Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Eurovlk se nažral, banky zůstaly celé!

František Mašek
František Mašek
27. 7. 2010

Akciové trhy od druhé poloviny dubna ztrácely, minulý týden si ale výrazně polepšily. Hlavně ty americké, které měřeno indexem S&P 500 posílily o 3,5 %. Výsledky firem za druhé čtvrtletí totiž přebily řadu negativních zpráv.

Eurovlk se nažral, banky zůstaly celé!

V pátek 30. července mají být známy předběžné výsledky ekonomiky USA za 2. čtvrtletí. Podle konsensu analytiků, oslovených agenturou Bloomberg posílí o 2,5 % proti 2,7 % v letošním prvním čtvrtletí. Obavy vyvolala hlavně slova šéfa americké centrální banky Fed Bena Bernankeho, který řekl, že když se nebude stav ekonomiky USA zlepšovat, může Fed přijmout další opatření na její podporu.

Černý Petr pro sedm evropských bank

Středem zájmu jsou zátěžové testy 91 předních evropských bank, jež měly zjistit, které banky by měly při případném opakování recese potíže. Černý Petrzůstal pěti španělským finančním ústavům, řecké Agriculture Bank of Greece a německé Hypo Real Estate, které by v případě nouze potřebovaly pomoc ve výši 3,5 miliardy dolarů. Českých bank se testy, označované za příliš mělké, netýkaly. Podle dřívějších vyjádření ČNB, jim ale žádné vážné potíže v době recese nehrozí. Banky, které vlastní „české dcery“ dopadly v zátěžových testech dobře.

Před nějakou dobou se objevil pojem nový normál, který mj. znamená nižší výnosy investic a větší důraz na dividendy. Jeden ze šéfů Morgan Stanley Asie Stephen Roach ho vztáhl i na další vývoj globální ekonomiky. Zatímco během pěti let do roku 2008 v průměru ročně rostla o 4,7 %, v nejbližších třech letech to má podle Roache být jen o 3,25-3,5 %, a to kvůli menší spotřebě v USA, finanční konsolidace, omezení bankovních půjček a vyšší nezaměstnanosti.

Optimistické fondy

Zdaleka ne všichni jsou tak pesimističtí. Objem peněz, které mají podílové a penzijní fondy i nadace v akciích, vzrostl v červenci podle přehledu Citigroup, z něhož cituje Bloomberg, na 68 %, což je nejvíce od března 2009, kdy trh začal prudce růst. Letos v dubnu přitom měli velcí investoři v akciích 63 % peněz. Individuální investoři jsou naopak nejvíc pesimističtí za poslední rok.

Naposledy se názory obou typů investorů tolik lišily na začátku roku 2009, než zahájil index S&P 500 svou 63procentní rally. Jde o další nákupní příležitost, naznačuje Fritz Meyer, který je jedním z hlavních stratégů firmy Invesco, jež spravuje aktiva za 558 miliard dolarů. Jeho názor má ovšem samozřejmě i řadu oponentů.

Věčná otázka nicméně zní: do čeho investovat? Jsou to po stres testech bankovní tituly?

„Trh si bude chtít výsledky stres testů ověřit či přepočítat. Příliš málo zveřejněných podrobností může uškodit více, než kdyby testy dopadly pro větší počet bank špatně,“ míní hlavní analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka. Banka, která dopadne v testu dobře, nemusí být jen z tohoto důvodu dobrá investice. Analytici pochopitelně znají kapitálové vybavení bank, vysoký kapitál sice snižuje rizikovost titulu, může ale podle Hatlapatky snížit i jeho růstový potenciál.

Podle makléře firmy Wood and Company Vladimíra Vávry přineslo zveřejnění výsledků tohoto akademického cvičení investorům cenné informace, které jim pomohou rozlišit dobré, horší a špatné banky. Případná euforie by ho ale překvapila. Když banka prošla zátěžovým testem, nutně to neznamená, že je zajímavou investicí. Kapitálový požadavek TIER 1 na úrovni 6 % považuje za poměrně nízký a tudíž nedostačující.

Cena akcií českých bank se podle Hatlapatky drží poměrně blízko cílovým cenám Cyrrusu (u Erste 31,50 eur, u Komerční banky 3950 korun). Jejich krátkodobý růstový potenciál pokládá proto za omezený.

Místo finančních institucí počítače?

Z hlediska poměru dlouhodobého růstového potenciálu a aktuálního ocenění pokládá Hatlapatka za nejzajímavější na pražské burze akcie firem CME, NWR a Pegas Nonwovens. Dlouhodobější investoři by měli obecně preferovat firmy, vyrábějící počítače a počítačové programy, jejichž akcie mají historicky nízké ocenění. V úvahu je třeba vzít i růstový potenciál trhu, hlavně v Asii.

Vávra je v krátkodobém výhledu poměrně optimistický. Očekává, že se mohou akciové trhy pod vlivem nových impulsů, v době kdy chybí nové negativní zprávy, posunout výše. Na trzích podle něj panuje přesvědčení, že nejhorší zprávy, například z Řecka, nebo snižování ratingů Španělska a Portugalska, jsou již za námi. Roli sehraje i zavírání krátkých pozic – hlavně u finančních titulů.

Jeho výhled do konce roku je ale opatrný. Jak dodává, „mnoho neduhů finančního světa zůstává nevyléčených. Míním tím hlavně nelepšící se situaci na trhu práce v USA, obavy o budoucnost evropské měny, nutnost razantně snižovat vládní rozpočty a poměrně omezený prostor centrálních bank k dalšímu uvolňování měnové politiky.“ To se podle Vávrova názoru velmi pravděpodobně promítne do globálního ekonomického vývoje a dění na kapitálových trzích.

Krátkodobě pokládá za zajímavé přeprodané akcie mediální společnosti CETV. V posledních dnech byl na trhu patrný silný nákupní zájem na úrovních kolem 425 Kč. Titul je historicky silně svázán s celkovým vývojem trhu, proto vidí prostor k růstu na úrovně 460-480 Kč, což je krátkodobý potenciál cca 5-8 %.

Ve výhledu do konce roku by se Vávra zaměřil na kvalitní defenzivní tituly či tituly s vysokým dividendovým výnosem, například akcie ČEZ a Telefóniky 02. Stranou zájmu investorů zřejmě dál zůstanou akcie nemovitostních firem Orco a ECM. Ve střední Evropě pokládá za zajímavé akcie polského petrochemického koncernu PKN jako sázku na zlepšení rafinérských marží a prodej aktiv přímo nesouvisejících s předmětem podnikání. Za atraktivní pokládá i akcie rumunského Restitučního fondu či některých tamních investičních fondů (tzv. SIFs), jejichž diskont (cena akcie versus hodnota vlastního kapitálu) stále přesahuje 50 %.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo