Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Americké akcie tvrdí muziku

František Mašek
František Mašek
27. 4. 2010

Černá, nebo bílá, býk či medvěd? Řada makroekonomických výsledků dál naznačuje, že může být oživení americké (a dalších ekonomik) silnější a trvalejší, než se čekalo. Proti růstu akciových trhů ale dál hovoří obavy z korekce a dění kolem americké investiční banky Goldman Sachs. Konečné kontury stále nemá pomoc Řecku.

Americké akcie tvrdí muziku

Analytici, které cituje Bloomberg, jsou optimističtí. Odhadují, že hrubý domácí produkt USA v letošním 1. prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 3,4 % a spotřebitelské výdaje, které jsou hnací silou (nejen) tamější ekonomiky, v ročním srovnání o 3,1 %, nejvíc za poslední tři roky. Prodej nových domů v USA se v březnu zvýšil o více než čtvrtinu.

Růst amerických akcií silně podpořily firemní výsledky. Americký akciový index S&P 500 v minulém týdnu zpevnil o dvě procenta, německý DAX Xetra si polepšil o 1,3 %, evropské trhy ale zaznamenaly smíšené výsledky. Pražská burza oslabila o necelého čtvrt procenta.

Skeptici dál varují, že je růst americké a dalších ekonomik založen na silných vládních stimulech a ptají se, co bude, až budou postupně odstraněny. Ratingová agentura Moody´s snížila rating Řecka z A2 o stupeň na A3 s negativním výhledem. Finanční pomoc od Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky ve výši 45 mld. eur se zdá na dosah ruky, objevily se ale spekulace, že nemusí stačit. Německá kancléřka Angela Merkelová ji navíc podmiňuje rozsáhlými rozpočtovými škrty.

Ladné i neladné křivky trhů

Známý investor Jim Rogers přirovnal v rozhovoru pro televizi CNBC současný vývoj k 30. letům minulého století, kdy byli finančníci a banky rovněž předmětem hněvu veřejnosti. Doporučuje soustředit se – i s ohledem na hrozbu výbuchu největší islandské sopky Katla – na zemědělství a zemědělské komodity. A na zlato. V podobném duchu hovoří jiná investorská celebrita Marc Faber. V boji proti inflaci, kterou zjevně časem očekává, pokládá za zajímavé také akcie některých těžebních firem – pokud jsou za rozumnou cenu.

Analytik Pioneer Investments Roman Dvořák se naopak domnívá, že aktuální situace nemusí skončit vysokou inflací. Poukazuje na analogii se 30. léty, kdy se ročně pohybovala kolem tří procent a USA dosahovaly poměrně slušný růst hrubého domácího produktu. Nedůvěra k dalšímu růstu ekonomiky slábne. Ve 30. i 80. letech minulého století byly také předpovědi černější než realita a růst ekonomiky byl vyšší, než se čekalo.

„Bilance velkých bank jsou dnes mnohem čitelnější než před rokem, i když několik "kostlivců" ve skříních těchto bank zřejmě ještě zůstává. Trh se podle mnoha indikátorů vrátil k "normálnějšímu" fungování,“ míní analytik Marek Hatlapatka z firmy Cyrrus. Nejistoty se podle něj přenesly z korporátní na národní úroveň. Ke klidnějšímu fungování finančních trhů ve značné míře přispěla mimořádná opatření centrálních bank i vlád jednotlivých států. Způsob, jak je opustit ale není mnoha z nich příliš jasný a může být pro trh dost rizikový.

Kauza Goldman Sachs by neměla spustit větší lavinu propadů na trhu. Nejspíš skončí mimosoudním urovnáním sporu a bude mít okrajový vliv na hospodaření GS i dalších investičních bank.

Zajímavé firemní zisky

Trh nyní čeká, že zisky amerických firem letos proti roku 2009 vzrostou asi o 30 %. To představuje při aktuální hodnotě indexu 1217 bodů poměr ceny akcie k zisku na akcii (P/E) 15,2, což je pod dlouhodobým průměrem na úrovni 16násobku. Podle této jednoduché optiky by byla férová hodnota S&P 500 asi 1280 bodů.

Z českých akcií vidí Hatlapatka růstový potenciál nadále u NWR, a to díky vysokým vyjednaným cenám pro japonský fiskální rok 2010. Na víc má jistě i ČEZ, i díky očekávané zajímavé dividendě. Naopak omezený prostor k růstu v krátkodobějším horizontu mají naopak obě banky, KB i Erste a nepříliš zajímavě se z hlediska ocenění a hospodářských výhledů jeví Telefónica O2.

Pro Hatlapatku zůstávají favoritem firmy zaměřené na výrobu počítačů a jejich komponentů, z defenzivnějších odvětví evropské farmaceutické společnosti. Nejlepší za sebou mají podle jeho názoru korporátní dluhopisy.

Za zajímavé teritorium pokládá spolu s Austrálií i Kanadu. Další země, řazená mezi méně zadlužené, tedy Německo, je jako důležitá součást eurozóny v daleko složitější situaci, i když lze spekulovat o pozitivních dopadech slabšího eura, které může Německu, jako silnému exportérovi, pomoci.

Některé emerging markets se zdravými veřejnými financemi se mohou přiblížit investorskému ideálu, jímž je kombinace vysokého růstového potenciálu a nízkého rizika u jakéhokoliv aktiva. Mezi ně může patřit i ČR. Hodně však záleží na budoucí (povolební) hospodářské politice nové vlády.

Co ukáže Čína?

Ani analytik Petr Hlinomaz z BH Securities nepokládá dění kolem Goldman Sachs za nutný impulz k větší korekci trhu. Přes celkový optimismus na trzích se ale nemůže zbavit opatrnosti a soudí, že akciové indexy budou koncem roku spíše níže než nyní. Úspěšný vývoj globální ekonomiky spojuje hlavně s asijskou (čínskou) poptávkou. Pokud se udrží, může se mýlit. V Evropě je dost nevyřešených otázek, které mohou trhy negativně ovlivnit. Počínaje Řeckem, přes problém, jak ukončit podporu ekonomikám a regulovat bankovní sektor. Přibývá i politických rizik.

Z českých akcií pokládá dál za zajímavé energetické tituly, a to kvůli určitému oživení ekonomiky a růstu spotřeby elektřiny. Kvůli dividendům by měli investoři zvažovat Telefóniku 02. Za předražené naopak označuje akcie Unipetrolu.

Na rozdíl od Hatlapatky se domnívá, že zajímavé mohou zůstat korporátní dluhopisy, a to proto, že reálné hospodaření, velkých reálných zástupců stabilních odvětví, například v energetice, je lákavější a svým způsobem bezpečnější než státní dluhopisy. Menší firmy navíc mohou využít obligace ke svému financování. Banky jsou totiž opatrnější, což jim ztěžuje přístup k úvěrům. Proti hovoří obrat (zvyšování) úrokových sazeb, k němuž ale asi dojde později, než Hlinomaz očekával začátkem roku.

Zajímavé může být Německo, Hlinomaz ale doporučuje vyhnout se firmám závislým na místní poptávce, vynechat finanční sektor a spíše hledat mezi globálními firmami, zaměřenými na Asii a USA. Na rostoucím zájmu o emerging markets může vydělat i ČR, ale až ve druhé či třetí linii, až oživí trhy v zámoří a velké trhy v Evropě.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo