Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nenechte svou střechu zahálet

František Mašek
František Mašek
4. 6. 2009

Růst cen ropy a důraz na ekologii nahrávají alternativním zdrojům energie. Zájem o řadu z nich zvyšují i dotace ze strany státu. Photon Energy, což je jedna ze společností, která se zaměřuje na využití sluneční energie, vytvořila proto od ledna letošního roku tzv. střešní burzu.

Nenechte svou střechu zahálet

Vznikla na základě exkluzivní spolupráce s německou společností Alpensolar, která je operátorem největší německé střešní burzy. Cílem té domácí je, jak napovídá název, zprostředkovávat investice do střešních fotovoltaických projektů v České republice.

Podle ředitele Romana Zemana nyní střešní burza nabízí 100 tisíc m2 ploch vhodných k výrobě elektřiny, a to v rámci více než stovky různých projektů. Jejich celkový výkon je na první pohled nízký. Činí 7,5 megawattu, což představuje necelé procento elektřiny, vyrobené v jaderné elektrárně Temelín. Solární energie je ovšem v Česku masověji využívána daleko kratší dobu, než například v sousedním Německu. Těžko lze přitom očekávat, že by v dohledné době spolu s dalšími obnovitelnými zdroji energie nahradila ty konvenční.

Cílem střešní burzy, fungující prostřednictvím stejnojmenného webu, tedy www.stresniburza.cz, je dát dohromady vlastníky střech, investory a také firmy, které vyrábějí a instalují panely pro využití solární energie.

Podpora státu

Po finanční krizi zažívá využití sluneční energie podle Zemana obrovský rozkvět. Zájem o obdobné  projekty projevují i banky, ty mají ovšem zájem hlavně o větší projekty. K růstu zájmu o solární energii přispívá i fakt, že Česko garantuje výkup takto vyrobené elektrické energie za zvýhodněnou cenu na 20 let. Energetický regulační úřad sice cenu vykupované „solární“ kilowatthodiny pro letošní rok o něco snížil na necelých 13 korun, stále je to však mnohem víc než necelých pět korun, které stojí kilowatthodina klasicky vyrobené elektřiny.

Majitelé střech mohou vydělat na výhodném pronájmu plochy pro fotovoltaické články nebo výhodnější ceně elektřiny a pronájmu. Investory stojí jeden kilowatt asi 100 tisíc korun. Jak přitom upozornil Zeman, minimální plocha, na níž se vyplatí solární panely instalovat, činí u šikmé střechy 50 m2 a u ploché alespoň sto metrů čtverečních. Návratnost investice do solárních panelů je odhadována zhruba na osm let.

Reklamní slogan jedné z dalších firem, zaměřených na solární energii, označuje za jednu z největších jistot, že Slunce vyjde každý den. Doba souvislého slunečního svitu za jeden rok přitom v Česku činí asi 1460 hodin. Pro výrobu solární energie jsou z tohoto pohledu nejzajímavější jižní Morava a Čechy.

Akcie společnosti se od října loňského roku obchodují na trhu NewConnect Varšavské burzy pro menší, ale rychle rostoucí společnosti. Při loňském privátním úpisu byly vydány tři miliony akcií Photon Energy při emisním kurzu pět korun. Jejich cena po počátečním prudkém růstu klesla. Firma nicméně zvažuje, že do konce roku nabídne investorům na NewConnectu další akcie. Více než dvě třetiny akcií firmy drží v současnosti podle dostupných informací předseda a místo předseda představenstva Michal Gaertner a Georg Hotar.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo