Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

O zlatě bez pozlátka

Aleš Tůma
Aleš Tůma
28. 7. 2010

Počet článků o investování do zlata stoupá přímo úměrně s jeho cenou. Jenže když už se o nějaké investici píše málem i v Blesku, zřejmě nebude nejlepší okamžik na koupi. To by si měl uvědomit každý, kdo se chystá nakupovat.

O zlatě bez pozlátka

Existuje jednoduše riziko špatného načasování. Za poslední dva roky zlato zhodnotilo (v dolarech) o téměř čtvrtinu. Za pět let se cena dokonce zpětinásobila. Je otázka, jestli v ní už není započítána větší inflace, než jaká v nejbližších letech skutečně bude. Něco podobného se stalo koncem 70. let a poté následoval dlouhodobý sestupný trend – viz graf.

Zdroj: http://goldprice.org/30-year-gold-price-history.html

Minulost samozřejmě nevypovídá nic o budoucnosti. Pokud nastanou další otřesy na finančních trzích – v Eurozóně, USA, nebo například kolaps realitního trhu v Číně, který by postihl i tamní banky a akciový trh – může to cenu zlata vyhnat ještě výrazně výše.

Základní argument ve prospěch zlata je, že extrémní zadlužení vyspělých zemí povede k vyšší inflaci. Ano, inflace je historicky oblíbený a mnohokrát odzkoušený způsob, jak se zbavit zadlužení. Ale co když dojde i na restrukturalizaci, neboli škrtání a odkládání dluhů? Nejspíše se časem dočkáme nějaké kombinace obojího.

Kupuji zlato - nevím, co jiného kupovat

Investiční guru Marc Faber nedávno prohlásil "kupuji zlato - nevím, co jiného kupovat." Známý propagátor komodit Jim Rogers zase připouští možnost určité korekce a krátkodobě upřednostňuje spíše ostatní drahé kovy v čele se stříbrem. Křišťálovou kouli ovšem nemá nikdo.

Drahé kovy plnily po tisíce let roli peněz a dodnes jsou zapsány hluboko v podvědomí lidí. Ostatně, ve které pohádce se platí papírovými penězi? Jen samé zlaťáky. Historie peněz je mimořádně zajímavá a dá se z ní v mnohém poučit. Oficiální návrat ke komoditním penězům je ale v současnosti příliš radikální myšlenka a není zřejmě moc pravděpodobný. Tedy přinejmenším dokud budou podobu světového finančního systému určovat ekonomové jako je Ben Bernanke, kteří strávili celý život studiem toho, jak pomocí emise stále většího množství peněz zajistit světu nekonečnou prosperitu...

Koupě fyzického zlata je vhodná jako doplněk portfolia, jde o určitou pojistku zejména pro případ extrémních událostí, jako jsou hyperinflace nebo války. Pokud po vás zlato zdědí praprapravnoučata, bude mít zhruba stejnou kupní sílu jako dnes. Bezpečné ale bude nečekat zhodnocení převyšující inflaci a krátkodobě je vždy nutné počítat s kolísáním.

Mimochodem, s růstem zájmu o zlato se vyrojili různí nesolidní prodejci nabízející například předražené zlaté a stříbrné mince nebo pravidelné spoření velmi malých částek do zlata. To ovšem bude zřejmě dost nevýhodné, protože čím menší slitek, tím větší procentní přirážka k burzovní ceně kovu.

Jaký názor na vývoj ceny zlata máte vy?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo