Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Karel Janeček: Na burzách spolu válčí počítače

Petr Novotný
Petr Novotný
16. 6. 2010

„Obviňování počítačů a počítačového obchodování je postavené na hlavu. Je to podobně absurdní, jako když v 18. století dělníci rozbíjeli stroje, protože si mysleli, že jim vezmou práci,“ tvrdí Karel Janeček, předseda představenstva makléřské společnosti RSJ Invest, která každý měsíc pomocí počítačových algoritmů a vysokoobrátkového investování zobchoduje neuvěřitelných 25 bilionů dolarů.

Karel Janeček: Na burzách spolu válčí počítače

* Díky událostem na parketu newyorské burzy ze dne 6. května, kdy index Dow spadl o 10 procent během půl hodiny, se teď hodně mluví o počítači řízeném obchodování, tzv. high frequency trading - HFT (strategie, která využívá velkého množství nákupů a prodejů akcií nebo jiných typů investic za účelem profitování z malých cenových pohybů jejich kurzu, pozn. redakce). A většinou hanlivě… Právě HFT se přisuzuje vina. Co si vlastně o této události myslíte?

Podle mého názoru došlo ke kombinaci lidské chyby a počítače. Svoji roli sehrály "hloupé programy".

* Hloupé programy...?!

Ano, hloupé programy. Třeba ten náš by „do toho“ nešel. Pokud máte dobře napsané algoritmy, tak jim ani tento výkyv nemůže způsobit problém a nedojde k panickým stop lossům (příkazům na omezení ztráty, pozn. redakce), které jsme nejspíš viděli i 6. května. Ale házet všechnu vinu na počítače je absurdní.

* Obchodovali jste 6. května ?

Ano, ale v rámci investic do akcií obchodujeme většinou jen futures na index S&P 500, a i tam se náš program zachoval chytře a v těchto extrémech se vypnul, tedy neobchodoval.

* Zažili jste podobné extrémní výkyvy na trzích v nedávné minulosti?

Občas se to stane. V období krize se to stalo přibližně dvakrát, ale moc se o tom nepíše. Například na podzim 2008 se podobná věc stala u futures na obligace a u futures na úroky britské libry. Ale stejně jako 6. května ani tehdy nešlo o to, že by se trh třeba propadl o třicet procent a zůstal dole. Jedná se většinou o několikasekundové "úlety".

* Dne 6. května však bylo k poklesu několik fundamentálních důvodů. Vzpomeňme řeckou krizi a výprodej eura…

Ano, trhy ten den systematicky padaly. Zcela "férově" byly okolo 4 až 5 procent v minusu. Pak se ale přidala počítačová chyba, která trhy srazila ještě jednou tolik. Právě tenhle propad ale trhy do konce obchodování umazaly.

Když se řekne high frequency trading

* Platí, že pomocí HFT se obchoduje jen v rámci jednoho obchodního dne a do dalšího dne nemáte otevřené pozice?

V našem případě to tak není. I když se "vypne trh", tak máme stále tzv. náhodnou pozici, která není tak velká, ale jsme s ní aktivní i mimo obchodní hodiny. Ale připouštím, že hodně obchodníků "jde" ke konci dne většinou zase do hotovosti.

* Zkuste prosím popsat podstatu HFT… S čím vlastně obchodujete?

Máme chytře naprogramované modely a algoritmy, které jsou v počítačových serverech, které jsou co nejblíže samotným burzám, a zde více méně automaticky obchodují. Naše firma neobchoduje přímo akcie, ale futures - např. na index S&P 500, ale především futures na úrokové sazby.

* Ještě před 4 lety se obchod vypořádaný v milisekundách považoval za skvělý výsledek. Dnes firmy obchodují v mikrosekundách... Stíháte?

Realita je taková, že mikrosekundy jsou důležité pro velmi jednoduché obchodní arbitrážové systémy na akciových trzích. Jinými slovy, v USA se jedny a ty samé akcie obchodují na více burzách a občas nastane „neefektivita“. To znamená, že lze někde nějaká akcie koupit levněji a obratem ji můžete se ziskem prodat na jiné burze. Naše firma je však také tvůrcem trhu, a tam se o mikrosekundy nehraje.

* A na čem tedy vyděláváte?

Nám nejde o to být nejrychlejší, ale najít netriviální souvislosti a neefektivnosti na trhu. Hledáme výhodné pozice, které držíme někdy pár sekund, někdy třeba půl hodiny. Rychlost je pro nás samozřejmě velmi důležitá, protože děláme obrovské obchody ve velmi krátké době. Ale jde nám spíše o co nejlépe naprogramované počítačové modely, které rozpoznají i malé ziskové příležitosti.

* Jak velké objemy obchodů vytváříte?

Dnes obchodujeme cca 25 bilionů USD měsíčně. Je to dáno samozřejmě tím, že futures jsou pákové produkty, a proto je objem potřeba vyjadřovat raději v množství lotů, které zobchodujeme. Naše firma jich zobchoduje 25 milionů měsíčně na všech členských burzách dohromady, což nás řadí mezi největší na světě.

* Normální člověk z ulice si ale říká: "Ok. Tam někde sedí "kluci", co mají všichni doktoráty z matematiky, a hledají si tam ty neefektivity." Podle čeho se však má rozhodovat drobný investor? Platí ještě, že mám kupovat podle toho, jestli se firmě po hospodářské stránce daří, zda má zisk?

Ano, zde se nic nezměnilo. Když si to člověk dobře spočítá, tak to samozřejmě smysl stále má. Dnes možná ještě více než v minulosti, protože díky počítačovému obchodování je trh efektivnější, protože na trhu jsou pro drobné investory lepší ceny, marže jsou nižší a nikdo drobné investory, na rozdíl od doby například před dvaceti lety, "nenatáhne". Obviňování počítačů a počítačového obchodování je postaveno na hlavu. Je to stejně absurdní, jako když v 18. století začal nástup strojů a dělníci je šli rozbíjet, protože si mysleli, že jim vezmou práci (smích). Technologické vymoženosti v dnešním obchodování fungují pro všechny. Trh je likvidnější a investor se dostane vždy k "nejlepší ceně". HFT změnilo trh k lepšímu. Dnes z trhu zmizela řada překupníků, kteří drobného investora "ožebračovali".

* 55 až 65 procent objemu obchodů na burzách se dnes obchoduje pomocí počítačů. Nepřebírají přeci jen počítače kontrolu nad trhem - nad investory?

Strach lidí je iracionální (smích). Počítače se mezi sebou "hádají" o centy a dělají investování co nejefektivnějším a nejlevnějším pro konečného zákazníka.

Jaká je budoucnost HFT? Přečtěte si dokončení článku na www.investicniweb.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Petr Novotný

Petr Novotný

Absolvent American Institute of Arts and Science se specializací na portfoliomanagement (MBA). Má dvanáctiletou praxi na pozicích licencovaného burzovního makléře a privátního bankéře u společností Eastbrokers,... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo