Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

České reality do českých rukou?

František Mašek
František Mašek
2. 6. 2009

V posledních 15 letech byly komerční nemovitosti v ČR doménou zahraničního kapitálu. Ten je ale považoval jen za krátkodobou přestupní stanici. Nyní přišla podle firmy CS Property Services (CSPS) doba, kdy jsou zajímavé pro české privátní investory. CSPS jim jako první v Česku nabízí možnost dlouhodobě zvyšovat hodnotu jejich majetku a investic v oblasti komerčních realit, chce tedy poskytovat služby jako jakási privátní realitní banka.

České reality do českých rukou?

Tato nabídka je omezena na bohaté zákazníky, jejichž počet se v České republice odhaduje na několik set. Partner CSPS Michal Kadrnožka věří, že pro investice do komerčních realit je nyní vhodná doba, protože se trh blíží ke svému dnu.

Vychází přitom mj. ze situace ve Velké Británii, kde ceny komerčních nemovitostí dva měsíce stagnují. Český trh přitom částečně kopíruje vývoj v západní Evropě. Kadrnožka nevyloučil, že ceny nemovitostí mohou jít ještě mírně dolů, dlouhodobě by však měly představovat zajímavou investici. Češi jsou konzervativní a mnozí i proto preferují hmotné investice, jako jsou právě nemovitosti před virtuálními, k nimž patří cenné papíry.

CSPS jim chce nabídnout komplexní služby spojené s investicí do realitních projektů a správou komerčních realit a přitom individuální přístup jako v privátní bance. Jinými slovy řečeno, hodlá tedy aktivně řídit jejich realitní portfolio tak, aby jeho hodnota dlouhodobě rostla. Nabízí i nové investice do realit a realitních projektů. Minimální objem nemovitostního majetku, svěřeného klientem firmě do správy by měl činit 100 milionů korun, nejnižší investice do nemovitostí 20 milionů korun. Kolik hodlá CSPS za tyto služby vybírat, Kadrnožka s odkazem na rozdíly u různých projektů neuvedl.

Zájem mají sportovci i restituenti

Půjde o dlouhodobé zhodnocování majetku klientů z ČR a Slovenska, případně i ze zahraničí, a to alespoň na pět let. O podobné investice mají prý zájem hlavně soukromé osoby, které prodaly své obchodní společnosti, profesionální sportovci, ale také třeba restituenti.

V praxi může jít například o posouzení výnosů za správu hotelů a jejich následný růst, nebo  přezkoumání a správu objektu, který tvoří třeba bývalá kasárna, osm zdevastovaných budov a pozemky. Cíl je i tentokrát stejný – zvýšit investorův dosavadní výnos. CSPS, která při těchto aktivitách spolupracuje s řadou dalších společností, přitom do projektu nevkládá vlastní peníze. Kadrnožka to vysvětluje tím, že by mohlo jít o konflikt zájmů.

Situace na českém realitním trhu, který byl dosud vůči domácím privátním klientům poměrně uzavřen, se prý mění a o služby, které hodlá nabízet CSPS, je zájem.

Společnost CS Property Services založili čtyři společníci působící přes deset let na realitním trhu. Spolupracuje mj. s privátními bankéři ze společnosti Glisco, kteří dříve působili v pražské pobočce Citibank, a advokátní kanceláří Havel&Holásek. Michal Kadrnožka například řídil developerskou společnost Pinnacle.

Vlastníkem CSPS, která má základní kapitál dva miliony korun, je podle obchodního rejstříku společnost FXB Investments Limited, registrovaná v Belize. Podle Kadrnožky se sídlo této firmy přesouvá do Nizozemí, kde bude registrována z daňových důvodů. Bude mít podobu holdingu.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (12)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo