Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Policie viní Edbusy z podvodu

František Mašek
František Mašek
29. 1. 2009

Na polici se včera sami přihlásili šéf představenstva brněnské společnosti Edbusy Martin Žouželka a předseda dozorčí rady této společnosti Lukáš Přibyl, kteří byli od prosince loňského roku celostátně hledáni. Skončili v policejní cele.

Policie viní Edbusy z podvodu

 Jak uvedl v této souvislosti Roman Skřepek, mluvčí policejní složky, zabývající se závažnými hospodářskými trestnými činy a bojem proti korupci, oba totiž čelí od konce roku 2008 obvinění z podvodu a neoprávněného podnikání. Pokud by se nakonec prokázala jejich vina, mohou být vězněni až dvanáct let.

Dvojice podnikatelů provozovala podle policie podnikatelský systém Edbusy, zaměřený na zprostředkování finančních produktů Schopná půjčka a Rentiér-PIL. S klienty uzavírali až milionové půjčky. „Neměli však investora na splnění závazků, takže nebyli schopni slibované úvěry zajistit. Tento fakt ale klientům samozřejmě nesdělili. Vzniklá škoda dosáhla výše nejméně 228 milionů korun,“ uvedl rovněž Skřepek.

Licence? Nepotřebujeme

Podle informací policie přijali muži zálohové platby od 4191 klientů. Z nich pak vyplatili 33 zákazníkům přes 22 milionů korun. Podnikali přitom v oboru, na který neměli podle kriminalistů bankovní licenci a další povolení. Na nejasné aktivity firmy, k nimž je třeba licence, upozornila rovněž Česká národní banka, regulující finanční trh.

Čtenáři Finmagu si snad vzpomenou na dva články, které byly v souvislosti s aktivitami Edbusy publikovány na našem serveru. Kromě diskuse na téma, zda lze v současných podmínkách garantovat dvanáctiprocentní zhodnocení peněz, se hovořilo především o řadě dalších nejasností, hraničících i s možným podvodem.

Nejasné aktivity Edbusy zaměstnávají média řadu měsíců. Její vedení ovšem jakékoliv pochybnosti či pochybení odmítalo. V médiích se dokonce objevila informace, podle níž může Česká republika čelit arbitráži za to, že společnost nemohla díky zdlouhavému policejnímu vyšetřování pokračovat v činnosti. Mělo při ní jít až o 1,7 miliardy korun.

Dotazy bez odpovědí

Na aktuální dění v Edbusy se Finmagu ptalo několik čtenářů. Když si Finmag minulou středu na stránkách policie ověřil informaci čtenářky, podle níž po dvou členech vedení společnosti pátrá policie, poslal tiskovému mluvčímu Edbusy mailem následující dotazy:

1) Jeden ze čtenářů se na nás obrátil s dotazem, zda firma běžně funguje. Půjčuje tedy Edbusy dál klientům peníze a dodržuje tak závazky, které má vůči zákazníkům, kteří jí poskytli zálohy? Kolik klientů tedy Edbusy má a kolik jim půjčila peněz?

2) V jakém stádiu je policejní šetření?

3) Jak je tomu s arbitráží, jíž hrozila Edbusy státu kvůli tomu, že nemůže (kvůli policejnímu šetření) uskutečňovat své aktivity?

4) Jak došla firma k výpočtu částky 1,7 mld. Kč, o kterou údajně díky špatné činnosti policie přišla, o níž informovala média?

5) Jak je tomu s vedením firmy? Na stránkách Ministerstva je informace, podle které policie hledá šéfa Edbusy Martina Žouželku a předsedu její dozorčí rady Lukáše Přibyla. Kdo nyní firmu vede?

Tyto otázky zůstaly více než týden bez odpovědi. Pomůže na některé z nich odpovědět policie? Bez ohledu na to Finmag samozřejmě uvítá i stanovisko vedení Edbusy a odpovědi na uvedené dotazy.

Otazníky kolem arbitráže

Není to sice zjevně na pořadu dne, v souvislosti s možnou arbitráží Edbusy vůči českému státu kontaktoval nicméně Finmag dva právníky. Oba uvedli, že pokud nemá Edbusy zahraničního majitele, těžko může být případ řešen tímto způsobem. Aribráž se totiž vztahuje na ochranu zahraničních investic, nebo na speciální případy, o něž u této firmy těžko půjde.

Z obchodního rejstříku přitom nevyplývá, že by měla firma jiné než české vlastníky. I kdyby tomu tak bylo, byla by zřejmě arbitráž problematická. 

Pokud by šlo o dva české subjekty – stát a Edbusy - musely by mít mezi sebou uzavřenu dohodu s arbitrážní doložkou, nebo se na řešení sporů před arbitrážním soudem dohodnout dodatečně. Což jistě není tento případ. Edbusy ale může samozřejmě řešit případný spor prostřednictvím běžného soudu.

Policie podle Skřepka případ dál šetří. Vyhodnocení důkazů a zejména výslech svědků, jichž je velký počet, dává tušit, že případ nebude hned tak uzavřen. Na základě výsledků šetření by pak měl státní zástupce rozhodnout, zda kauza skončí před soudem, nebo nikoliv.

Věřme jen, že tento případ bude – i vzhledem k pozornosti, která je mu v ČR věnována – vyřešen navzdory velkému počtu svědků v  nejkratším možném termínu.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo