Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nažhaví žhavý červenec akciové trhy?

František Mašek
František Mašek
13. 7. 2010

Akciím se v posledních týdnech moc nedařilo, minulý byl ale výjimkou. Není divu, když velcí investoři zůstávají stranou a léto láká k vodě. Přinesou firemní výsledky za 2. čtvrtletí obrat k lepšímu?

Nažhaví žhavý červenec akciové trhy?

Léto zatím lákalo spíše k fotbalu, nebo k vodě, kam, jak se zdá, poslala řada investorů v poslední době také akcie. Minulý týden přinesl ale oživení. Americké akcie, měřeny indexem S&P 500, posílily o 5,4 %, německý DAX o 4 %, český PX o 2,6 %. Optimismus ovšem brzdí ne právě příznivé makroekonomické zprávy, přicházející z USA, které naznačují, že se možné oživení americké ekonomiky zpomalilo.

Mezinárodní měnový fond naopak zvýšil odhad letošního růstu globální ekonomiky z dubna letošního roku. Jedním dechem ovšem varoval před dalšími výkyvy na finančním trhu, které představují zvýšené riziko pro oživení. Globální ekonomika má letos vzrůst o 4,6 %, nejvíce od roku 2007, zatímco dubnový odhad hovořil o 4,2 %. Příští rok očekává fond růst o 4,3 %, což je stejně jako v dubnu. Z vyspělých zemí si mají nejlépe vést Kanada a USA. MMF očekává, že rychlejší růst v Brazílii, Číně a Indii pomůže ochránit globální oživení před důsledky zadlužení v Evropě.

Bohatí stojí stranou

Budoucnost nicméně zůstává nejistá, naději však vyvolává víra části expertů v lepší firemní výsledky za druhé čtvrtletí. Dokáží přilákat na trh více nejbohatších, kteří jak ostatně již před delší dobou, naznačila agentura Bloomberg, zůstávají víceméně stranou? Agentura ČTK citovala studii společnosti Scorpio Partnership, podle které leží mezi nejbohatšími lidmi ve světě bez většího užitku asi deset bilionů dolarů, které nechtějí z řady důvodů investovat, ani svěřit nikomu do správy. Bohatí teď nemají o služby soukromých bankéřů příliš zájem, protože nenabízejí příliš vysoké zhodnocení investic.

Studie společnosti Scorpio Partnership vychází z odpovědí zhruba 230 manažerů, kteří se starají o peníze bohatých. Na konci loňského roku měly soukromé banky ve správě majetek bohatých klientů v objemu asi 16,5 bilionu dolarů, zatímco na konci roku 2008 šlo asi o 14,5 bilionu dolarů. Meziročně to znamená růst o téměř 14 procent, převážně díky zlepšení situace na burzách a s tím souvisejícím růstem hodnoty portfolií.

Akciový index S&P 500 ztratil od vrcholu 23. dubna 16 %. Předpokládá se ale, že zisk firem z tohoto indikátoru vzrostl podle odhadu analytiků, které oslovil Bloomberg, ve 2. čtvrtletí o 34 %, stejně jako za celý rok 2010. Ve třetím čtvrtletí by prý mohl stoupnout o čtvrtinu. Podle Johna Praveena, hlavního investičního stratéga Prudential International Investments Advisers LLC, který spravuje majetek za 693 miliard dolarů, lidé čekají na výsledky, které by měly potvrdit, že nehrozí oživení ekonomiky ve tvaru W.

Koncem července by pak mělo být známo, jak se vyvíjel hrubý domácí produkt USA ve 2. čtvrtletí, ještě před tím, 23. července by měly být zveřejněny tzv. stress testy stovky evropských bank, z nichž by bylo zřejmé, jak by si vedly v případě vážných potíží. Těch českých, které ovšem nemají podle ČNB vážné problémy, se to netýká. Známa ale má být mj. situace jejich zahraničních matek. Společnost Atlantik finanční trhy soudí, že většina evropských bank bude podle jejího názoru spíše v dobré kondici. Celkově by měly stress testy uklidnit investory a přinést více informací a při absenci výraznějších problémů větší uklidnění na mezibankovní trh či finanční trh všeobecně.

Objevuje se kritika, že jsou tyto testy příliš měkké. Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet ovšem uvedl, že je evropská ekonomika silnější, než si část investorů myslí a pokud se objevují tendence to zpochybňovat, přicházejí mimo Evropu.

Rogers věří stříbru a zemědělským komoditám

Do čeho ale investovat? Známý investor Jim Rogers nezůstává nic dlužen své pověsti. Investorům totiž radí, aby prodávali dluhopisy a kupovali komodity jako stříbro a rýži, které označuje za „útočiště“ v době, kdy mohou potíže světové ekonomiky pokračovat. Zlato letos zatím posílilo asi o 8,3 %. Komodity sice zažily celkově nejhorší čtvrtletí za více než roční období kvůli obavám investorů, že zpomalení růstu v Číně a v USA omezí jejich poptávku.
¨
Rogers je ale pokládá za nejlepší volbu stejně jako jiné suroviny, včetně drahých kovů, jako stříbro, platina a paladium. Cena zlata může vzrůst na více než 2000 dolarů za troyskou unci, sám Rogers ale neví, kdy. Zatímco cena tohoto drahého kovu se pohybuje kolem historických maxim, stříbro zůstává o 60-70 % pod někdejším vrcholem a je podle Rogerse lepší investicí.

Za atraktivní pokládá i zemědělské komodity, jejichž ceny jsou stlačeny dolů. Cukr je například 75 % pod maximem z roku 1974.

Bill Gross, šéf největšího globálního dluhopisového fondu PIMCO, doporučuje akcie evropských firem, zejména Nestlé a Danone, které by měly růst, i když se ekonomice nemusí dařit.

Měsíční zpráva Erste zase uvádí, že trhy začínají rozlišovat, takže střední a východní Evropa by neměla doplácet na srovnávání se silně zadluženými jihoevropskými státy, zvanými PIIGS. Podle Erste se akcie ve střední a východní Evropě obchodují s diskontem 22 %, největší snad nejde o nacionalismus, činí u Rakouska, a to 30 %. Její názor na polské, maďarské a české je neutrální. Erste doporučuje snížit podíl akcií ze zemí jihovýchodní Evropy a naopak zvýšit podíl tureckých a ruských akcií.

Firma Atlantik Finanční trhy rovněž v měsíční zprávě poukazuje na pokračující výkyvy finančních trhů a nepříznivá makroekonomická data. Pro orientaci investorů uvádíme její investiční doporučení na české tituly, obchodované v segmentu SPAD. Ze 14 obchodovaných v tomto segmentu je ovšem řada v revizi, nebo je AFT nehodnotí. Aktuálně má tedy firma jen sedm investičních doporučení. Tři z nich, a to Komerční banku, ČEZ a Telefóniku 02, doporučuje Atlantik držet, CME prodat, Erste, VIG a NWR pak koupit.

Zdá se, že k předvídání vývoje akciových trhů a jednotlivých akcií by bylo vhodné angažovat obdobu fotbalové chobotnice Paula.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo