Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Medvěd dál válčí s býkem, PX stagnuje, Indové rostou

František Mašek
František Mašek
9. 3. 2010

Zhruba před rokem začaly akciové trhy po předchozím prudkém propadu silně růst. Index PX pražské burzy za 12 měsíců posílil o více než 80 %. Přispěly k tomu hlavně oba bankovní tituly, tedy Komerční banka a zejména Erste Bank, která si za 12 měsíců připsala 235 %. Od srpna se ale PX s řadou výkyvů drží zhruba na stejné úrovni. Americké akcie, měřené indexem S&P 500, za rok posílily „jen“ o přibližně 67 %, pozvolna ovšem rostou dál. Roční zisk evropských akciových indexů je asi o 10-15 % nižší.

Medvěd dál válčí s býkem, PX stagnuje, Indové rostou

Minulý týden si indikátor S&P 500 polepšil o tři procenta, zatímco evropské akcie téměř o pět procent a PX o 1,6 %. Trhy poslal vzhůru především závěr týdne, konkrétně nižší míra nezaměstnanosti v USA, která stagnovala na 9,7 %, zatímco analytici čekali její mírný růst. Americká centrální banka Fed navíc uvedla, že ekonomika USA pokračuje navzdory nedávným sněhovým bouřím v některých částech země v růstu.

Také nový odhad americké Národní asociace podnikových ekonomů (NABE) předpokládá, že ekonomika USA může dál plynule růst. “Podstatnější bude vývoj hrubého domácího produktu za první čtvrtletí, který bude znám až koncem dubna, nebo vývoj úrokových sazeb. Podobné výhledy mají zatím pro akciový trh spíše krátkodobý účinek, podobně jako aktuální projevy představitelů Fed. Náladu trhu ale nezhorší,” míní analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Situace v Řecku, která v poslední době hýbala děním (přinejmenším na evropských trzích), zůstává nejasná. Paul Volcker, bývalý šéf americké centrální banky Fed a poradce amerického prezidenta Baracka Obamy, řekl agentuře Bloomerg, že řeckou rozpočtovou krizi lze ustát a euro přežije. Naštěstí jde podle něj o malou evropskou zemi. Známý investor George Soros ovšem varoval, že pokud členové EU nepřijmou další opatření ke vzniku politické unie, čeká její společnou měnu dezintegrace.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy řekl, že Unie musí v případě potřeby Řecko podpořit, nebo riskovat zničení eura. Nikdo by se ovšem nezlobil, kdyby se potvrdila slova řeckého ministra financí George Papaconstantinoua, který uvedl, že Řecko žádnou pomoc s konsolidací dluhu nepotřebuje.

Pozor na špatné úvěry

Nejde ale jen o Řecko. Andreas Ittner, čelný představitel rakouské centrální banky, odpovědný za bankovní dozor, minulý týden varoval, že odpisy špatných úvěrů ve střední a východní Evropě ještě nedosáhly vrcholu. To prý může s vyššími požadavky Banky pro mezinárodní platby na kapitálovou přiměřenost a likviditu znamenat, že rakouské banky budou muset získat další miliardy, možná desítky miliard eur nového kapitálu. Výsledkem může být růst úroků v bankovním sektoru v Rakousku a při angažovanosti největších rakouských finančních skupiny ve střední a východní Evropě pak v celém regionu.

Podle Hlinomaze ovšem nemusí jít o dramatický skokový nárůst odpisů. Předpokládá spíše, že mírně porostou, nebo budou stagnovat, avšak delší dobu, než se původně čekalo. Rakouské banky začaly vytvářet potřebné rezery poměrně brzo a systematicky, postupují tedy konzistentně a nehrozí nebezpečí přemrštěných požadavků ze strany státu či akcionářů. Nakonec mohou profitovat z potenciálu, který tu je. Je ale třeba vzít v úvahu i požadavky Banky pro mezinárodní platby.

Analytici americké banky Goldman Sachs upozorňují na rozdílné vyhlídky bank ve střední a východní Evropě. Polsko prý má nejatraktivnější bankovní trh ve střednědobém výhledu, české banky jsou zase nejzajímavější z dlouhodobé perspektivy, stejně jako banky ze Slovenska a Slovinska. Za zajímavý tip považují akcie rakouské Erste Bank, ale i italské UniCredit, prodat doporučují akcie švédských bank.

Akcie ČSOB za 2300 až 3000 Kč?

Podle Hlinomaze není nadále příliš jasné, kudy se vydají akciové trhy. Proto dál pokládá za zajímavé defenzivní dividendové investice (Philip Morris, Telefónica 02, ČEZ a snad i Pegas), nebo nové tituly, které mohou přijít na pražskou burzu. U ostře sledované ČSOB je zatím předčasné odhadovat, kdy se její akcie mohly dostat na burzu a za kolik. Hlinomaz soudí, že se může jejich ocenění při úpisu pohybovat mezi kurzem akcií Erste Bank a Komerční banky. Vezmeme-li v úvahu možné štěpení akcií 1:10, mohla by se prý upisovací cena akcie pohybovat mezi 2300 až 3000 Kč.

Hlinomaz přitom nevylučuje, že podobný nejasný charakter českého trhu může vydržet po většinu roku, podle toho, jak ho budou ovlivňovat různé ekonomické zprávy a možná i obrat ve vývoji (zvyšování) úrokových sazeb.

Nová měsíční zpráva České spořitelny za březen uvádí, že index PX by mohl v ročním horizontu posílit o 7,2-12 procent. Největší prostor k růstu (24 %) mají akcie VIG, dále NWR (17,73 %), asi dvanáctiprocentní ČEZ a 11,50 % akcie Telefónicy 02. Nejhůře by na tom měly být naopak akcie Pegasu a Philip Morris.

Atraktivní Indie?

Mark Mobius z Templeton Asset Management, který spravuje 34 mld. dolarů ve fondu, zaměřeném na rozvíjející se země, doporučuje investovat do indických akcií. Vychází mj. z toho, že se makroekonomická situace země významně zlepšila. Indický index Sensex zatím letos oslabil o 4,7 %. Loni ovšem posílil o 81 %. Země má prý již to nejhorší za sebou. Její letošní růst může ve finančním roce končícím 31. března dosáhnout 7,2 %. Podle ministra financí Pranaba Mukherjeeho může Indie v nepříliš vzdálené budoucnosti dosáhnout desetiprocentního ročního růstu.

Na rozdíl od amerických či evropských firem je podle Mobiuse většina indických firem zdravá a disponuje velkým objemem hotovosti. Sachin Shah, který řídí Alchemy India Long Term Fund, jenž loni vydělal 90 %, tvrdí, že indické akcie mohou díky příznivým vyhlídkám ekonomiky posílit o dalších 20 procent. Konzervativní investoři ale budou nejspíš dál preferovat zlato.

Autor je redaktorem www.penize.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo