zajímavý pro letošní rok, a to hlavně kvůli jeho relativně nízkému ocenění vůči konkurenci a velmi solidní dividendě, která může činit alespoň 55 Kč na akcii. Klíčové bude také, jak rychle se začne zotavovat trh s elektrickou energií ve střední Evropě. Z dalších firem upozorňuje na Telefóniku O2 a Philip Morris pro první a CME či Unipetrol ve druhé části roku 2010.

Letos tedy sází na odvětví, která tradičně vyplácela vysoké dividendy nebo prováděla zpětné odkupy akcií a kvůli krizi je snížila. Míní tím některé velké hráče v oblasti spotřebního zboží a farmacie, učité subsektory v oblasti energetiky, z cyklických odvětví pak výrobce počítačů a jim příbuzné obory, především kvůli silné poptávce v Asii.

Zažijeme tedy letos příjemná či naopak další nepříjemná překvapení?

Autor je ekonomický novinář.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo