Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Svět podle investorů

Jan Traxler
Jan Traxler
17. 10. 2010

Developed, emerging a frontier markets, to jsou tři kategorie klasifikace investičních trhů. Která země kam patří?

Svět podle investorů

Termín „emerging markets“ všichni známe a běžně používáme. Zpopularizoval ho v osmdesátých letech Antoine van Agtmael, ekonom Světové banky. Označuje země s investičně dostupným a dostatečně likvidním trhem cenných papírů a rychle rostoucí ekonomikou, avšak ne ještě zcela rozvinutou.

I mezi rozvíjejícími se trhy však existují značné rozdíly, a tak se postupně začaly dělit na více a méně rozvinuté emerging markets. Pro méně rozvinuté rozvíjející se trhy se v poslední době vžil nový termín „frontier markets“.

A tak se nyní svět dělí z pohledu investorů na čtyři investiční kategorie:

 

 

  • Developed markets – USA, Kanada, EU 15, Japonsko, Austrálie a Nový Zéland
  • Emerging markets – BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína), střední Evropa, Jižní Amerika, jihovýchodní Asie
  • Frontier markets – východní Evropa, Balkán, GCC (Gulf Cooperation Council, země perského zálivu), některé africké země
  • Non-investable markets – Střední Asie, Střední Amerika, Afrika

 

Aktuální rozdělení dle kategorizace MSCI zobrazuje následující mapa

Tchaj-wan a Korea jsou aspiranty na povýšení mezi rozvinuté trhy, Katar a Spojené arabské emiráty mají blízko posunu z frontier markets do emerging markets. Kandidáty na zařazení mezi frontier markets jsou Saúdská Arábie, Ghana, Botswana, Jamajka a Bosna a Hercegovina.

MSCI má ve srovnání s jinými poskytovateli indexů tvrdší kritéria (uvedena na obrázku níže). FTSE a Dow Jones jsou trochu benevolentnější. FTSE například již řadí Koreu mezi rozvinuté trhy a mezi emerging markets udává navíc oproti MSCI Pákistán. Mezi frontier markets zahrnuje mimo země klasifikované dle MSCI také Albánii, Makedonii, Slovensko a Pobřeží slonoviny.

Kritéria pro zařazení do indexu MSCI

Zdroj: MSCI, plná velikost zde, podrobnější materiál (.pdf)

Česká republika je nadále řazena mezi emerging markets a dle komentáře k červnové reklasifikaci na tom MSCI nehodlá v nejbližší době nic měnit. Z pohledu „západního světa“ jsme prostě banánová republika. Dlužno dodat, že někdy si to při pohledu na (ne)funkčnost našeho státního aparátu a (ne)efektivitu trhu říkám taky.

Autor je ředitelem a hlavním investičním manažerem FINEZ Investment Management.

Foto: Tiago S Costa via Flickr

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo