Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kam investuje Michael Spence

Pavel Kohout
Pavel Kohout
3. 2. 2010

Na co byste se zeptali nositele Nobelovy ceny za ekonomii, kdybyste měli tu možnost? Nedávno jsem na evropském investičním kolokviu pořádaném společností Pioneer tu šanci měl. Zaujala mě přednáška profesora Michaela Spence, nositele Nobelovy pamětní ceny za ekonomii za rok 2001 (společně s George Akerlofem a Josephem Stiglitzem.)

Kam investuje Michael Spence

Michael Spence je v současnosti předsedou Komise pro růst a rozvoj, což je něco jako NERV na mezinárodní úrovni pod záštitou vlád Austrálie, Nizozemí, Švédska, Velké Británie a Světové banky. Koho povolanějšího je možné se zeptat na stav světového hospodářství?

Spenceova přednáška nicméně příliš nepřekvapila: světová ekonomika se zotavuje, některé problémy stále trvají, na špičce růstu je Čína. Profesor Spence během nepřekročil populární úroveň a jen velmi opatrně se dotkl některých citlivých témat. (Ale znáte to, jak je to s ekonomickými předpověďmi: ekonom, který nechce mlžit, vždy riskuje, že pak bude pro smích... Michael Spence je navíc absolventem matematiky z Oxfordu, takže si určitě snadno spočítá, jak velké riziko obnáší cokoli v ekonomii předpovídat.)

Ale jak dostat konkrétní odpověď? Prostě jsem položil konkrétní otázku: „Kam investujete své peníze, profesore Spence?“


Po delším proslovu pana profesora jsem čekal, že se zmíní o čínských akciích. Ale ne! Odpověď zněla: „Asi šedesát procent svého majetku mám v různých projektech typu private equity. Zbytek mám v likvidních cenných papírech, zejména v daňově výhodných dluhopisech.“

Private equity je vznešeně znějící termín pro podíly na společnostech, které nejsou obchodovány na burze. Převážně jde o menší a střední podniky. Podílník se může, ale nemusí podílet na jejich řízení. Obecně jsou tyto investice rizikovější než běžné akcie nebo akciové fondy, ale záleží na výběru – dobrá investice do private equity může být zlatým dolem! Daňově výhodné dluhopisy jako málo riziková investice s jistým výnosem dávají perfektní smysl pro diverzifikaci majetkových podílů. V USA jsou daňově zvýhodněny především municipální dluhopisy – pokud si člověk nevybere nějaké předlužené město, je jeho investice bezpečnější než ve vládních dluhopisech a navíc o něco málo výnosnější.

Mimochodem, Spence je ročník 1943, takže 60% podíl rizikových majetkových investic je na jeho věk poměrně vysoký! Ale bezpečnost a výnos podnikatelských projektů je věcí individuálního výběru a nemám pochybnosti, je právě Michael Spence si při svém vzdělání a zkušenostech umí vybrat.

Takže – když někdo bude chválit čínský růst, ptejte se, kam osobně investuje. Když neinvestuje do žádných čínských akcií, asi to bude něco znamenat. Činy jsou vždy dražší než slova.

Mimochodem, zpráva Komise pro růst a rozvoj na téma dlouhodobě udržitelného růstu (ve smyslu ekonomickém, nikoli ekologickém) je zde a je to zajímavé čtení.

Psáno pro Finmag

Autor je ředitelem pro strategii společnosti Partners

Foto: Pavel Kohout

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo