Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Červená vuvuzelám, zelená marce?

František Mašek
František Mašek
15. 6. 2010

Svět dál sní o oživení ekonomiky, Německo a Francie se snaží prosadit zákaz spekulací na nekryté obchody „na krátko“ s akciemi a státními dluhopisy v rámci Evropské unie. Německý internetový server Börsenews zase začal kótovat akcie v markách. Jde jen o nostalgii nebo předvídavost?

Červená vuvuzelám, zelená marce?

Akciím se minulý týden vydařil o něco lépe než ten předchozí, a to navzdory ne vždy příznivým makroekonomickým zprávám (maloobchodní tržby) z USA. Index PX posílil o necelé procento, Erste Bank si připsala dokonce šest procent, americký indikátor S&P 500 posílil o dva a půl procenta, německý DAX o 1,8 procenta. V optimistickém duchu začal i tento týden.

Analytici největší německé banky Deutsche Bank soudí, že akciové trhy rozvíjejících se zemí mohou v ročním horizontu dosáhnout až 42procentního výnosu. Agentura Bloomberg v této souvislosti cituje zprávu analytika Brada Jonese, podle něhož činí v těchto zemích poměr cen akcií k zisku na akcii (P/E 9,9), zatímco dlouhodobý průměr činí 12,1. Při podobné úrovni těchto ukazatelů dosahovaly v minulosti ročního výnosu v intervalu 19 až 42 procent.

Fotbalové akcie sice tolik neletí, ale…

Část naší planety prožívá za zvuků vuvuzel, které se bohužel Mezinárodní fotbalové federaci nepodařilo vykázat z trávníků, více než měsíční svátek. Lze se ale sázet na „fotbalové“ akcie?

Na rozdíl od minulosti se tentokrát, alespoň podle dostupných informací, neobjevil žádný investiční certifikát, jehož cena by byla odvozena od akcií firem, které mohou na mistrovství vydělat. Oficiálními sponzory jsou tentokrát Adidas, Hyundai a Coca-Cola.

První z nich včera v New Yorku posílil o necelého tři čtvrti procenta. Adidas navíc za rok vydělal přibližně 43 procent což je zhruba o deset procent víc než konkurenční Nike. Coca-Cola má daleko nižší zisky za rok dosahují asi deset a půl procenta. Oba tituly ale trumflo Hyundai, jehož akcie za rok zpevnily o 106 procent.

Asi by nemělo být opomenuto, že ten, kdo chce sázet na fotbal, má od konce prosince 2000 k dispozici evropský akciový index Eurokick, který tvoří 22 akcií. Soudě podle jeho dlouhodobých výsledků, fotbalové akcie ovšem příliš neletí, respektive jsou dosti sezónní. Index, který začínal se 100 body, je dnes po necelých deseti letech existence na 55 bodech.

Je to možná i proto, že největší klubové hvězdy evropského, nemluvě o latinskoamerickém fotbalovém nebi, v tomto indexu nenajdeme. Chybí zde jak Real nebo Barcelona, tak Manchester United, nebo Bayern.

Největší, více než 38 procentní podíl v indexu Eurokick připadá na akcie britského Arsenalu, zhruba 9,6procentní podíl zde má turecký Galatasaray, následuje Juventus s 8,15 procenta, Ajax a AS Řím. Akcie kanonýrů (Arsenalu) za rok posílily o 45 procent, Galatasaraye dokonce o 67 procent. Juventusu se naopak bez Pavla Nedvěda nedařilo, soudě podle ročního poklesu akcií firmy, pardon týmu, o tři a půl procenta. Dalším fotbalovým indexem je Stoxx Europe Football.

Šance pro katastrofické dluhopisy?

Jinou exotičtější alternativu pro investory, ochotné akceptovat větší riziko, představují tzv. katastrofické dluhopisy. Zpravidla jsou založeny na tom, že když nedojde k nějaké, zpravidla předem definované katastrofě, získá investor zajímavý výnos. Většinou je vydávají pojišťovny či zajišťovny, hledající zdroj příjmů ke krytí nejrůznějších nepříznivých událostí v době, kdy jejich riziko výrazně stoupá.

Letos to může být podle agentury Bloomberg extrémně silná sezóna hurikánů. Tyto dluhopisy kryjí právě hurikány, ale také třeba zemětřesení. Americká National Oceanic and Atmospheric Administration totiž předvídá letos v Atlantiku od června do listopadu 14-23 velkých bouří. Výnos dluhopisů je obvykle odvozen z předem stanoveného benchmarku. Mají také pevně stanovená pravidla pro případnou výplatu kuponu, která vychází z výše škody, kterou hurikán či zemětřesení způsobí. Nelze si než přát, aby se při trochu jiném pohledu na věc mezi katastrofické dluhopisy nezařadily státní obligace některých zemí.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo