Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vyplatí se jednorázové spořicí pojištění?

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
29. 9. 2010

Kam investovat a neprodělat? Po nedávných turbulencích na kapitálových trzích se takto ptá stále více lidí. Pojišťovny přicházejí s novými formami jednorázově placených spořicích pojištění. Vyplatí se?

 Vyplatí se jednorázové spořicí pojištění?

S jednorázově placenými spořicími pojištěními se dnes můžeme setkat nejen na přepážkách velkých bank, jako je Česká spořitelna, ČSOB nebo Komerční banka, ale nabízejí je přímo i agenti pojišťoven a finanční poradci. Stále častěji jsou nám nabízeny také po telefonu nebo na poštách.

Pojišťovny, které se chtějí svézt na vlně popularity zajištěných fondů, tyto produkty obvykle zahrnují do na první pohled zajímavé garance proti ztrátě hodnoty vložené investice. Jako klad tohoto typu pojištění je často prezentováno i to, že jde o časově omezené akce. Pojďme se ale na jednotlivé produkty podívat pečlivěji.

Na čtyři roky

Česká pojišťovna inzeruje nový produkt GARANCE se zhodnocením 4,5 procenta ročně. Prodává ho prostřednictvím internetu a call-centra. Je v dnešní době možné tak vysoké garantované zhodnocení, ptáte se? Jde o bezkonkurenční produkt, nebo o reklamní trik?

GARANCE je jednorázové investiční životní pojištění na 4 roky s minimálním pojistným 30 tisíc korun. Skutečné zhodnocení je však nižší. 4,5 procenta uváděných v reklamě odpovídá ve skutečnosti ročnímu složenému úroku 4,22 procenta. Efektivní úrok navíc dále snižuje vstupní poplatek ve výši 1 procenta z investované částky a pojistné za povinnou rizikovou část, která se dle věku a pohlaví pohybuje mezi 300 až 600 korunami. Při předčasném výběru je rovněž účtován poplatek 1 procento a na rozdíl od podílových fondů musíme počítat také s daní z výnosu ve výši 15 procent. Hrubý efektivní úrok je tedy zhruba 3,8 procenta, po odečtení daně přibližně 3,3 procenta ročně.

GARANCE je i přes svůj název investiční pojištění, kde investiční riziko nese klient a v pojistných podmínkách není garance výnosu smluvně zakotvena. Pojišťovna se například striktně vyhýbá spojení "garantovaný výnos", používá například formulaci: "Povaha fondu svou investiční strategií zajišťuje zhodnocení investice o 4,5 procenta ročně (18 procent za čtyři roky)." Skutečný výnos tak může být nižší.

Pětiletka

ČSOB nabízí jednorázové investiční pojištění na 5 let a 2 měsíce pod názvem ČSOB MAXIMAL INVEST – ČSOB Fixovaného růstu 8. Klientovi je zaručena výplata 100 procent vkladu po uplynutí uvedené doby, přičemž maximální výnos při splatnosti může činit 35 procent. Konečný výnos se však odvíjí od vývoje hodnoty koše 30 světových akcií.

Pro posuzování výše výnosu platí základní pravidlo: Nenechte se zmást jeho absolutní hodnotou, zajímejte se o roční výši. Například atraktivně znějící nabídka v podobě možného výnosu až 35 procent za 5 let znamená při přepočítání, se zahrnutím vstupních poplatků a daní, roční efektivní úrok zhruba 5 procent podle výše vkladu. A klient ho navíc dosáhne pouze při splnění podmínek té nejoptimálnější a nejméně pravděpodobné varianty (často při opakovaném růstu většiny akcií). V ostatních případech je výnos pochopitelně významně nižší.

Výhody různé, nevýhoda stejná

Je ale třeba připustit, že pojišťovny v nabídce jednorázových pojistek udělaly nutný krok kupředu. Produkty jsou chráněny proti měnovému riziku, zvýšila se transparentnost i výhodnost předčasného výběru. Některé mohou být navíc převedeny na jinou osobu a pravidelně vyplácí dividendu. Připojeno může být i určité krytí rizik, například úrazové pojištění.

Jednorázová pojištění jsou prodávána i jako pojištění bez poplatku. Že by bezplatné pojištění, pomyslíte si. Nikoliv. Poplatky jsou chytře skryty do konstrukce garance a možného nadvýnosu. Ačkoliv konstrukce garance se u jednotlivých produktů liší, pro většinu z nich platí známé neduhy zajištěných fondů – garance je srozumitelná, ale výše možného výnosu a pravděpodobnost jeho dosažení obtížně zjistitelná.

Přímá investice vyhrává

Hlavní nevýhoda těchto produktů spočívá v daňové oblasti. Pojišťovny nemohou konkurovat přímým investicím do zajištěných fondů či jiných strukturovaných produktů poskytovaných investičními společnosmi, jejichž nabídka je přece jen širší a umožňuje investice i v kratších horizontech. Na rozdíl od nich totiž veškeré výnosy z pojištění podléhají srážkové dani ve výši 15 procent a přidané pojištění, ať již v podobě garance vkladu při úmrtí, nebo ve formě úrazového pojištění, nemá takovou hodnotu. Vždy se lze v případě potřeby pojistit jinde výhodněji.

Z tohoto důvodu nepředstavují jednorázová pojištění finančně zajímavou alternativu investování. Pokud chcete garance, investujte do garantovaných produktů přímo, nikoliv přes pojišťovnu. Navíc šikovný investiční poradce je schopen sestavit vám portfolio s ještě vyšším možným výnosem a obdobnými garancemi.

Autor je analytik Partners

Psáno pro www.ct24.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo