Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Klienti mě překvapili

Finmag.cz
Finmag.cz
11. 5. 2009

Hana Blovská, ředitelka společnosti Conseq, ví, že investoři jsou dnes plni obav z budoucnosti a potřebují někoho, kdo jim dodá důvěru. Věří, že přijdou lepší zprávy.

Klienti mě překvapili

Jak krize ovlivnila hodnotu investic klientů, kteří měli peníze v českých akciových fondech?

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá a známá. Krize ovlivnila investice velmi negativně, což již dnes investoři dobře vědí. Klienti mě svými reakcemi dokázali překvapit. Před eskalací krize na podzim 2008 byli skutečně rozhořčení, co že se to vůbec může na těch trzích odehrávat. Ale po největším propadu byla jejich reakce smířlivá. Většina z nich dnes čeká na lepší časy. Toho jsou důkazem i poměrně malé odlivy z akciových fondů. Pravidelné investice realizují klienti i nadále bez přestávky, což považuji za naprosto správné. Pro dlouhodobé investiční programy je dodržování investiční disciplíny potřebné. Půjdou-li trhy ještě níže, budou svými dalšími vklady investovat levněji, a jakmile se trhy vzpamatují, začnou na zainvestovaných prostředcích rychleji vydělávat. Co se týče jednorázových investic, zatím převládají obavy. Ačkoli jsou dnes akcie levné, vidíme velký úbytek nových vkladů. Setkáváme se však i s klienty, kteří chápou, že více vydělat se dá při nákupu v době nervozity a nikoliv v době, kdy máme za sebou několik let dvouciferného zhodnocení.

Jak jsou na tom konzervativnější investice – dluhopisy a fondy peněžního trhu?

Překvapením posledního čtvrtletí loňského roku nebyly ani tak akciové fondy, ale právě fondy dluhopisové a peněžního trhu. U akciových fondů by všichni měli předpokládat, že jde o rizikové uložení finančních prostředků a že by investiční horizont měl být vždy dlouhodobě. Naopak u konzervativních investic se velké propady neočekávají. ALE… Tato krize se dotkla většiny tříd aktiv. Problém nastal v neschopnosti některých emitentů dlu hopisů dostát svým závazkům. V ten okamžik se dluhopis stává cenným papírem, jehož hodnotu lze jen těžko určovat. Došlo k pa-nice a ze strachu se vše hodilo na jednu hromádku a stalo se rázem rizikové a nelikvidní. Ceny bankovních a podnikových dluhopisů pak logicky mířily dolů. Státní dluhopisy v období krize (od října 2007 až do současnosti) přinesly slušný zisk ve výši 5,50 až 6,80 % podle délky splatnosti dluhopisu. Naopak dluhopisové fondy (které jsou zaměřeny nejen na státní dluh, ale i na dluh podniku) kvůli přecenění podnikových a bankovních dluhopisů klesly.

Co můžeme od „českých aktiv“ očekávat v následujících měsících?

Křišťálovou kouli nevlastním a ani ve firmě ji nemáme, což mě dost mrzí. Ale samozřejmě určitý názor coby investiční manažer mít musím. Co se týče dluhopisů, tak zde je třeba tradičně sledovat vše kolem měnové politiky a případného pohybu úrokových sazeb. Inflace bude v nadcházejících měsících klesat, pravděpodobně se dostane pod úroveň 1% a ekonomika se bude nacházet v pásmu recese. Tato situace spolu s pokračujícím uvolňováním měnové politiky ze strany ECB podle našeho odhadu přiměje k dalšímu snížení úrokových sazeb také ČNB. Ceny státních dluhopisů jsou nyní velice nízko v důsledku rekordně vysoké úrovně kreditní marže neboli požadované rizikové prémie. Očekáváme, že tato riziková přirážka bude postupně klesat a spolu se snížením sazeb ČNB by to mělo vést k růstu cen dluhopisů. Rizikem je další vývoj salda státního rozpočtu ve světle formující se překlenovací úřednické vlády a s tím související aktivita Ministerstva financí ČR na primárním trhu. Samozřejmě proměnných zůstává ve hře jako vždy hodně. U akcií je to ještě o kousek složitější… Růst akciových trhů v posledních týdnech by mohl naznačovat, že to nejhorší z projevu finanční krize na akciových trzích bychom mohli mít za sebou. Přestože makroekonomický výhled pro nejbližší období zůstává nepříznivý, v cenách rizikových aktiv včetně akcií jsou podle našeho názoru již zahrnuta pesimistická očekávání a současné ceny představují (s vědomím nemožnosti přesného načasování dna trhu) dobrou vstupní úroveň pro dlouhodobého investora. V historickém srovnání nadprůměrný výnos, který lze při současné úrovni cen s velkou pravděpodobností očekávat v nejbližších letech, však vyžaduje vyšší toleranci investora k volatilitě akciových trhů. Ta se bude snižovat jen velmi zvolna. Vyloučit nelze ani další skokové výkyvy kurzů v případě další eskalace finanční krize.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo