Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Porostou akcie i v květnu?

František Mašek
František Mašek
12. 5. 2009

„Na akciích New World Resources jsem od března vydělal asi 80 procent. Nepodařilo se mi ale zachytit dno poklesu, pak by můj zisk přesáhl sto procent,“ řekl nedávno jeden známý, který krátkodobě obchoduje s akciemi. Vysoce ziskové jsou od března všechny nejobchodovanější akcie na pražské burze.

Porostou akcie i v květnu?

Akcie majitele Novy CME by dokonce investorovi za toto období v ideálním případě vynesly přes 300 %. Ostatní akcie vynášejí od března přinejmenším desítky procent. Minulé zisky ovšem jak známo nepředstavují záruku, že se budou opakovat. Po řadě katastrofických zpráv nicméně jako by přibývalo těch pozitivních, které si investoři vyložili jako signál, že již může být to nejhorší za námi.  A nemusí tedy jít o další vlnu či vlnku vezoucí se na celkově sestupném trendu trhu.

Obnovení důvěry investorů

Patří k nim zejména tzv. zátěžové (stress) testy 19 největších amerických bank. Ty potřebují podle agentury Bloomberg dodatečný kapitál ve výši „jen“ 74.6 mld. dolarů, což investory přesvědčilo o zdraví amerického finančního systému.  Zisky řady tamějších společností byly vyšší, než čekali analytici. Podle hlavního investičního manažera amerického Highmark Capital Management se zdá, že dochází k obnovení důvěry investorů. 

Lví měrou k tomu přispěla zpráva amerického Ministerstva práce, že v USA v dubnu stoupl počet nezaměstnaných o 539 tisíc proti očekávaným 600 tisícům. Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl zase upozorňuje, že se rozdíl vybraných úrokových sazeb, který odráží ochotu bank půjčovat, dostal na úroveň těsně po krachu americké investiční banky Lehman Brothers. Banky tak prý budou více ochotny půjčovat než dosud, a to dokonce levněji. Budou ale hledat hlavně dobré klienty. I tak je to však důležitá zpráva nejen pro firmy, ale pro celou ekonomiku, včetně finančního sektoru.

Mohou tedy jít akciové trhy proti dlouhodobému doporučení, které říká Sell in May and go away, jinými slovy přišel čas prodat akcie? Kdo chce realizovat zisky, již tak nejspíš učinil. V posledních letech ovšem tato poučka příliš neplatila a je otázkou, jak tomu bude letos.  Američtí analytici oslovení Bloombergem zatím v prohru medvěda příliš nevěří. Odvolávají se přitom na pokles odhadovaných zisků firem, rostoucí ocenění jejich akcií a drahé opce. Z toho vyvozují, že růst akcií zašel od března příliš daleko a byl moc rychlý. Bloomberg ovšem s gustem upozorňuje, jak často se v posledním období analytici mýlili.

Šéf investičních produktů pražské pobočky HSBC Bank Martin Fuchs před časem konstatoval, že k oživení akcií dojde v době, kdy bude většina investorů přesvědčena, že je do nich vhodné investovat.  Je již k tomu ta správná doba?

Počátky stabilizace

Pokud bychom vzali v úvahu čtvrtletní výsledky podílových fondů, prodávaných v ČR, bude odpověď záporná. Klesala totiž aktiva všech typů fondů. Výsledky za duben jsou již příznivější, v plusu jsou (alespoň podle čistých prodejů, což jsou prodeje podílových listů fondů minus jejich zpětné odkupy) jak akciové fondy, tak fondy fondů.

Výkyvy finančních či dalších, zejména akciových trhů, budou nejspíš pokračovat. Přesto však jeví řadu náznaků stabilizace, což lze samozřejmě využít  pokud ne ke krátkodobým investicím, jež nejsou pro každého, tak alespoň k těm dlouhodobějším. I kdyby šly trhy dolů, zůstávají ceny řady akcií zajímavé.  Kdo se chce ohlédnout po příležitostech v zahraničí, může vsadit třeba na Latinskou Ameriku, která prochází ve srovnání s USA a Evropou obdobím finanční krize dobře. Jak totiž upozorňuje internetové médium Zertifikatejournal, dosáhli v době růstu cen komodit obyvatelé tohoto subkontinentu vysokých přebytků platební bilance a devizových rezerv. Latinskoamerický bankovní systém navíc není pod takovým tlakem jako v USA či v Evropě, protože se tamější banky příliš neangažují na americkém trhu s realitami.

Akciový index MSCI Latin Amerika ode dna v listopadu zpevnil o zhruba 50 %. To nemusí být zcela směrodatné pro budoucí vývoj. Zertifikatejournal ale upozorňuje, že díky nerostnému bohatství bude region střednědobě pokračovat v hospodářském růstu.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo