Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Šance pro Nové trhy

František Mašek
František Mašek
7. 4. 2009

Dokázali jsme, že to dokážeme. Tak lze trochu zjednodušeně vyjádřit výsledky summitu skupiny dvaceti největších zemí světa, známých spíše jako G20. K dosaženému kompromisu lze mít samozřejmě (viz články na serveru Finmag) řadu výhrad. Výsledky summitu nicméně akciím prospěly. Investoři mohou těžit z určitého uklidnění situace, k němuž snad přes veškerou kritiku toto jednání přispělo.

Šance pro Nové trhy

Přední asijská makléřská firma CLSA Asia-Pacific Markets tvrdí, že se opět dostávají do módy rozvíjející se trhy a mohou být půl roku ziskové. Její ukazatel MSCI Emerging Markets Country Breadth, založený na klouzavém průměru zavíracích cen naznačuje, že nové trhy dál porostou. CLSA doporučuje investorům zvýšit podíl čínských, tchaj-wanských a jihoafrických akcií. Snad nejde jen o jarní euforii.

Investoři se tedy vracejí na rozvíjející se trhy, tvrdí zpráva CLSA, citovaná agenturou Bloomberg. Jde o první zlepšení tohoto ukazatele za patnáct měsíců. Index MSCI Emerging Markets, mapující vývoj v rozvíjejících se zemích, přitom vzrostl v březnu o 14 %, nejvíce od prosince 1993. Šlo o téměř dvojnásobek přírůstku indexu MSCI World, který si za stejnou dobu polepšil o 7,2 %. Uvedený indikátor CLSA signalizoval od roku 1997 pětkrát nákupní signály. Ve všech případech posílil v dalším měsíci v průměru o 4,6 % a v půlročním horizontu o 16 %, uvedla CLSA.

Mírně optimističtější Erste Bank

Se svou troškou do mlýna přišla Erste Group, jejíž analýza pro druhé čtvrtletí je méně optimistická, než je tomu v případě CLSA. Vedoucí analytik Erste Fritz Mostboeck doporučuje v nejbližších třech měsících převážit (zvýšit) podíl hotovosti v majetku občanů a naopak podvážit objem peněz v dluhopisech. U akcií má neutrální znaménko.

Zdánlivě to není nic pozitivního, banka ale doporučuje neutrální alokaci u akcií poprvé od 4. čtvrtletí 2007. Trhy zůstávají podle vedoucího akciového analytika EG Henninga Esskuchen pro střední a východní Evropu volatilní, nevylučuje ale, že již dosáhly dna.
Investoři by mli přitom zvýšit podíl českých a rakouských akcií. 

Opatrnější je v případě Polska. V jihovýchodní Evropě pokládá za zajímavé Rumunsko, je ale třeba počítat s vysokou volatilitou.

Erste obecně preferuje akcie s nízkou kapitálovou náročností, malou mírou zadlužení a spíše s vyšším očekávaným vývojem kapitálového výnosu v letech 2009–2011. Za zajímavé pokládá technologie, zdravotnictví, ropu a plyn. U telekomunikací vidí Esskuchen určitou překážku v jejich relativně vysoké kapitálové náročnosti. Poměrně stabilní kapitálový výnos nabízí přes kapitálovou náročnost sektor služeb.

Z vyspělých zemí představuje, alespoň podle Bloombergu, zajímavou příležitost Švédsko. Jde o nejlépe se letos vyvíjející vyspělý akciový trh, k čemuž přispěl pokles kurzu místní měny na rekordní úroveň k euru a růst zisků firem, které jsou z více než dvou třetin závislé na zahraničním obchodě. Index OXM Stockholm 30 letos posílil asi o 7 %. Švédský trh láká extrémně nízkým ohodnocením. U 28 firem, které tvoří index OMX, činí 10,4násobek jejich zisků, o 38 % méně než u indexu evropských akcií Euro Stoxx 600.

Kdo chytá dno?

Věčné dilema části investorů spekulujících o nalezení dna přitom pokračuje. Zatímco lídři skupiny G20 hovoří o globálním oživení ekonomiky koncem příštího roku, šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn je optimističtější. Očekává sice, že světová ekonomika letos klesne o procento, pokud ale bude přijata odpovídající hospodářská politika, může dojít k jejímu oživení již v prvních dvou čtvrtletích roku 2010.

Pokud by se tedy potvrdilo pravidlo, podle něhož akcie zpravidla předjímají růst ekonomiky o šest až osm měsíců, nebylo již nalezeno či neblíží se dno? I kdyby to ale byla pravda, je třeba počítat s tím, že akciové trhy nejspíš čekají další výrazné výkyvy.

Situace na našem malém českém rybníce se vyvíjela v posledním měsíci velice příznivě. Index PX minulý týden znovu posílil, a to o 4,6 %. Jeho měsíční zisk se sice pohybuje kolem 30 %, dál ovšem za rok ztrácí kolem padesáti procent. Tato čísla nicméně naznačují, že pro dlouhodobého investora nemá smysl příliš vyčkávat. I když na tradiční jarní vynášení "smrtky", kterou u řady investorů symbolizuje medvěd, může být přece jen brzy. 

Dluhopisy i elektronicky

Dál vyčkat je třeba na konkrétní podmínky chystané emise či emisí státních dluhopisů pro drobné investory. Ty nyní připravuje Ministerstvo financí. Podle Zuzany Chocholové z odboru komunikace MF ČR zatím nejsou známy podrobnosti.

Nepředpokládá ale, že by měla jakákoliv další vláda důvod přípravu dluhopisového programu pro občany zastavit.

V nejbližších dnech by mělo začít Ministerstvo financí ve spolupráci se Střediskem cenných papírů připravovat příslušný software. Prodej dluhopisů občanům by mohl začít na podzim. Z dostupných informací není jasné, zda bude k dispozici jediná nebo více emisí těchto cenných papírů s různým datem splatnosti.

Kromě SCP by se mohla na prodeji či odkupu dluhopisů podílet pracoviště České pošty, jak již ostatně Finmag informoval v článku Pro dluhopisy na poštu? z 12. března. Hovoří se o tom, že dluhopisy by bylo možné nakupovat a prodávat i prostřednictvím elektronického bankovnictví.

Jak bude úročen kupon těchto dluhopisů a zda bude stanoven fixně, nebo variabilně, zatím stále není známo. Ministerstvo financí prosazuje pevný úrok, což by měl být případ první emise. Jak tomu nakonec bude u této, případně dalších emisí, ale není dosud jasné.

Proti pevně stanovenému kuponu ovšem hovoří obavy z možného růstu inflace. V případě povodňových dluhopisů se výše kuponu stanovila jednou ročně a činila 2,5 % nad mírou inflace. Nelze přitom vyloučit, že tentokrát by mohla být určována úroková sazba dluhopisů častěji. A protože má jít o jakousi „lepší“ obdobu spořicích účtů, může být úročení těchto dluhopisů, pokud nebude pevně stanoveno, třeba 1–2 % nad míru inflace či jiného dohodnutého ukazatele.

Agresivní a dlouhodobý investor bude asi hledat štěstí jinde. Využijí ale tuto příležitost ti konzervativnější občané? To bude samozřejmě záležet na tom, kdy budou dluhopisy k dispozici a kolik budou vynášet.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo