Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kdepak nulový výnos. Růst o 11 % každý rok!

Jan Traxler
Jan Traxler
23. 4. 2010

Vždy, když někdo říká, že akcie ztratily celé desetiletí a že strategie buy and hold už nefunguje, poposkočí se mnou celá židle, div se jí nerozjedou kolečka na všech pět stran. Na každém trhu jsou vždy akcie, jejichž cena vzrostla, a vedle nich jiné, jejichž cena poklesla. Pakliže průměr trhu měřeno akciovým indexem nevzrostl, ještě to neznamená, že investor nemohl vydělat.

Kdepak nulový výnos. Růst o 11 % každý rok!

Text Pavla Kohouta Jedenáct let peripetií, nulový výnos!, s nímž v tomto článku polemizuji, najdete zde.

Ano, americký nebo německý trh jsou v průměru na desetileté periodě v mínusu. Našli bychom zde ale také akcie, dokonce z řad známých značek, které během uplynulé dekády více než zdvojnásobily svou hodnotu. Za zmínku stojí například výrobci sportovní obuvi a oblečení Adidas, Nike a Puma nebo automobilky Audi a Volkswagen.

Od Irska (-12 % p. a.) až po Kolumbii (+30 % p. a.)

Zadruhé, ne všechny trhy jsou v červených číslech, což názorně dokazuje tabulka výnosů akciových trhů dle indexů MSCI. Jak vidíte, pouze na tříleté periodě mírně převažuje červená barva, na pětileté i desetileté periodě však převládá zelená. Rozvinuté trhy jsou za posledních deset let v průměru lehce v mínusu, naopak rozvíjející se trhy zaznamenaly za uplynulých deset let nárůst o 8 % p. a.

Čísla u desetileté periody by byla zhruba o jeden procentní bod vyšší, kdybychom započetli dividendy (u kratších period jsou dividendy započteny), bohužel data se započtením dividend nejsou pro desetiletý horizont k dispozici.

Výnosy akciových trhů dle indexů MSCI

Zdroj: MSCI Barra a FINEZ Investment Management, data k 16. 4. 2010

Předcházející tabulku, která přehledně zachycuje výnosnost akcií na jednotlivých trzích za jeden, tři, pět a deset let najdete v plné velikosti zde. Jak je z ní patrné, nejhorší výsledek zaznamenal akciový trh v Irsku, který se v roce 2008 propadl do hlubin podobných Mariánskému příkopu a pohybuje se dnes okolo hodnot, jaké měl před dvaceti lety. Podobně odstrašující případ je Japonsko. Tamní akciový trh má dnes poloviční hodnotu ve srovnání s koncem osmdesátých let.

Ovšem i mezi rozvinutými trhy bychom našli kladné zhodnocení. Nejlépe si v uplynulých deseti letech vedly Austrálie, Kanada a Norsko. Co mají společného? Jedná se o významné exportéry komodit, z čehož profituje jak akciový trh (vysoké zastoupení těžebních společností), tak celá ekonomika.

Graf indexu MSCI Ireland

Zdroj: MSCI Barra, plná velikost zde

Z rozvíjejících se trhů (tzv. emerging markets) zaznamenal za uplynulých deset let nejvyšší zhodnocení kolumbijský akciový trh s téměř 30 % p. a. následovaný trhem peruánským (21 % p. a.), indonéským (18 % p. a.) a brazilským (17 % p. a.). Opět si všimněte, že se jedná o významné světové producenty a exportéry komodit. Vměstnal se mezi ně ještě Egypt s růstem akciového trhu o 21 % p. a., ovšem pouze v lokální měně, po přepočtu na dolar nebo euro by mírně zaostával.

Také český Franta Investor moc dobře ví, že kdo koupil ČEZ, vydělal majlant. A nejen ČEZ. Index MSCI Czech Republic vzrostl za uplynulých deset let o 11 % p. a. Navíc koruna během té doby výrazně posílila, takže třeba americký investor by po přepočtu na dolary měl výnos 19 % p. a.

Graf indexu MSCI Japan

Zdroj: MSCI Barra, plná velikost zde

Je nutné sledovat rentabilitu investice

Pozor, nikdo neříká, že i v následující dekádě rozvíjející se trhy porostou v průměru o 8 % p. a. nebo dokonce víc. A už vůbec bych se neodvážil odhadovat, že český trh udrží tempo 11 % p. a., to je hodně naivní představa.

Ceny akcií rostou ze třech důvodů:

  • inflace,
  • růst zisků společnosti (růst rentability investice),
  • klesající požadovaná rentabilita investice ze strany investorů.

Inflaci neovlivníte, ale stojí za zmínku, že akcie představují dlouhodobě velmi dobrou ochranu před inflací. Aby akcie rostly nad inflaci, musí nastat jeden z dalších dvou bodů. Avšak kupovat akcie pouze s tím, že dnes je P/E 10 (např. akcie ČEZ) a akcie nejsou tedy z historického pohledu předražené, to je ryze spekulace, že investoři budou ochotní akceptovat vyšší P/E (aneb nižší rentabilitu investice).

Graf indexu MSCI Czech Republic

Zdroj: MSCI Barra, plná velikost zde

Moudrý investor vyhledává takové akcie, které mají nízké P/E, zároveň ale očekává růst zisků společnosti, je to pro něj tedy investice s vysokou rentabilitou, jež může ještě dále růst, když porostou zisky firmy. Zrovna akcie společností obchodovaných na české burze moc velký prostor pro růst tržeb a zisků nemají. Ačkoliv jsme prozatím ještě zařazeni mezi emerging markets, náš trh už je zasycený.

Daleko lepší vyhlídky mají v tomto směru akcie brazilské, čínské, indické, mexické, indonéské a akcie z dalších velkých rozvíjejících se trhů, kde rychlým tempem roste střední třída obyvatelstva a její koupěschopnost. Šanci navyšovat rychle zisky mají také akcie menších technologických společností. Ve většině případů ale bývá očekávání rostoucích zisků již zahrnuto v ceně akcií, ty pak mívají vyšší P/E (nižší rentabilitu) než akcie velkých zavedených firem s malým potenciálem další expanze.

Graf indexu MSCI Colombia

Zdroj: MSCI Barra, plná velikost zde

Co čekat v další dekádě?

Před rokem byly akcie výrazně podhodnocené, na trzích panoval strach a do cen akcií se promítala velmi pesimistická očekávání. Nyní nepovažuji akcie za podhodnocené ani nadhodnocené, do cen jsou dle mého názoru zahrnuta realistická očekávání, a to nejen mírně rostoucích zisků, ale také očekávání zvýšené inflace – na to mnoho analytiků zapomíná.

Z toho plyne závěr, nečekejte v tomto roce ani v následující dekádě další závratné výnosy akcií. Z dlouhodobého hlediska by růst akciových trhů měl odpovídat růstu nominálního HDP. U akcií velkých společností na rozvinutých trzích je tudíž reálné očekávat růst zhruba o dva procentní body nad inflací. Akcie emerging markets (vyjma střední Evropy) by i nadále měly přinášet vyšší výnosy s dlouhodobým růstem 4–5 procentních bodů nad inflací.

Ale nechci už slyšet žádné řeči o tom, že akcie deset let nevydělaly. Jestli někdo nevydělal, tak pouze investor, který vybral „špatné akcie“ (příliš draze oceněné – s nízkou rentabilitou). To je jako kupovat chalupu na spadnutí – a pak se divit, že spadla.


Autor je ředitelem a hlavním investičním manažerem FINEZ Investment Management.

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (15)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo