Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Blizard růst neodnesl

František Mašek
František Mašek
16. 3. 2010

Dění v minulém týdnu dál sugeruje myšlenku, že je již to nejhorší za námi. Americké akcie, měřeno indexem S&P 500, si polepšily o procento, německý DAX o 1,2 %, zatímco indikátor PX pražské burzy přidal 2,8 procenta. Také makroekonomické zprávy naznačují, že může mít oživení americké či dalších ekonomik trvalejší podobu.

Blizard růst neodnesl

Ekonomika USA ztratila podle posledních informací méně pracovních míst, než se čekalo, maloobchodní prodeje v únoru – díky shromažďování zásob před blizardem – nečekaně vzrostly. Lepší zprávy, pokud nebereme v úvahu demonstrace proti chystaným vládním škrtům, přicházejí z Řecka. Slova bývalého šéfa Evropské komise Romana Prodiho, že již mohou být potíže této země za námi, nicméně působí příliš optimisticky. Příznivý vstup do tohoto týdne navíc zchladily zprávy o opatřeních čínské a indické vlády, které mají zmrazit inflaci.

Výborné výsledky amerických firem

Důvěra v americkou ekonomiku roste, uvádí agentura Bloomberg s odvoláním na rekordní růst počtu futures na index S&P 500. Stephen Lieber, šéf investic v Alpine Woods Capital Investors LLC, která spravuje aktiva za více než sedm miliard dolarů, to označuje za potvrzení býčího trhu. Zmíněnému indexu, který je blízko sedmnáctiměsíčního maxima, pomáhají výše předpovědi o prudkém růstu zisků firem z tohoto indikátoru v nejbližších dvou letech. Letos prý mohou zisky firem z indexu S&P 500 vzrůst o 26 % a příští rok o dalších 20 %. Výsledky téměř tří čtvrtin společností z S&P přitom překonaly očekávání pro 4. čtvrtletí.

Stále víc investorů věří ve stabilnější oživení ekonomiky USA, což zvyšuje jejich ochotu riskovat. Očekává se přitom, že americká centrální banka Fed dnes ponechá základní úroky na nule až čtvrt procentu. V této výši mají podle odhadů analytiků zůstat do listopadu.

Porostou akcie až do roku 2013?

Lászlo Birinyi, patřící mezi analytiky, kteří nejlépe odhadují budoucí vývoj trhů, a doporučoval loni investorům nákup akcií, zůstává optimistický. Přestože index S&P 500 za rok posílil téměř o 70 %, je prý vrchol akciové rally ještě daleko. Birinyi tvrdí, že býčí trh může trvat až do příštích prezidentských voleb.

Průměrná délka býčího trhu trvala od 60. let více než tisíc obchodních dní, zatím je to jen 253 dnů. Těm nejsilnějším přitom dláždily cestu silné recese. Téměř 70% růst od loňského března připomíná podle Birinyiho začátek růstu v roce 1974, zaznamenaný poté, kdy arabské státy vyhlásily vyspělým západním zemím (za podporu Izraeli) ropné embargo. Hodnota S&P 500 se od října 1974 do listopadu 1980 zdvojnásobila a během pěti let od srpna 1982 dokonce ztrojnásobila. Současný býčí trh může podle Birinyiho trvat přes 1023 obchodních dní, což by podle historického průměru znamenalo, že skončí po dubnu 2013.

Na růst sází také Steve Leuthold, který jako zakladatel stejnojmenné finanční skupiny spravuje aktiva ve výši 4,2 mld. dolarů. Akcioví investoři jsou podle něj příliš pesimističtí. Jako kontrarián tedy sází v ovzduší nedůvěry a skepticismu na býka.

Raději japonské než americké akcie?

Na opačné straně barikády stojí Jeremy Grantham, šéf stejnojmenné firmy, který tvrdí, že férová hodnota indexu S&P 500 činí 875 bodů, což je asi 24 % pod nynější úrovní. Riziko letošního poklesu je prý více než padesátiprocentní. Investorům doporučuje snížit objem peněz v amerických akciích, a pokud je hodlají kupovat, preferovat největší firmy USA. Ekonomiku USA i akciový trh má zpomalit velký objem úvěrů. Za lepší výběr označuje Grantham japonské akcie.

Ani majitel serveru www.pro-investory.cz. Jan Dvořák příliš nevěří, že je již globální recese za námi. „Kde je záruka, že krizi zvládnou stejní představitelé americké centrální banky Fed i dalších centrálních bank, kteří svým chováním přispěli k jejímu vzniku? Investoři do akcií i obligací spoléhají na kvality „tohoto managementu“. Uvědomují si to vůbec?,“ ptá se Dvořák.

Konsolidace globální ekonomiky a výrazný růst akciových trhů budou prý letos zbožným přáním, rok 2010 odstartuje druhou vlnu ekonomické krize a přivede svět na pokraj globální deprese.

Za největší úskalí označuje Dvořák ekonomiku USA a další problémy bankovního sektoru, potíže s financováním a snižováním rozpočtových deficitů v eurozóně, situaci v Číně a tzv. Černé labutě, tedy neblahé události, které nelze předvídat.

Investoři by měli v nejbližších 5-10 letech jednoznačně zapomenout na strategii „Kup a drž“, své investice spravovat aktivněji, mít pojistku pro nejhorší variantu a některým investicím se vyhnout. Dvořák k nim řadí hlavně akcie velkých firem s důrazem na finanční sektor, které silně pocítí další vlnu ekonomických problémů. Firmy budou mít potíže s výnosy a nemají již velký prostor pro další úspory na straně nákladů. To povede ke zhoršení jejich výsledků.

Za perspektivní naopak pokládá akcie menších a středních firem z oblasti drahých kovů a energií a další, které působí v zemědělství, zdravotnictví nebo se orientují na biotechnologie, nejlépe takové, jejichž vývoj prioritně neovlivňují pohyby trhu nebo ekonomiky, ale vývoj jejich fundamentů.

Za pojistku označuje investici – třeba i nevelké – části peněz do fyzických kovů – zlata, ale ještě lépe stříbra, nikoliv tedy exchange traded fonds (ETF), tedy fondů, které kopírují vývoj trhů těchto kovů. Za rizikovější pojistku, která není vhodná pro všechny, pokládá spekulaci na pokles akcií či obligací včetně vládních.

Klub dolarových milionářů posílil

Bude tedy počet členů klubu dolarových milionářů spíše klesat? Loni se jejich počet v USA zvýšil o 16 %. Chicagská poradenská firma Spectrem Group, kterou cituje Bloomberg, do něj počítá rodiny s majetkem milion dolarů (bez hodnoty vlastní nemovitosti). Zatímco předloni patřilo mezi dolarové milionáře 6,7 milionu amerických rodin, loni jich již bylo 7,8 milionu.

Být dolarovým milionářem je - mnohdy nesplnitelný sen – řady investorů. Který z obou prezentovaných názorů, tedy optimistický, či pesimistický, je podle vás blíže pravdy? Má růst ekonomiky či trhů delší trvání, nebo jde jen o pozlátko, jak naznačují někteří citovaní autoři či analytici? Co si o tom myslíte vy?

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo