Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Blíží se aprílové přeháňky? Nebo něco horšího?

František Mašek
František Mašek
7. 4. 2010

Březnová bilance akciových burz je velmi pozitivní. Index PX pražské burzy zpevnil o 4,2 % a od začátku roku dokonce o více než 10 %. Americké akcie měřené indexem S&P 500 v březnu posílily o 4,5 %, německý DAX Xetra o 5,8 %, zatímco maďarský index BUX o téměř 13 %. Příznivá makroekonomická data z USA, hlavně 162 tisíc nových pracovních míst, vytvořených minulý měsíc v soukromém a veřejném sektoru (bez zemědělství), nahrávají spekulacím, že je nejhorší za námi.

Blíží se aprílové přeháňky? Nebo něco horšího?

Po finanční krizi, jejíž rozsah málokdo předvídal, ale zůstala řada vážných problémů. Philip Gijsels, který vede výzkum v BNP Paribas Fortis Global Markets (BPFGM), varuje, že po dočasném růstu trhů může přijít další korekce, a to dlouhodobá a silná. V televizi Bloomberg mj. uvedl, že rozvíjející se trhy mohou dlouhodobě růst rychleji než vyspělé, pokud však přijde korekce, mohly by vzhledem k opětnému vzestupu averze k riziku ztratit daleko více než vyspělé země. Upozornil mj. také, že BPFGM předvídala loni růst trhů o 30-40 %. Nyní se obává korekce a znovu jí nikdo nevěří.

Před padesátiprocentní pravděpodobností dalšího poklesu na trhu nemovitostí i v celé ekonomice varoval ve stejném médiu i profesor Yale University Robert Shiller, a to kvůli rušení podpory hypotéčních půjček v USA ze strany americké centrální banky Fed. Bývalý šéf této instituce Alan Greenspan, je naopak optimistický. Bloomberg s odvoláním na televizi ABC citoval jeho slova, že se pravděpodobnost zpomalení americké ekonomiky výrazně snížila. Jejím motorem by se mohl stát další růst zásob. Bankéř připustil, že je oblast bydlení dál pod tlakem, byť je bublina na trhu komerčních nemovitostí pryč.

Kdy PIMCO nakoupí akcie?

Správce největšího dluhopisového fondu na světě PIMCO Bill Gross hovořil v rozhovoru pro televizi CNBC o „novém normálu“ (viz článek Nový normál: Výnosy akcií půjdou dolů!). Výnosy akcií i dluhopisů tedy mají být výrazně nižší než před krizí a místo dosavadních 8-10 % činit jen 4-6 % ročně.

Agentura Bloomberg cituje jeho slova o nervozitě dluhopisových investorů, protože je růst úrokových sazeb připravuje o peníze. Vyšší úroky a růst míry inflace mohou eventuálně ovlivnit i akcie. To je ale ještě daleko, zatímco rostoucí výnosy a klesající ceny dluhopisů registrujeme již nyní. Gross udělal nepřímo reklamu akciím, sám ale dál kupuje dluhopisy. Doporučuje například investovat do dlouhodobých obligací Německa a Kanady, zemí, které jsou mnohem šetrnější než USA. Počkejme tady, až bude mít Pimco víc peněz v akciích, radí Bloomberg.

Propadáky či černé koně?

Kam tedy investovat? Podle ročních cílových cen v měsíční analýze České spořitelny mají největší (asi sedmnáctiprocentní) prostor k růstu akcie pojišťovny VIG, následovány Pegasem (asi o 12% vyšší cílová cena), dále ČEZ (+10 %) a Telefónikou 02 (zhruba devítiprocentní posílení). Analytici spořitelny naopak příliš nevěří akciím CME a NWR. Vůbec největší pokles, téměř o 28 %, předvídají kvůli složitému vývoji na trhu tabákových výrobků akciím Philip Morris, 13% ztrátu akciím Unipetrolu.

Nebudou ale právě tyto tituly černými koňmi? Jako řada konkurentů ani spořitelna zatím nehodnotí firmu KIT Digital, jejíž akcie od lednového debutu v Praze posílily takřka o čtvrtinu. Zájem o nejmenší emisi v prestižním segmentu SPAD je zatím malý. Firma ale uskutečnila některé akvizice a chystá další, navíc v perspektivním oboru, může jít tedy o zajímavý tip, kam včas zaměřit pozornost.

Když tedy v dnešní složité době někomu věřit, nejspíš hlavně těm, kdo s předstihem předvídali medvědí trh. Hlavní portfoliomanažer firmy Colosseum Štěpán Pírko, který o něm hovořil již v roce 2004, je nyní poměrně skeptický a tvrdí, že recese ještě neskončila.

Za její skutečnou příčinu označuje fakt, že si není vyspělý svět schopen vydělat na to, co konzumuje. Deficit obchodní bilance a hypotéční krize tak nejsou podle Pírka pouze problémem USA a Velké Británie, ale i dalších vyspělých zemí.

Poukazuje přitom na dvourychlostní ekonomiku. Rozvíjející se trhy podle Pírka potíže s dluhy nemají, jejich ekonomiky daleko rychleji překonaly důsledky recese a porostou mnohem rychleji než vyspělé. Nic na tom nemění fakt, že země jako Čína mohou čelit řadě rizik. Při obrovských přebytcích, což platí i pro devizové rezervy, je prý tento problém překonatelný.

V USA naopak mohou přinést splatné hypotéky ve výši stovek miliard dolarů tlak na spotřebu obyvatel, což bude dál dusit růst země. Také dluhy budou tížit jejich ekonomiku ještě dlouho.

Současný vývoj přitom bohužel zvyšuje roli státu v USA, Evropě i v ČR. Je snazší zvolit si někoho, kdo lidem přiděluje peníze ostatních. Na to prý reagovaly velké korporace, které se spojily s politickou scénou.

Zemědělské komodity a dřevo

Colosseum se zaměřuje hlavně na komodity. Zlato a ropu nepokládají nyní jeho analytici za tolik zajímavé, dlouhodobě atraktivní jsou podle Petra Čermáka zemědělské komodity, hlavně olejniny. Počet obyvatel v zemích jako Indie a Čína, dál proste, stejně jako jejich spotřeba. K tomu je třeba přičíst budoucí potíže s vodními zdroji, nejisté počasí a ze střednědobého pohledu nízké zásoby. Je také třeba doplňovat státní rezervy strategických komodit. Předvídat krátkodobý vývoj cen těchto komodit je ošidné. Stačí jedna špatná úroda a mohou jít výrazně nahoru. Dlouhodobě je ale situace příznivá. Atraktivní krátkodobou investici naopak podle Čermáka kvůli postupnému oživování poptávky v USA představuje dřevo.

Obchody na komoditních burzách nejsou pro každého, v ČR zatím bohužel existuje jediný (kromě zajištěných fondů) klasický komoditní fond denominovaný v korunách, který nabízí ČSOB. Investor si může koupit fondy, registrované v cizích měnách, což pro něj představuje měnové riziko, nebo další, denominované i v korunách, které jsou kvůli vysoké minimální investici určeny pro velké investory.

Na trhu najdeme i specializované fondy (na ropu a zlato), to ale může být někdy poměrně riskantní investice. Také investiční certifikáty, které kopírují vývoj vybraných indexů některých komodit či skupiny komodit, momentálně na pražské burze nenajdete. Investor si je může samozřejmě koupit v zahraničí, což je ale opět spojeno s měnovým rizikem.

Méně zkušený investor si proto asi podobnou investici rozmyslí. Třeba se to ale v budoucnu změní. Ostatně řada českých investorů dosud komodity, nabízející zajímavý potenciál růstu, ale za cenu nemalých výkyvů, dosud neobjevila.

Autor je redaktorem www.penize.cz

Foto: Kelly Mallory

Creative Commons License
Titulní fotografie podléhá licenci Creative Commons

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo