Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Maďarský čardáš v řeckém rytmu

František Mašek
František Mašek
8. 6. 2010

Zatímco domácí volby přinesly příjemné překvapení, za které lze považovat i lepší výhled ratingu pro ČR od agentury Fitch, Maďarsko ukázalo investorům minulý týden odvrácenou tvář. Varování čelných představitelů nově vládnoucí strany Fidesz, že předchozí vláda falšovala statistiky a země může mít mnohem větší deficit, než přiznala, způsobilo na trzích paniku. Investory nepotěšily ani zprávy z USA, podle nichž zaostal růst počtu nových pracovních sil v květnu za očekáváním, což vyvolalo obavy o další růst americké ekonomiky.

Maďarský čardáš v řeckém rytmu

Index PX v pátek oslabil o 4 %, za celý týden ztratil o procento méně, americký indikátor S&P 500 klesl o 3,4 procenta a minulý týden o 2,3 %, zatímco německý Dax téměř o dvě procenta a v týdenním horizonto o zanedbatelných 0,1 %.

Jak vám dupe Erste?

Pohled na vývoj akcií, obchodovaných v Praze přitom ukazuje, že k poklesu indexu PX přispěla hlavně Erste Bank, která nakupovala maďarské dluhopisy a je zaháčkována v řadě zemí střední a východní Evropy. V pátek tak její akcie oslabily o více než devět procent a za celý týden asi o 11 %.

Akcie Erste Bank přitom patří mezi velmi volatilní. Od minim, těsně nad 200 korun, které zaznamenaly loni v únoru, titul posílil až k 880 korunám. Ovšem při nemalých výkyvech. Za poslední měsíc akcie banky na pražské burze oslabila o více než pětinu. Pro dlouhodobé investory, ochotné riskovat, je jistě atraktivní k nákupům.

Investoři si samozřejmě mohou koupit i jednu z vlajkových lodí Erste Českou spořitelnu. Cena jejích akcií na České burze, neboli v RM-Systému, v únoru 2009 činila přibližně 650 korun. Aktuálně stojí 853, již ale také byly za více než tisícovku.

Pokles cen zaznamenal i další finanční titul, tedy Komerční banka. Nejistota zatím nepřeje možnému rozšíření českého akciového trhu o další banku. Avizovaná primární emise akcií (IPO) ČSOB nevypadá prozatím příliš reálně. Co se nestihne do konce června, většinou počká minimálně do září. A to ještě v lepším případě. Letos to zatím zkrátka s IPO na pražské burze znovu vypadá bledě. Zájem i vhodní adepti na primární emisi akcií by za normálních okolností jistě byli, kdo si ale nyní troufne jít si pro peníze na český trh, jako to udělali vlastníci na jaře roku 2008 v případě NWR?

Hodnota dobrých firem není pouhý lakmusový papírek. Důležitý je ovšem aktuální názor investorů. Také ČR, jak známo, zápasí s rozpočtovými schodky. Její image navíc bohužel, čas od času doplácí na „nezbedné“ sousedy či baltské emerging markets. Snad se podobný scénář jako v Maďarsku, tedy údajné falšování statistik, neobjeví v rámci předvolebního či povolebního boje na svatoplukovském Slovensku.

Jeho ekonomika je sice menší, než ta maďarská, i tak by ovšem znovu poškodila pověst středoevropského image regionu, zejména pokud řada cizích, především amerických investorů, mezi jednotlivými státy střední Evropy stále nerozlišuje, nemluvě o nadále poměrně silné provázanosti české a slovenské ekonomiky.

Známý investiční guru Marc Mobius se tentokrát nechal slyšet, že pokles akcií vytvořil zajímavé investiční příležitosti v Maďarsku, ale také v Polsku, České republice, Rusku, Rumunsku a Bulharsku. Co na to ale v blížícím se létě investoři?

Bude index PX do roka o 15 % silnější?

Z pravidelné měsíční analýzy České spořitelny na červen vyplývá, že její analytici zůstávají dlouhodobě optimističtí. Odhadují, že by měl index PX do roka posílit na 1308 bodů, tedy téměř o 15 %. Největší, a to více než 30% potenciál růstu, vidí u akcií NWR a VIG. V případě Telefoniky 02 je to asi 18 %, u Pegasu 14 %, zatímco u akcií ČEZ jen asi 10 %. Erste Group analytici ČS pochopitelně nehodnotí. Zatímavý je více než 20% potenciál růstu u akcií Orco, přitom investiční doporučení zní redukovat.

Nová měsíční předpověď Atlantiku Finanční trhy je krátkodobě zdrženlivá. Předpokládá volatilní obchodování zhruba na současných úrovních. Pod tlakem by krátkodobě měly být i akcie NWR. Investiční doporučení pro tento titul ale zní koupit je s cílovou cenou 361 korun, což je výrazně více, než je 308 korun od České spořitelny. Mnohem vyšší cílovou cenu, a to až na 44,60 eura očekává společnost také v případě akcií pojišťovny VIG.

Optimismus přichází i z USA, alespoň z odhadů více než 2000 analytiků, které shromáždil Bloomberg. Ti totiž očekávají, že americký akciový index S&P 500 v ročním horizontu dosáhne hodnoty 1360 bodů a posílí tak o více než čtvrtinu. Pozitivně vidí vývoj ekonomiky USA v letošním a příštím roce, kdy si má polepšit o 3,2 procenta, respektive 3,1 procenta, ale také odhady firemních zisků, které mají letos vzrůst o 19 procent, tedy nejvíce od roku 1995 a příští rok o osmnáct procent.

Pravdou je, že firemní zisky za letošní první čtvrtletí investory příjemně překvapily. Bude stejně překvapivý budoucí vývoj trhů? V Evropě to zatím příliš růžově nevypadá. Využijí nicméně investoři příznivějších cen akcií po jejich současné korekci?

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo