Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na buvola raději nespoléhejte

František Mašek
František Mašek
27. 1. 2009

Po příznivém začátku roku se další růst akciových trhů zadrhl. Americký akciový index S&P 500 přišel minulý týden o dvě procenta, ztráty evropských akcií dosahovaly kolem pěti procent. Německý indikátor DAX Xetra oslabil o 4,3 %, český PX přišel o téměř 11 %, což ovšem souvisí hlavně s více než čtvrtinovou ztrátou Erste Bank.

Na buvola raději nespoléhejte

Překvapení jménem Barclays

Zdaleka vše není tak černé, jak se na první pohled zdá. Akcie vstoupily do nového týdne optimistickým krokem. Index pražské burzy PX posílil o 2,38 %, evropské akciové trhy o zhruba tři i více procent. 

Podstatnou měrou se o to přičinily akcie britské banky Barclays, která navzdory loňskému odpisu úvěrových aktiv ve výši 11 mld. dolarů odmítla pomoc ze strany vlády s odůvodněním, že díky růstu příjmů nebude muset navyšovat základní kapitál.

K růstu zisků přitom Barclays podle vyjádření jejích představitelů významně pomohla akvizice aktiv zkrachovalé americké banky Lehman Brothers. Barclays má publikovat výsledky devátého února. Její předběžný zisk za loňský rok by měl podle agentury Bloomberg přesáhnout 5,3 miliardy liber. Akcie banky po této informaci výrazně posílily a nakonec si polepšily o více než 50 %.

Další příjemné překvapení přinesla zpráva o prodeji existujících domů v ročním přepočtu o 6,5 %. Podobné příjemné zprávy jsou ovšem zatím stále spíše výjimkou a nedokáží proto odvát obavy z dalšího vývoje. Přispějí k dalšímu uklidnění trhu jednání americké centrální banky Fed v tomto týdnu a další informace o plánech nového amerického prezidenta Baracka Obamy?

Vyjdeme-li z čínského kalendáře, podle něhož začal rok buvola, by mohlo jít o příznivé období. Hovoří se totiž o tom, že buvol představuje stabilitu, která je výsledkem dřívějších nápadů nebo činů. Zároveň ovšem také platí, že „pokud jste neuvedli věci do pohybu, budete možná muset následovat ostatní: jak jste zaseli, tak sklidíte. Tento rok může být obdobím konsolidace a dokončení… Jen dopředu promyšlené plány budou úspěšné. Jestliže jste v tomto směru byli nedbalí, raději počkejte na lepší dobu.“

Jak si tato slova přeloží investoři, a to nejen v Číně, ale i v dalších zemích, které se řídí obdobným kalendářem, zůstává ve hvězdách.

Sázka na dluhopisy?

Pokud jde o domácí luhy a háje, za pozornost stojí růst výnosů některých korunových dluhopisových fondů. Fond ČPI korporátních dluhopisů vydělal za měsíc téměř šest procent, IS ČS High Yield Dluhopisový fond asi pět procent, fond ČS korporátní dluhopisový takřka tři procenta. Potvrzují se tak spekulace, že podnikové dluhopisy mohou být díky postupnému zlepšování situace na jejich trhu zajímavou investicí.

Dlužno ovšem dodat několik poznámek. Předně je třeba připomenout základní poučku, podle které minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích, a dále také,  že jde vzhledem k přetrvávající nejistotě na trzích o poměrně rizikovou investici, srovnávanou z hlediska rizika s akciemi. Nic to však nemění na atraktivnosti podobné investice.

Co radí "baroni"?

Z řady typů a často protichůdných doporučení se ještě zastavme u kulatého stolu, pořádaného renomovaným americkým finančním týdeníkem Barron´s z vydavatelské skupiny Dow Jones.

Beseda, jíž se zúčastnilo deset veličin, k nimž mj. patří známý investor Marc Faber, Bill Gross, který šéfuje největší dluhopisový fond na světě PIMCO, nebo Abby Joseph Cohenová z Goldman Sachs, známá býčími předpověďmi, přinesla logicky řadu protichůdných názorů na makroekonomiku, ale i na vývoj jednotlivých trhů.

„Jsme všichni dětmi býčího trhu, ale ten už skončil,“ uvedl například Gross, který očekává v nejbližších letech nízký výnos akcií, nízké tempo hospodářského růstu, vysoké reálné úrokové sazby a výnosy ve výši 5–7 % pro všechny druhy aktiv.

Trhy nicméně nabízejí podle účastníků debaty řadu zajímavých příležitostí. Dva z nich – Fred Hickey, který vydává High-Tech Strategist a generální partner Eagle Capital Partners Meryl Witmer – uvedli konkrétní tipy.

Witmer k nim řadí firmy Kaiser Aluminum, nebo Allegheny Energy a dvě finanční společnosti Assurant a Discover Financial Services. K akciovým titulům doporučovaným Hickeyem patří Microsoft, Cadence Desing Systems, ETF fond Mkt Vectors Gold Miners, důlní společnost Agnico-Eagle Mines a další dva ETF fondy – zemědělský PowerShares DB Agriculture a čínský IShrs FTSE/Xinhua China.

Zda budou tyto tituly letos skutečně zajímavou investicí, toť samozřejmě otázka. Stejně jako opatrné spekulace části expertů o tom, že by mohla být druhá polovina roku pro investory lepší než ta současná. Podobné úvahy se ovšem v besedě Barron´s neobjevily.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo