Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Suroviny vítězí!

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
10. 6. 2009

Krize se prohlubuje a stále více zemí musí upravovat své makroekonomické predikce, většinou směrem dolů. Pokles HDP má vliv na i na spotřebu komodit, která překvapivě začíná mírně růst.

Suroviny vítězí!

Čína si uvědomuje, že nakupování dalších dluhopisů Spojených států není zrovna v dlouhodobém horizontu tou nejlepší investicí vzhledem k nízkému výnosu a očekáváné vysoké inflaci v následujících letech. Čína začíná své portfolio diverzifikovat a nechybí v něm ani komodity.

Plánuje například zvětšit své zlaté rezervy ze 600 tun na 1000 tun a své nákupy vzhledem ke zvýšené volatilitě v cenách zlata již pravděpodobně realizuje. Chce také zvýšit ropné rezervy (které jsou v současnosti přibližně na hodnotně 100 milionů barelů) vybudováním nových ropných zásobníků o dalších 180 milionů barelů. Všechny komoditní zásoby chce Čína údajně mít na 3 měsíce místo dnešních 30 dní.

Kdyby se Čína rozhodla koupit veškeré komodity obchodovatelné na London Metal Exchange, při současných cenách by jí to stálo kolem 9,3 miliard dolarů, což je pouze 1,5 procenta hodnoty držených amerických dluhopisů. Než nakupovat komodity, které je nutné skladovat a uchovávat, je ale pro Čínu jednoduší nakupovat přímo akcie těžebních firem. Dokládá to například i zájem o nákup společnosti Rio Tinto v objemu 19,5 mld. USD.

A jak to dál bude s cenami?

Ve svém článku Co čekat od bílých kovů jsem doporučoval nákup palladia, stříbra a platiny. V případě, že jste své peníze investovali do stříbra, mohli jste si připsat více než 40 procetní výnos. U palladia jsou ceny na současných či o málo nižších úrovních, což vyrovnáná malý růst cen u platiny.

Znamená to, že pokud jste investici rozdělili na tři části, realizovali jste v průměru 13-14 procentní zisk. Což v dnešní turbuletní době není zdaleka špatné zhodnocení. Pozici bych však v žádném případě ještě neuzavíral.

V dlouhodobém horizontu vidím velký potecionál růstu právě v palladiu, které by se mohlo stát vhodnou alternativou stříbra. Je to totiž poměrně nový kov a očekává se, že v průmyslu a ve šperkařství bude hrát stále větší roli. Platina je hodně závislá na automobilovém průmyslu a vzhledem k současné nadprodukci nelze očekávat v nejbližších 1-2 letech oživení. Kdo se ale rozhodne do tohoto kovu investovat v dlouhodobém horizontu, v žádném případě neprohloupí.

Co letí?

Trendem v současnosti se stává nakupování či pronájímání půdy v chudých zemích. Plodiny z těchto zemí jsou využívány k uspokojení stále rostoucí potřeby po potravinářských komoditách. Čína v současnosti může využívat 2,8 milionů hektarů v Demokratické republice Kongo a o dalších 2 milionech jedná se sousední Zambií.

Činí se i Jižní Korea, která chce v Madagaskaru uzavřít kontrakt na 1,3 milionů hektarů půdy. I Evropa nezůstává mimo a například dánská společnost Trigon může v Rusku využívat 100 tisíc hektarů a švédská Skebab dalších 100 tisíc hektarů v Mozambiku. V současnosti využívají zahraniční společnosti 12 až 20 milionů hektarů půdy, což se rovná velikosti Nepálu nebo Běloruska.
 
Role komodit i přes současnou finanční krizi bude stále narůstat. V případě vašich investic je určitě neopomíjejte, protože narozdíl od akcií se stávají klidným a pozvolna prosperujicím přístavem v rozbouřených vodách krize.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo