Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investujte do cibetek

František Mašek
František Mašek
29. 9. 2010

Škarohlídi, kteří varovali před možným zářijovým pádem akcií, se alespoň prozatím mýlí. Příznivé makroekonomické zprávy přinesly akciovým trhům další růst. Americký index S&P 500 si díky pátku za minulý týden polepšil o dvě procenta, německý DAX o 1,4 %, zatímco český PX o necelé procento. Americké akcie jsou tak, jak zaznamenala agentura Bloomberg, nejvýše od května.

Investujte do cibetek

Mohou nyní dál růst a je vůbec něco jistého na současných finančních trzích, může se ptát investor při pohledu na růst cen zlata (považovaného za indikátor míry nejistoty)? Cena troyské unce zlata totiž dosáhla magických 1300 dolarů, což je (nebereme-li v úvahu vývoj inflace) prozatímní historický rekord. Zlato tak letos zatím přidalo 18 procent, zatímco stříbro, které dosáhlo „jen“ na 30leté maximum, dokonce o 27 procent.

Drahým kovům nahrává nejen nejistota, ale také obavy z růstu inflace. Špatnou zprávou je, že růst cen zlata provází, podobně jako tomu často bylo i v minulosti, oslabování dolaru. Jeho hodnota klesla, jak upozornil Bloomberg, vůči koši šesti hlavních měn nejníže od února letošního roku. Zbystřit pozornost by měl i korunový investor. Jestliže totiž začátkem června dolar atakoval hodnotu 22 korun, nyní stojí jen o málo více než 18 korun. Koruna také znovu dlouhodobě spíše posiluje, s čímž by měl český investor do drahých kovů, komodit, nebo cizoměnových akcií či jiných aktiv, samozřejmě počítat.

V tomto směru nelze než litovat, že nemáme euro, díky čemuž by nebylo u řady investic třeba počítat s měnovým rizikem. S eurem je to zkrátka vždy něco za něco.

Vývoj českého akciového trhu působí poněkud mdlým dojmem. Malé objemy obchodů provází spíše obchodování do strany. Poslední zprávy naznačují, že by nicméně mohl dostat určitou vzpruhu.

První zajímavou informací je, že britský tvůrce akciových indexů FTSE povýšil akciový trh ČR s burzami Turecka a Malajsie do kategorie „pokročilých mladých trhů.“ Příčinou je změna regulace a procedury pro vstup investic. Česko tak stále nepatří mezi vyspělé trhy, (u nichž je sice větší jistota, ale také zpravidla menší výnosy), jeho lepší hodnocení nicméně může přinést větší zájem investorů.

Místo banky sázková kancelář?

Daleko zajímavější zpráva přišla v pátek z Polska. Podle tamějších médií míří na pražskou a Varšavskou burzu akcie Fortuny, a to prý již do konce října. Česká sázková dvojka, jejímž vlastníkem je společnost Penta, tuto informaci nekomentovala. Podle dřívějších informací by ale měla společnost na burzách vydat akcie za 100 milionů eur. Jak známo, Češi jsou národem sázkařů, o akcie by proto mohl být zájem. Teď jde jen o to, aby se, pokud se skutečně tato primární emise akcií (IPO) uskuteční, neudálo na trhu nic, co by Fortuně uškodilo. Ani říjen totiž nemá mezi akciovými investory historicky příliš dobrou pověst.

Osud další předpokládané primární emise akcií ČSOB zůstává ve hvězdách. V médiích se dokonce objevila tiše dementovaná spekulace, podle níž by tuto banku měly koupit polská PKO a největší tamější pojišťovna PZU. Polský list Parkiet ale uvedl, že na polskou burzu by měl 10. listopadu vstoupit český výrobce antivirových programů AVG Technologies.

Dokáže Fortuna rozhýbat pražskou burzu?

O akcie Fortuny by tedy mohl být zájem. Snad se bude jejich cena vyvíjet lépe, než je tomu u dosavadních emisí akcií (primárních či při duální kotaci) na pražské burze. Z dlouhodobého pohledu uspěla vlastně jen farmaceutická firma Zentiva, již ovšem staženáz trhu, jejíž závěrečná cena byla proti emisní více než dvojnásobná.

Další tituly ovšem dopadly vesměs špatně, zejména ty realitní, což není vzhledem k nedávné finanční krizi, která začala právě u nemovitostí, nic tak překvapivého. Výjimkou se zdá být KIT Digital. Cena jejích akcií se při nízkých objemech po akvizicích vyšplhala zhruba tam, kde byla počátkem roku při uvedení na pražskou burzu. Kdo si počká, ten se zkrátka dočká... Sázkám se ale obvykle daří. I když může ministr financí Miroslav Kalousek při hledání rezerv připravit jejich provozovatelům nejedno nepříjemné daňové překvapení, o akcie Fortuny by mohl být rozhodně zájem a firmě by se mohlo dařit i v nepříliš příznivých dobách.

Nahradí BRIC cibetky?

Bulletin ING před časem upozornil na tzv. nový normál, kdy mohou trhy z řady důvodu růst pomaleji a v oblibě mohou proto být dividendové tituly. Nyní upozorňuje na zajímavou předpověď Jima O´Neila z americké banky Goldman Sachs, který v roce 2001 předpověděl skvělou budoucnost čtveřici zemí, známých jako BRIC – Brazílii, Rusku, Indii a Číně.

0´Neil nyní tvrdí, že země BRIC zastíní cibetky, kočkovité šelmy, neboli země CIVETS.
Za těmito názvy se znovu skrývají počáteční písmena některých vybraných států, a to Kolumbie, Indonésie, Vietnam, Egypt, Turecko a Jihoafrická republika. Mezi uvedenými státy jsou podle ING rozdíly, spojuje je ale mladá a tedy rychle rostoucí populace a dynamická ekonomika nezatížená vysokými dluhy, obchodními schodky nebo vysokou inflací. Nejlepší vyhlídky mají Indonésie, Vietnam a Kolumbie. ING upozorňuje na rizika, zejména politická a doporučuje, nijak překvapivě, rozložit investice i do jiných regionů či aktiv, než jsou akcie. Nicméně, kdo hledá zajímavý tip, jistě se bude o cibetky zajímat.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo