Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Trhy rostly, dilema zůstává

František Mašek
František Mašek
9. 6. 2009

Dvouměsíční akciová rallye se změnila v tříměsíční. Zatímco vyspělé akciové trhy si v minulém týdnu polepšily o několik procent, německý index DAX přidal necelá tři procenta a indikátor PX pražské burzy zpevnil dokonce o desetinu. Stále více pomyslných světýlek v tunelu v podobě příznivějších makroekonomických zpráv doma i v zahraničí provázejí ovšem i (staro)nová varování.

Trhy rostly, dilema zůstává

Agentura Bloomberg například s odvoláním na řadu expertů poukázala na přílišný optimismus v případě amerických bank, které mohou díky určitému uvolnění účetních standardů nadhodnocovat výsledky. Známý index volatility VIX prý stejně jako některé další indikátory ukazuje, že je tříměsíční růst akcií u konce. Jako by tu nebylo blížící se léto, které samo o sobě k aktivitě investorů příliš nepřispívá.

Opačný názor vyjádřil podle téhož zdroje šéf největší světové burzy NYSE Euronext Duncan Niederauer. V současnosti prý více věří, že má dosavadní tříměsíční růst akcií stabilnější základ, protože objem obchodů roste. Podobně tomu bylo také ve Frankfurtu a Londýně, kde hodnota transakcí rovněž stoupla.

Citigroup, nebo firemní dluhopisy?

Dilema, kam investovat, to ovšem příliš neřeší. Vítěz nedávné hry RM-Systému české burzy Emil Sirgely, který během dvou měsíců vydělal 1,6 milionu korun, vsadil hlavně na akcie Citigroup a General Motors. Podobná strategie není pro každého, v případě akcií GM, která je v konkurzu, ji navíc nelze zopakovat. Nebo snad ano s akciemi jiné americké automobilky? I tak ovšem nepochybně stojí za to blíže se ex post podívat na jeho „soutěžní obchody“ na serveru www.rmsystem.cz. Už jen proto, že podobné informace bývají málokdy k dispozici.

Poněkud klidněji působí na první pohled v současné stále přece jen rozjitřenější době sázka na korporátní dluhopisy. Situace na finančních trzích stále není ideální. Od krachu investiční banky Lehman Brothers se nicméně přece jen uklidňuje, což nahrává, jak se dalo po dřívějších vysokých ztrátách a problematickém ocenění těchto dluhopisů, u podobných investic očekávat.

Pohled na výsledky některých korunových fondů, například korporátního dluhopisového fondu IS České spořitelny, nebo obdobně zaměřeného fondu ČP Investu (PPF), které za půl roku vydělaly kolem dvaceti procent, působí na zjitřenou duši nejednoho investora jako balzám. Polepšila si i řada dalších obdobně zaměřených fondů. Je však třeba mít na paměti klasickou poučku, že se minulé výnosy nemusí opakovat. Nehledě k tomu, že podobné investice mohou být obdobně rizikové, jako ty akciové. Nebezpečí bankrotu u řady firem rozhodně nepominulo. Na druhé straně není sporu o tom, že jde stále o zajímavou investici. Samozřejmě za cenu nemalého rizika.

Řada investorů bude ale nejspíš raději investovat bez fondu a do akcií. Nakolik se inspirují pravidelnou měsíční strategií, připravenou analytiky České spořitelny? Pokud bychom vyšli z rozdílů mezi aktuálními cenami titulů obchodovaných v burzovním segmentu SPAD a roční cílovou cenou, má největší potenciál růstu (kolem 75 %) CME, dále rakouská pojišťovna VIG, Philip Morris, ČEZ a Telefónica O2 CR, u nichž představuje tento potenciál tři až čtyři desítky procent. Tomu ostatně odpovídají i jejich investiční doporučení. Na opačném pólu stojí nijak překvapivě Orco. V minusu je rovněž NWR, ale také třeba Pegas.

Celou analýzu najde čtenář na www.csas.cz v rubrice Analýzy a trhy. Jde samozřejmě jen o jeden úhel pohledu, notabene od analytiků z jedné finanční skupiny. Přesto může třeba nabídnout investorům určitou inspiraci.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo