Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vlna, vlnka či růst?

František Mašek
František Mašek
6. 1. 2009

Většina akciových i dalších trhů loni silně klesla. Najít ziskovou investici bylo i kvůli pádu realit či komodit obtížné. Může investorům pomoci „lednový efekt“?

Vlna, vlnka či růst?

Jde o častý růst akcií koncem předchozího a zpravidla první dva týdny roku následujícího, zdůvodňovaný hlavně snahou fondů a dalších institucionálních, ale i jiných investorů zlepšit stávající investiční portfolio. Podle některých teorií dokonce předznamenává lednový efekt výsledky akcií v daném roce.

Desítky procent, o které loni přišly akciové trhy (index PX klesl podobně jako maďarský či polský akciový indikátor o více než 50 %), samozřejmě lákají k hledání dna. Agentura Bloomberg přitom, nikoliv bez jisté škodolibosti, napsala, že titíž analytici, kteří radili investorům v nejhorším období od roku 1937, aby kupovali akcie, mají nyní ještě více býčí názor než před rokem. Očekávají totiž, že americký akciový index S&P 500 letos posílí o 17 %.

To by při stávající nejistotě na trzích rozhodně nebyl špatný výsledek. Dlužno ale dodat, že zmíněný indikátor loni ztratil 38,50 %. Těžko však čekat zázraky, když je kvůli obavám z globální recese ve hře nadále i černý scénář.

Jak přitom rovněž uvedl Bloomberg, analytici z UBS, JP Morgan Chase a Deutsche Bank založili svůj odhad na předpokladu, že rozhodnutí americké centrální banky Fed snížit úrokové sazby k nule pomůže oživit americkou ekonomiku a přitáhne investory zpět k akciím. Levnější ceny paliv a až 775 mld. dolarů, které mají být podle posledních informací vynaloženy na výstavbu silnic, mostů a zdravotní péči, podle nich pošlou akcie výše.

Spekulace, že může být recese v USA v polovině, takže by mohly začít akcie s předstihem růst, se ostatně objevily i v ČR. Proti nim ovšem, pomineme-li ještě chmurnější alternativy, stojí názory, že ke zlepšení na akciovém trhu dojde až někdy ve druhé polovině letošního roku. Někteří analytici či makléři, například Pavel Hadroušek z firmy Fio Burzovní společnost, nicméně nevylučují dílčí růstovou vlnu či vlnku.

Obama, buvol a co dál

Očividně předpokládají, že miliardy dolarů či eur, které v té či oné podobě vynaložily nebo hodlají z obav před recesí vložit do svých ekonomik vlády jednotlivých zemí, přinášejí (byť možná spíše v psychologické rovině) ovoce. Velké naděje jsou vkládány do budoucího amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho plánu na oživení ekonomiky, který zahrnuje různé formy pomoci ve výši až 775 mld. dolarů. Případně další peníze. Nechovají se ale trhy, respektive část investorů, jako by již bylo vše víceméně vyřešeno?

Na letošní rok sice připadá Mezinárodní rok astronomie, a nikoliv astrologie, přesto je budoucí vývoj akciových či dalších trhů stále ve hvězdách. Nic na tom nemění ani čínský rok buvola, který začne 26. ledna.

Podle dostupných informací představuje buvol stabilitu, která je výsledkem dřívějších nápadů nebo činů. Pozitivní dopad těchto slov ale mírní jejich pokračování „jestliže jste neuvedli věci do pohybu, budete možná muset následovat ostatní: jak jste zaseli, tak sklidíte. Tento rok může být obdobím konsolidace a dokončení… Jen dopředu promyšlené plány budou úspěšné. Jestliže jste v tomto směru byli nedbalí, raději počkejte na lepší dobu.“

Investoři, kteří hledají podobnou inspiraci, by si měli projít roky 1997, 1985, resp. 1973, kdy v Číně rovněž vládl buvol. Spoléhat na to, že má blíže k býkovi než k medvědovi, přitom nemá příliš velký smysl.

Minulost pro budoucnost?

Spoléhat není možné ani na akciové tituly, které byly loni úspěšné. Minulé výnosy, jak známo, nezaručují, že se budou opakovat. Žádný, zejména agresivní investor si ale jistě nenechá ujít přehled loňských vítězů a poražených, který najde na serveru agentury Bloomberg.

Vyplývá z nich, že akcie tří společností – těžební Eldorado Gold, diskontního řetězce Dollar Tree a německého Volkswagenu – loni vydělaly kolem 70 % i více. Na opačné straně tohoto spektra pak, nikoliv překvapivě, najdeme finanční instituce, jejichž ztráty nezřídka přesahují 95 %. Vévodí jim Anglo Irish Bank, pojišťovna AIG a finanční skupina Fortis.

Přehled nejvíce ziskových a ztrátových titulů je členěn podle jednotlivých regionů. Tituly obchodované v Praze mezi evropskými ani rozvíjejícími se trhy nenajdeme.
V jejich případě získaly loni s téměř 11% ziskem primát akcie farmaceutické firmy Zentiva, necelou čtvrtinu ztratily akcie Telefóniky 02 CR a Philip Morris CR, méně než třetinu pak Komerční banky.

Investoři, kteří v souladu s doporučením některých analytiků sázejí na dividendové tituly, tak mohou mít o důvod víc, proč se zaměřit na tři posledně citované. Zajímavou příležitostí může být – s ohledem na předpověď dalšího vysokého zisku (a v současné situaci i díky „polostátnímu“ vlastnictví) – ČEZ, u nějž lze rovněž spekulovat na atraktivní dividendu.

Za povšimnutí stojí letošní vývoj akcií Zentivy. Podobně jako v jiných zemích i v tomto případě přispělo k růstu jejich hodnoty přetahování o majoritu v této firmě. Je otázka, zda může jít cena zmíněného titulu z uvedeného důvodu ještě nahoru. Investor, který je ochoten přijmout větší riziko, může ale na českém trhu najít další tituly, u nichž nelze vyloučit obdobný scénář. Jak již zmiňoval Finmag, může to být například případ Pegasu Nonwovens.

Zajímavé příležitosti dál nabízí (často pohříchu při nižší či velmi nízké likviditě) RM-Systém česká burza cenných papírů, ať již v podobě „pozapomenutých akcií“, některých zahraničních obchodovaných v korunách, které byly loni v plusu, nebo arbitráží, tedy využití cenových rozdílů mezi pražskou burzou a RM-S.

Jde samozřejmě o riskantnější strategii, možná ale méně riskantní než hledání alternativních investic, jimž často investor rozumí daleko méně než akciím. I když například cena ropy může kvůli konfliktu na Blízkém východě pohříchu dočasně představovat velmi zajímavou investici.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo