Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pozor na inflaci

František Mašek
František Mašek
17. 3. 2009

Akciové trhy zažily návrat do lepších časů. Tak alespoň působí výsledky z minulého týdne, kdy si americký akciový index S&P 500 polepšil o 10,7 %, německý DAX o 7,8 % a indikátor PX pražské burzy o 7,6 %. Jde ale o skutečnou změnu trendu, nebo jen další dílčí korekci předchozího prudkého propadu akcií?

Pozor na inflaci

Vyjdeme-li ze slov šéfa americké centrální banky Fed Bena Bernankeho, může recese v USA skončit ještě letos a bylo by tedy možné očekávat obrat k lepšímu. Bernanke ale podmínil zlepšení situace tím, že vláda úspěšně podpoří a stabilizuje bankovní systém. 

Vyhráno tedy stále není, o čemž svědčí i předpověď banky Morgan Stanley, podle které může index S&P 500 v několika příštích měsících ztratit čtvrtinu hodnoty. Banka snížila odhad hodnoty tohoto indikátoru koncem letošního roku o 15 % na 825 bodů. Podobně si ostatně vedli její nejvýznamnější konkurenti na Wall Street.

Rozsáhlé finanční injekce, směřující hlavně do bank, ale i některých dalších odvětví, mají pomoci globální ekonomice, zároveň ovšem zvyšují obavy z růstu inflace. Ta zatím není aktuálním problémem. Soudě podle odborníků, které oslovil server Finmag, jím není a nemusí být ani deflace. Přesto by měl investor začít věnovat inflaci pozornost a vůbec neškodí včas si připomenout, co vlastně růst inflace pro jednotlivé typy investic znamená.

Asi dva roky času?

Hlavní ekonom Atlantiku Finanční trhy Petr Sklenář předpokládá, že v polovině roku může být roční míra inflace krátkodobě záporná, deflace se však příliš neobává. Obrovským problémem jsou ovšem rozsáhlé fiskální a monetární impulzy centrálních bank, jimiž se snaží podpořit jednotlivé ekonomiky.

„Nikdo přesně neví, co se stane, pokud se propad ekonomik zastaví. Ze stávajícího systému, kdy jsou do ekonomiky pumpovány velké peníze, které roztáčejí inflační spirálu, je totiž velmi obtížné vystoupit. Stažení peněz z oběhu by podvázalo hospodářský růst. Problematická je v tomto ohledu kvůli situaci, v níž se globální ekonomika nachází, i snaha řešit předpokládaný růst inflace zvyšováním úrokových sazeb,“ řekl Finmagu Sklenář.

Není přitom snadné odhadnout, kdy se může začít vysoká inflace naplno projevovat. Spíše než v příštím roce to ale může být podle Sklenáře záležitostí dalších dvou až tří let. Je také těžké odhadnout, kam až může inflace jít. ČR není izolovaný ostrůvek, nemůžeme proto očekávat, že by se přinejmenším kvůli růstu cen komodit inflační tlaky neprojevily i v české ekonomice.

Nejlepší ochranu před inflací představují komodity. Dlouhodobě ji pokrývají i jiné alternativní investice. Nemovitosti mají ovšem podle Sklenáře jiný cyklus. Akcie částečně reagují na inflaci růstem zisků a ocenění. Zlato a drahé kovy, o nichž řada investorů uvažuje, přitom nepokládá ani tolik za cestu, jak vydělat, ale spíše za prostředek k uchování hodnoty majetku. Podobně tomu může být u dluhopisů, ovšem jen těch, které jsou vázány na inflaci, jako americké TIPS.

Ani Jaroslav Krabec, který řídí fond Wood´s CEE hedge fund, působící ve střední a východní Evropě, se nedomnívá, že by měla být deflace, na jejíž hraně může česká ekonomika kolem poloviny roku tak trochu balancovat, problémem. Jinak je tomu ovšem kvůli velkým finančním prostředkům vynaloženým na oživení řady ekonomik s inflací.

„Je ale těžké odhadnout kdy se může projevit, protože dosud používané modely v současnosti často selhávají,“ dodal Krabec. Také on nicméně soudí, že se může vysoká inflace, dosahující pěti, ale i více procent ročně, projevit spíše v období dvou až tří let.

Přišel čas na změnu?

Do poloviny letošního roku by mohla inflace v ČR klesat, což sice nahrává dluhopisům, později však může být – právě kvůli rostoucí inflaci a růstu jejich cen – investice do státních dluhopisů problematická.

Opatrnější investor, který měl dosud většinu volných peněz na spořicích účtech bank, zatím podle Krabce o nich nepřišel. Vzhledem k vyšší inflaci sice nevydělal, při relativně vysokém úročení těchto účtů však neutrpěl ani větší ztrátu. Pokles míry inflace povede pochopitelně k postupnému snížení úroků u spořicích účtů. Krabec se domnívá, že pomalu přichází čas pro agresivnější investice, a to do dvou tříd aktiv.

Předně jde o korporátní dluhopisy, které utrpěly těžkou ztrátu, což se odrazilo v jejich nízkých cenách. V těch je již ovšem započteno riziko defaultů (krachů) firem, které je vydávají. Krabec proto doporučuje investovat do fondů, které se zaměřují právě na tyto cenné papíry, mají ale dostatečně širokou skladbu portfolia a jejichž správci investor důvěřuje.

Řada korporátních dluhopisů s pevným úrokem se obchoduje za 30–40 % nominální hodnoty. Pokud investor věří, že firma během tří až pěti let, kdy budou tyto cenné papíry splatné, nezkrachuje, jde o atraktivní, byť samozřejmě rizikovou investici. Zajímavé mohou rovněž být dluhopisy s pohyblivou úrokovou sazbou, které reagují podobně jako americké TIPS na vývoj inflace. Problém spočívá v tom, že v ČR zatím podobné cenné papíry neexistují.

Další možnost nabízejí podle Krabce instrumenty vázané na akcie. Nejde, jak zdůrazňuje, o klasické akciové fondy pro drobné investory, ale spíše o smíšená portfolia s menším podílem akcií. Kdo má k dispozici větší objem peněz, může zkusit investovat do hedgeových fondů. Loni velká část z nich prodělala, nyní jsou ale lépe čitelné a vzhledem ke zlepšení situace na trzích již mohou při investicích daleko více vycházet z fundamentálních ukazatelů.

Zajímavé zůstávají v souvislosti s budoucím oživením ekonomiky komodity. Krabec nevyloučil, že ceny ropy či technických kovů, například mědi, již mohly dosáhnout dna. Drobní investoři přitom mohou využít některé instrumenty navázané na komodity, včetně těch strukturovaných. Ceny nemovitostí mohou jít naopak ještě níže.

Hlavní portfolio manager firmy Colosseum Štěpán Pírko očekává, že po krátkodobé hrozbě deflace přijde inflační vlna.  Vzhledem k tomu, že je ČR velmi otevřená ekonomika, nelze čekat, že se jí tyto globální vlivy vyhnou.  Stačí se podívat na vývoj ve světě v letech 2007 a 2008, kdy vylétla míra inflace i v ČR.

Za ochranu před peněžní inflací pokládá vše, co nejsou peníze. „Jde tedy o reálné, hmatatelné věci, jako jsou komodity, zlato, nemovitosti, pozemky, umělecká díla apod.,“ míní Pírko.

Inflací samozřejmě nejvíc trpí bankovní vklady a běžné dluhopisy. Má smysl investovat jen do inflačně ochráněných cenných papírů jako jsou americké TIPS. I zde ale musí investor podle Pírka věřit státem vypočtené míře inflace, která může být zmanipulovaná. Skutečná inflace může být mnohem větší.

Pokud bude pokračovat vývoj globální ekonomiky stejně jako dosud, vysoká inflace zatím zřejmě nebude problémem. Do budoucna je ale důležité o tomto riziku vědět a snažit se na ně včas reagovat.    

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo