Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Celebrity varují, FED věští, Řecko strádá

František Mašek
František Mašek
23. 2. 2010

Na akciových trzích zavál minulý týden příznivější vítr. Dál se spekuluje o finanční pomoci Řecku, respektive o komplikované situaci dalších evropských zemí, akcie si nicméně výrazně polepšily. Zda se vyplní řada předpovědí renomovaných institucí či analytiků, podle nichž by mohly akcie v prvním pololetí posilovat a ve druhém naopak ztrácet, ale zůstává otázkou. Trhy ovšem mají, přes loňský výrazný růst, stále daleko k maximům z roku 2007, což nahrává dlouhodobým investorům.

Celebrity varují, FED věští, Řecko strádá

Změní něco v pohledu na akcie překvapivý krok americké centrální banky Fed? Ta minulý týden zvýšila diskontní sazbu, tedy úrokovou sazbu, za kterou Fed poskytuje bankám nouzové úvěry, o 0,25 na 0,75 %. Základní úrok v USA zůstává dál v rozmezí 0-0,25 %, Fed dal navíc najevo, že tuto základní sazbu nejspíš změní nejdřív koncem letošního roku. Snížení diskontní sazby, chápané i jako rostoucí důvěru v příznivou budoucnost americké ekonomiky, přitom akciím pomohlo.

Americký akciový index S&P 500 posílil o 3,1 %, německý Dax Xetra stejně jako celoevropský akciový index o čtyři procenta, a to hlavně díky příznivým výsledkům některých bank – BNP Paribas, Barclays a Deutsche Bank. Je to více než 3,3% růst pražské burzy.

Celebrity varují

Investorům se ovšem minulý týden dostalo varování od dvou celebrit. Patří k nim informace, že se známý investor George Soros zaměřil na investice do zlata, byť není právě příznivcem podobných investic, což lze vykládat jako jeho obavy z nejisté situace na trzích.

Renomovaná bankovní analytička Meredith Whitney, jejíž pesimistická, ale přesná zpráva o Citigroup z konce října 2007, byla vlastně jedním ze spouštěčů krize na trhu nemovitostí, zase vyjádřila pro televizi CNBC i Bloomberg obavy z dalšího vývoje bank.

Medailové naděje české výpravy na olympiádě ve Vancouveru zůstávají v řadě případů nenaplněny, jak tomu bude s příchodem nových titulů na pražskou burzu? Po KIT Digital se údajně na podzim na český (a možná i polský) trh chystá Piper Sport Aircraft, což je výrobce sportovních letadel z Kunovic. Emise to má být ale malá, snad za miliardu korun, tedy podstatně menší, než plánuje ČSOB. Snad bude o oba tituly, pokud skutečně skončí na burze, větší zájem než dosud o KIT Digital.

Nové fondy Pioneeru

Kdo investuje do fondů, jistě zaznamenal změnu názvu fondů, které jeden z největších obchodníků s akciemi na českém trhuWood & Company převzala od Crédit Suisse. Zda bude následovat také změna jejich investiční strategie, nebo Wood přivede na trh další fondy, zatím šéf její investiční společnosti Jaroslav Krabec nekomentoval.

Nově je možné investovat do tří fondů, registrovaných v Lucembursku, které začala nabízet Pioneer Investments. Fond Gold and Mining se zaměřuje na producenty zlata a těžební společnosti, další dva fondy investují do latinskoamerických, respektive indických akcií. Investoři si mohou vybrat eurovou nebo dolarovou verzi.

Novinkou na českém trhu je také nový zajištěný fond ČP Investu, určený ovšem nikoliv pro drobné, ale institucionální investory.

Jak hodnotí správci fondů nejbližší vyhlídky akcií? O tipy jsme tentokrát požádali dva správce podílových fondů. Jiří Lengál, který spravuje spořitelní Sporotrend, upozorňuje, že pokoušet se o predikce je nadále ošemetné.

Příležitosti v Rusku a Turecku?

„Ještě před pár týdny se analytici téměř shodovali, že 1. pololetí bude pro akcie příznivé, zatímco ve druhém může trh začít pociťovat dopad postupného odstraňování nejrůznějších opatření na podporu ekonomik. Poslední události i data zvyspělých ekonomik, Číny a obavy kolem rozpočtové kázně a solventnosti Řecka a dalších zemí “jižního křídla“ EMU udělaly s těmito předpoklady své,“ řekl Lengál. Soudí nicméně, že rozhodující vyspělé ekonomiky na cestě postupného oživení nevykolejí a trhy budou přinejmenším sledovat trajektorii vývoje firemních zisků.

Ve střední a východní Evropě tak jako loni věří Rusku, a to nejen kvůli příznivému ocenění (poměr ceny akcií ruských společností vůči jejich zisku na akcii, neboli známé P/E < 9), ale i kvůli růstu nebo stabilizaci cen ropy a průmyslových kovů. Očekává také, že letošní ekonomický růst země okolo 5% vytvoří příznivé prostředí i pro „domácí“ sektory ekonomiky (banky, maloobchod, telekomunikace). Vláda tak bude moci zatížit obyvatele dodatečnými výdaji a pokračovat liberalizaci cen plynu, elektřiny, dopravy s příznivým dopady do hospodaření příslušných firem (Gazprom, Moseněrgo). Posilující rubl má tlumit inflační tlaky.

Lengálův názor na vývoj ve střední Evropě je poněkud rezervovaný, možného černého koně vidí ve „věčného otloukánkovi“ Maďarsku. Přes silný loňský růst lze dál najít zajímavé příležitosti v Turecku.

Nadále považuje za atraktivní akcie chemických producentů (výrobci hnojiv), ropných a plynárenských firem (hlavně „mladých“ s atraktivním portfoliem perspektivních nalezišť a odpovídajícím průzkumným a rozvojovým programem), ale i vybraných bank s expozicí ve střední a východní Evropě, jako jsou OTP, Erste, KBC, Bank of Cyprus aj.

Ke konci loňského roku tvořily deset největších pozic fondu akcie OTP, Erste Group, Gazprom, Kazmunaigas Kazachstán, Regal Petroleum, polské KGHM, KBC, Bank of Cypurs a ruské Raspadskaya a chemička Uralkali. V lednu fond nakupoval akcie bank (hlavně řeckých a kyperských) a prodával tituly z oboru zpracování ropy, materiálu a chemie. Dál tak stoupla váha financního sektoru. Podíl ruských akcií mírně poklesl ve prospěch titulů, působících v zemích východní Evropy.

Přesun peněz z dluhopisů do akcií?

Jaroslav Krabec, který řídí hedgeový fond Wood and Company Central & Eastern Europen Fund, upozorňuje, že po nedávné korekci se zdá, že řada investorů nakupuje. Dlouhodobé státní dluhopisy jsou ohroženy úrokovým rizikem. Krabec proto soudí, že se peníze postupně přesunou od této k jiným třídám aktiv, včetně akcií, které by na tom mohly vydělat.

Původně se čekalo, že akcie v prvním pololetí porostou a ve druhém budou ztrácet. Realita ale může být podle Krabce jiná. Trhy nyní mají tendenci posouvat se výš. V portfoliu fondu, který spravuje, již půl roku převažují dlouhé pozice před krátkými, představující spekulaci na pokles. Aktuálně je fond 30 % net long, má tedy o 30 % více dlouhých pozic než krátkých. Krabec přitom snižuje váhu defenzívních titulů v portfoliu fondů – telekomunikačních, farmacie, nebo tabáku. Zisky z těchto prodejů selektivně investuje do některých bank a rakouských stavebních firem, jako je Strabag.

Autor je redaktorem penize.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo