Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Předčasný optimismus?

František Mašek
František Mašek
3. 6. 2009

Kdyby ještě žil proslulý trenér fotbalových Bohemians Tomáš Pospíchal, nejspíš by poopravil jeden svůj slavný výrok: Nikoliv fotbal, ale trhy nemají (občas) logiku. V době, kdy pokles americké ekonomiky za letošní první čtvrtletí činí po revizi -5,7 % a nezaměstnanost dál stoupá, totiž řada akciových trhů posiluje.

Předčasný optimismus?

Investoři ale hledí hlavně dopředu. Akciím tak pomohly spekulace, podle nichž již americká ekonomika nalezla dno. Neznamená to nutně, že začne růst. Z vyjádření 45 ekonomů z americké National Association for Business Economics, citovaného agenturou Bloomberg ale vyplývá, že 74 % z nich předpokládá, že recese americké ekonomiky skončí již ve 3. čtvrtletí. Nezaměstnanost však dál poroste a oživení ekonomiky USA prý bude slabší (ve 3. čtvrtletí dosáhne její přírůstek 0,7 % a od října do prosince 1,8 %), než se původně čekalo.

K lepší náladě na trzích přispěla i některá makroekonomická data, zejména rostoucí objednávky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA a spekulace, že americký trh bytové výstavby dosáhne během následujícího měsíce dna.

Roubini nesouhlasí

Všichni ale tento optimismus nesdílejí. Americký profesor Nouriel Roubini, který předpověděl stávající finanční krizi, například soudí, že ekonomika USA může dosáhnout dna až začátkem příštího roku. Pesimisticky vyznívají i názory 605 předních ekonomů pro britskou finanční instituci Barlays Capital, na které se odvolává britský deník Financial Times. Většina z nich se obává, že vývoj globální ekonomiky může odpovídat písmenu U nebo W, což znamená slabý růst a pak její postupné oživení, nebo dokonce (v případě písmene W) oživení a následně další pokles.

Šest z každých deseti oslovených ekonomů navíc soudí, že růst akcií od letošního března, kdy řada akciových trhů posílila o padesát i více procent, ještě neznamená konec medvědího trhu. Globální investoři mají totiž podle jejich názoru dosud zaparkován velký objem peněz v hotovosti.

Ropa za 70 či více dolarů?

Spekulace o blížícím se globálním oživení pomohly výše nejen akciím, ale i komoditám v čele s ropou. Organizace zemí vyvážejících ropu sice podle očekávání ponechala těžební kvóty beze změny, cena ropy přesto – i díky oslabování dolaru, v němž se s ní obchoduje - roste a sílí spekulace, že barel „černého zlata“ brzy překoná 70 dolarů. V prosinci přitom stál 34,20 dolaru.

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka soudí, že ceny ropy nyní táhnou nahoru spíše nálada na trhu a spekulanti než reálná poptávka. Investoři totiž sedí na značném množství hotovosti a při jakémkoliv náznaku zlepšení v určitém sektoru, rychle spekulativně investují.

Podle makléře Petra Žabžy z firmy Patria Finance může cenám ropy pomoci blížící se motoristická sezóna, která historicky znamená vyšší spotřebu benzínu a nafty. Dlouhodobě by se mohla cena barelu této suroviny prodávat za 70-75 dolarů, což je považováno za relativně rovnovážnou cenu.

Podobný vývoj očekává v půlročním horizontu kvůli pozvolnému růstu, podpořenému postupným oživením globální ekonomiky i představitel dalšího velkého hráče na domácím trhu, analytik České spořitelny Luboš Mokráš. Odhaduje, že barel severomořské ropy typu Brent může koncem roku stát lehce přes 70 dolarů.

To by nahrávalo energetickým akciím a producentům ropy, zejména arabským zemím, které jsou na ní stále silně závislé. Dlouhodobě zajímavé jsou podle Hatlapatky také akcie firem, zaměřených na netradiční energetické zdroje. Ceny energie jsou však aktuálně relativně nízké a produkční náklady těchto firem vysoké, takže momentálně nejsou příliš konkurenceschopné. Navíc jsou často nejrůznějším způsobem subvencovány. Při napjatých rozpočtech mohou ovšem některé státy tuto podporu omezit.

Komodity a měnové riziko

Opatrnější investoři dál sázejí spíše na zlato, které je spolu se stříbrem využíváno jako zajištění proti inflaci a oslabování dolaru. Jihoafrická Standard Bank věří, že cena troyské unce zlata, která se aktuálně pohybuje mezi 980-990 dolary, dlouhodobě dosáhne 1250 dolarů. Investice do zlata doporučuje i známý investiční (a zejména komoditní guru) Jim Rogers.

Podle Hatlapatky může zlatu pomoci případná silná korekce akciových trhů. Dlouhodobě pak může těžit i z toho, že je pokládáno za jednu z pojistek v nejistých dobách.

Růst cen komodit, především ropy a zlata, láká i české investory. Ti ovšem musí brát v úvahu měnové riziko. Pokud totiž česká měna vůči americké posiluje, jak tomu až na krátké časové úseky, zpravidla je, může být pro korunového investora podobná investice problematická.

„Když bude koruna posilovat, bude výnos z investic do komodit klesat. Jde o to, zda ceny komodit porostou přesně o oslabeni dolaru (takže ve skutečnosti nerostou), nebo o něco víc,“ vysvětluje člen představenstva Pioneer Investments Petr Šimčák.

Proti měnovému riziku se je samozřejmě možné zajistit. „Drobný investor si může koupit investiční certifikáty, které spekulují na pokles hodnoty dolaru, nebo se domluvit se svou bankou na měnovém forwardu. Obecně jsou ale jeho možnosti omezené,“ upozorňuje Žabža.

Pokud si tedy méně zkušený investor kupuje komoditní fond, investiční certifikát, případně sází na jinou komoditní investici, měl by si předem přesně zjistit, jak je ošetřeno jeho měnové riziko, aby jednou nebyl nepříjemně překvapen. Vzhledem k tomu, že se s komoditami obchoduje v dolarech, platí to i v případech, kdy si koupil fond, nebo certifikát, denominovaný v české měně.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo