Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Je křehký růst u konce?

František Mašek
František Mašek
26. 5. 2009

V poslední době roste počet náznaků, podle nichž může mít globální ekonomika nejhorší za sebou. Optimistické předpovědi – podle některých může dojít k obratu již letos – ale provází nemalá dávka opatrnosti, vztahující se hlavně ke stavu finančního sektoru.

Je křehký růst u konce?

Jasnou odpověď nenabízejí ani akciové trhy, které zpravidla asi o půl roku předjímají budoucí vývoj ekonomiky. Není divu: jestliže od začátku března dosáhl růst akciových indexů zhruba třiceti procent a některé rozvíjející se trhy (včetně českého) zpevnily asi o polovinu, sílí obavy z jejich korekce. Zejména před blížícím se létem, kdy akcie obvykle ztrácejí.

Média jsou plná úvah o tom, jak finanční krize či recese přispívají k novému přerozdělování majetku. Řada společností jako třeba PPF, nebo v zahraničí britská finanční skupina Barclay´s, sází totiž na zajímavý zisk, který jim mohou přinést levné akvizice a fúze. Přišel tedy čas na nákup akcií Barclay´s, případně i dalších?

Investoři si nyní kladou hlavně otázku, zda nebyl růst akcií od března příliš rychlý a zda bude dál pokračovat. Ti, kteří momentálně věří, jako miliardář Kenneth Fisher, že by měl americký akciový index S&P 500 do března příštího roku posílit o dalších 30-40 %, jsou nejspíš v menšině. Názory správce hedgeového fondu, který může spekulovat i na pokles trhu, významného domácího obchodníka s akciemi, ale i závěry dánské Saxo Bank, které oslovil Finmag, vyznívají skepticky.

Obavy z korekce

Jaroslav Krabec, který řídí středoevropský fond Wood´s CEE, jeden z mála hedgeových fondů existujících v ČR, zdůvodňuje silný růst akciových trhů v posledních dvou až třech měsících prvními příznaky, že se začíná finanční krize hlavně kvůli obrovským finančním injekcím v USA a v západní Evropě stabilizovat. Akcie finančních institucí na to reagovaly prudkým růstem a strhly s sebou celý trh.

Odhady letošního propadu hrubého domácího produktu jsou ale stále větší, což platí i pro nezaměstnanost. Pro akciové trhy bude rozhodující, jak se budou vyvíjet očekávání, spojená s oživením ekonomik v příštím roce.

Po silných růstech v poslední době může snadno přijít korekce. V nejbližších měsících by tak mohly trhy kolísat bez jasného trendu. Ve druhé části roku a hlavně po letních prázdninách budou rozhodovat makroekonomická očekávání pro rok 2010. Rozhodující bude podle Krabcových slov skutečná hloubka hospodářské krize.

Makléř Pavel Hadroušek z Fio, burzovní společnosti, která je jedním z největších hráčů na českém trhu, se dokonce obává, že nedávný růst akcií představoval pouze korekci nahoru na nadále klesajícím trhu. Během léta očekává silnější prodejní vlnu, která může vést až k testování březnových minim. Není ale jasné, zda tyto výprodeje přijdou už v příštích dnech nebo až za několik týdnů.

Skepticky hodnotí vývoj akciových trhů i analýza dánské Saxo Bank, která je významným on-line obchodníkem s finančními produkty. Vychází z toho, že akcie nenabízejí do doby, než se makroekonomická situace stabilizuje a dojde ke snížení zadlužení přesvědčivý poměr rizika k zisku.

Firmy se nejprve musí zbavit nadbytečných kapacit. Je také třeba, aby stoupla míra úspor domácností a společnosti se vrátily k čestnému a správnému výkaznictví podniků. Prudký růst akcií od března tedy ještě neznamená, že medvědí trh skončil a může přijít další rozsáhlejší korekce.

Do čeho investovat?

Již zmiňovaný Kenneth Fisher doporučuje nakupovat akcie rozvíjejících se trhů, energetických společností, těžaře kovů a technologické tituly na úkor defenzivních titulů. Krabec zase pokládá za zajímavé akcie Pegasu, který prý vykáže dobré výsledky za 1. čtvrtletí. Nejhorší může mít za sebou tabákový průmysl, což hovoří, spolu s tradičně vysokým dividendovým výnosem, pro investici do akcií Philips Morris CR. Blíží se i rozhodné datum pro výplatu dividendy Telefoniky O2 CR – k té má dojít 7.září – a při dividendovém výnosu téměř 12% (dividenda 50 Kč ) může zájem investorů růst. Zajímavou investicí mohou být kvůli předchozím rozsáhlým ztrátám podnikové dluhopisy, zejména fondy, které do nich investují.

Hadroušek nevidí žádné krátkodobě zajímavé investiční příležitosti. Investor by měl podle jeho slov vyčkat i s dlouhodobými nákupy. V delším horizontu doporučuje nicméně sledovat firmy jako jsou Intel, Google, Apple, nebo Yahoo!, Cameco, které těží uran, a v ČR se v případě poklesu zaměřit na dividendové tituly Telefoniku O2 CR a Philips Morris. Investor by se měl naopak obloukem vyhnout evropskému bankovnímu sektoru.

Zatímco Fisher i někteří další renomovaní investoři, například investiční guru Mark Mobius, řídící společnost Templeton Global Emerging Markets Equity Group, doporučují sázet hlavně na rozvíjející se trhy, na trzích momentálně převládá skepse.Rozhodující ovšem bude, jak situaci vyhodnotí investoři. Vsadíte si na korekci, nebo lze spíše očekávat,.že trhy budou „pouze“ kolísat a jejich účastníci vyhodnocovat další informace, ve snaze odhadnout, zda již skutečně přichází obrat k lepšímu?

Foto: Profimedia.cz.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo