Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Buffett i Gates milují odpadky

Andrej Rády
Andrej Rády
4. 3. 2010

Warren Buffett a Bill Gates mají hodně společného. Kromě pevného místa mezi desítkou nejbohatších lidí světa sdílejí také vášeň k odpadkům, lépe řečeno k investování do nich. A je jedno, jestli jde o starý papír, recyklovatelné obaly nebo skládky.

Buffett i Gates milují odpadky

"Bill Gates se v posledních měsících víc zabývá prázdnými petkami než softwarem," poznamenal před několika dny na strákách New York Post komentátor James Altucher. Co ho k tomu vedlo? Gates se totiž stal největším akcionářem Republic Services Group (RSG), obra mezi společnostmi podnikajícími s odpady. Nezahálí však ani Warren Buffett. Ten podle aktuálních informací komise pro cenné papíry v téže společnosti více než zdvojnásobil svůj podíl. V současnosti tak Buffet kontroluje zhruba osm milionů akcií. Čeká RSG podobná „success story“ jako před lety Microsoft?

Demografické trendy a investování

Buffetova investice do RSG trochu porušuje jeho profil investora spoléhajícího spíše na velké firmy, než na růst těch menších. Za posledních 40 let totiž vydělal velkou část peněz díky "demografickým" odhadům, jako v případě Coca-Coly ("...Všichni budou pít sladké sycené nápoje..."), Gillette ("...3 miliardy mužů se holí...") nebo American Express. V případě Amexu legenda praví, že Buffeta přesvědčila návštěva jeho oblíbené restaurace. Investor se prý po vydatné večeři postavil k pokladně a sledoval, kolik lidí platí kartou American Express. Bylo jich opravdu hodně.

Obrázek: Americké akcie (S&P 500) ve srovnání s American Express (AXP) a Coca-Colou (KO)

Zdroj: Yahoo! Plná velikost zde.

Demografická data hrají klíčovou roli i v případě RSG. Životní úroveň miliard lidí na Zemi se totiž pomalu ale nezadržitelně zvyšuje. A čím více si toho lidé mohou dovolit, tím více odpadků po nich zbude. A o ty se bude muset někdo postarat.

Co naplat, že to není zrovna čistá práce, oba miliardáři umějí dobře počítat a vědí, že odhadované zisky jsou obrovské. Stačí se podívat historie. Zatímco populace Spojených států se od roku 1960 ani ne zdvojnásobila (narostla o 90 procent), množství odpadu se ztrojnásobilo. „Produkce“ navíc od téhož roku kontinuálně roste– rok co rok Američané vyprodukují více „bordelu“ než kdy předtím. A to navzdory letitým snahám o "společnost bez papíru" i současnému zelenému šílenství. Pro investory více než příjemná informace.

Společnost, na níž se oba zbohatlíci rozhodli vsadit, je dnes druhým největším hráčem na trhu. Poráží ji jen Waste Management. Gates a Buffett ale pozice na trhu s odpadem obsazují postupně v rámci celého sektoru – Gates vlastní 14,7 procenta RGS od doby, kdy společnost koupila jeho firmu Allied Waste.

Obrázek: Vývoj akcií Repulic Services Group (v USD)

Zdroj: yahoo! Plná velikost zde.


Buffett se inspiruje Gatesem

Není to poprvé, co Buffett přejímá nápady od Gatese, svého parťáka z bridžových posezení. Gates léta vlastnil akcie Canadian National Railroads, firmy z oboru, který Buffett léta odmítal jako kapitálově příliš náročný. A prásk ho! "Věštec z Omahy" získal Burlington Northern, udělal největší nákup v životě a stal se králem železnice.

Kromě RSG Buffett v posledním období nakupoval také akcie Iron Mountain – z původních 3,3 milionu akcií už na počátku letošního roku vlastnil celých 7 milionů - další firmy, které nemá k odpadu daleko. Působí totiž na trhu „správy informací“. Co to má společného s odpadky? Mimo uchovávání dat se Iron Mountain specializuje na legální skartaci citlivých firemních dokumentů.I zde zákazníků pravděpodobně ubývat nebude.

Proč se na Buffetta nevykašleme?

Proč ale všechny tak zajímá, co zrovna Buffett nakupuje, nebo jaké moudro kde utrousil? Studie z roku 2007 Imitation is the sincerest form of flattery: Buffett and Berkshire Hathaway (Napodobování je nejupřímnější poklonou: Buffett a Berkshire Hathaway) ukázala, že paběrkování v Buffettových stopách překonávalo zisky akciového trhu v uplynulých 30 letech o 11 procent ročně. Řada hedgeových fondů má proto napodobování Buffettovy strategie pevně zakotveno ve svých plánech. Řada z nich tak právě teď nakupuje akcie menších firem v sektoru odpadů.

Nezapomínejte – trash is cash!

Autor je redaktorem www.investicniweb.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Andrej Rády

Andrej Rády

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo