Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Naučte se plavat se žraloky

František Mašek
František Mašek
11. 5. 2010

Kdyby nebylo Řecka, museli bychom si ho vymyslet. Pokračující nejistota kolem dění v této zemi zapůsobila minulý týden jako impulz k dlouho předvídané korekci akciových, ale i některých dalších trhů. Pak ovšem Mezinárodní měnový fond Řecku schválil půjčku ve výši 30 miliard eur a také pomoc od Evropské měnové unie a EU se zdá na dosah ruky. Obě jsou součástí balíku opatření ve výši až 750 miliard eur na případnou stabilizaci eurozóny.

Naučte se plavat se žraloky

Jestliže tedy index PX minulý týden oslabil o deset procent, americký S&P 500 o 6,4 % a německý DAX asi o sedm procent, včera bylo vše jinak. PX posílil o sedm a půl procenta, DAX o více než pět procent a S&P 500 v době uzávěrky tohoto článku o téměř čtyři procenta.

Investory podobný vývoj jistě potěší. Navzdory tak silné podpoře ale podobný výsledek svědčí o stále stejném řešení problémů nasypáváním nových peněz, které bude jednou třeba zaplatit. A pokračující velké volatilitě trhu.

Přinese silný pondělní růst akcií další spekulace na téma (čtěte také článek Jana Traxlera Černý čtvrtek: Panika nebo podvod?), zda se na vývoji trhu někdo nepřiživil, nebo jde skutečně o reálné příčiny, bez podvodu, nebo technických či technologických faktorů?

V této souvislosti si neškodí připomenout si pár fragmentů z někdejší přednášky amerického obchodníka Joe Rosse, který působí na trzích desítky let a vychází hlavně z technické analýzy. Na konkrétních příkladech dokumentoval, jak velcí hráči zvednou cenu akcií nahoru a když namlsají menší investory, přijde přesně opačný scénář. Je třeba umět plout se žraloky, zněla jeho, díky dlouhé praxi, nikoliv císařská rada.
Vliv velkých hráčů je logický. Pokud by se potvrdilo, že šlo ve čtvrtek o protiprávní jednání a byly v něm namočeny velké ryby, nebude platit pravidlo „to big to arrest“?

Saxo Bank: Nicotná fáze přechází v růst

Pokud jde o konkrétní doporučení, zastavme se nejprve u zprávy zprávy dánské investiční banky Saxo Bank. Její manažer pro střední Evropu Radim Dohnal tvrdí, že nicotná fáze přechází v růst. Zároveň ale uvádí, že zatímco první pololetí přálo cyklickým titulům, ve druhé se bude dařit spíše defenzivním titulům. Zajímavé by tak měly být energetické tituly, které jsou v dobré finanční kondici a navíc vyplácejí stabilní dividendy, dále potravinářské a tabákové firmy a zejména telekomunikace.

Z teritoriálního pohledu doporučuje hlavně Asii, především Indonésii a Vietnam, kde pokládá ceny akcií za příznivé. Investor by měl být opatrnější v případě Indie a vyhnout se Číně, protože jsou akcie čínských firem drahé a země má strukturální problémy. Vzhledem k vyváženému mixu hospodářství, silnému vývozu a velmi produktivnímu zemědělství doporučuje věnovat pozornost Brazílii, za zajímavý považuje i americký trh.

Kdy dosáhne PX 1300 bodů?

Nová měsíční prognóza České spořitelny uvádí vyšší roční hodnotu indexu PX, a to ve výši 1300 bodů. Po včerejším prudkém výšvihu nahoru už k této meně zbývá asi pět procent růstu.Jenže, jak se budou trhy dál vyvíjet?

Analytici ČS doporučují koupit akcie NWR s roční cílovou cenou 306 korun, akumulovat ČEZ, s výhledem ceny 980 korun, dále vsadit na Telefóniku, Pegas a VIG. Na opačné straně spektra jsou pak akcie CME a Unipetrolu, který by měl dokonce ztratit zhruba čtvrtinu.Přijmete jejich doporučení za své, nebo budete, jako někteří investoři proti tomuto názoru shortovat a prodávat či naopak kupovat nedoporučované tituly?

Analytici spořitelny věnují i pozornost Řecku. Za nejpravděpodobnější scénář označují postupné uklidnění situace na finančních trzích bez přelití řeckých problémů do dalších států. Uvidíme, jak se po popsaných krocích MMF a EU či eurozóny bude vše vyvíjet. Většina velkých německých finančních institucí (Allianz, Deutsche Bank atd.) již přitom, jak upozorňuje analýza, oznámila, že bude řecké dluhopisy dále držet.

Vsadíte na kvalitu?

Jedno z tradičních doporučení říká: vsaďte na kvalitu! Společnost Millward Brown nedávno na základě svých dat a s využitím údajů Bloombergu a Datamonitoru sestavila žebříček nejžádanějších značek. Jak si vedou akcie těchto značkových žraloků na burze? Řada z nich patří mezi technologické společnosti, které mají nízké zadlužení, což je aktuálně jejich výhodou. Řadě z nich samozřejmě pondělní prudký růst akcií prospěl.

Nejžádanější značka, akcie Google, za rok posílily asi o 27 %, zhruba stejně jako druhá v pořadí IBM. Jedničkou je třetí Apple s ročním růstem o 96 %. Microsoft posílil asi o 52 %, Coca Cola asi o 57 procent. Akcie dalších nejhodnotnějších značek posílily od tří procent v případě China Mobile po 34 procent u Altria Group, pod níž patří cigarety Marlboro.

Většina z nich tedy za rok přidala 30 procent. Vyplatá se tedy růst se značkovými žraloky?

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo