Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investujte do Zlaté buly sicilské!

František Mašek
František Mašek
18. 6. 2009
 5 404

Obliba zlata či stříbra zvedá zájem o zlaté či stříbrné pamětní mince, které v ČR vydává jen ČNB. Nabízejí totiž jednoduchou cestu, jak investovat do některého z těchto dvou drahých kovů. Vydělat je možné především na (budoucím) zájmu o tyto mince ze strany sběratelů.

Investujte do Zlaté buly sicilské!

Centrální banka hodlá nabídku mincí, které budou vydány v letech 2011 až 2015, výrazně rozšířit. Místo dosavadních 14 tisíc bude k mání až 25 tisíc kusů jedné zlaté mince. U stříbrných mincí se tento limit zvýší ze 40 na 50 tisíc. Kolik mincí bude nakonec emitováno, bude záviset na marketingovém průzkumu. Centrální banka chce navíc vedle stříbrných mincí s nominální hodnotou 200 Kč vydávat i další, a to s nomimále 500 Kč. Tradiční zlaté mince s nominální hodnotou 5000 Kč zase doplní desetitisícikorunové. Souvisí to s růstem poptávky po mincích, ale také zvyšujícími se cenami zlata a stříbra.

Jan Kašpar, Petr Vok či Jan Hus?

K nejžádanějším budou jistě patřit stříbrné dvousetkoruny, připomínající výročí letu vzduchoplavce Jana Kašpara,výročí úmrtí Petra Voka z Rožmberka, či Rudolfa II a založení Junáka a Sokola. Ale i sté výročí narození fenomenálního fotbalisty Josefa Bicana, vynálezce kontaktních čoček Otto Wichterleho, nedožitou stovku spisovatele Bohumila Hrabala či podnikatele Tomáše Bati mladšího. Nově zaváděné pamětní zlaté mince s nominále 10 tisíc korun mají v roce 2012 připomenout 800 let vydání Zlaté buly sicilské a o tři roky později 600 let od upálení Jana Husa.

Seznam emitovaných mincí může být v případě potřeby ještě doplněn. Pokud by Česká republika do roku 2015 přijala euro, měly by být nominále plánovaných zlatých a stříbrných mincí přepočteny na tuto měnu.

Nákup přes distributory

Mince je možné koupit od některého z distributorů, jejichž seznam najdete na serveru ČNB. Ti je ovšem od ČNB nezískají za nominále, tedy například za 200 korun, ale za cenu stanovenou centrální bankou. Ta také uvádí doporučenou cenu za mince pro maloodběratele. Platí to jak mince běžné kvality, tak v tzv. špičkové (proof) kvalitě, určené sběratelům.

ČNB tyto ceny vydává každé dva měsíce. Týkají se právě vydávaných emisí. Obecně lze říci, že se cena zlatých mincí s nominále 5000 Kč pohybuje kolem osmi tisíc korun, u stříbrných mincí s nominální hodnotou 2500 Kč se vyšplhala na dvojnásobek.

Kolik nabídnou sběratelé?

Každý distributor mincí si ovšem může stanovit cenu, za jakou je bude prodávat či kupovat.Cena minci přihlíží k vývoji na trhu zlata či stříbra a kurzu koruny vůči dolaru, v němž se s oběma kovy obchoduje. Vždy ovšem záleží především na sběratelích, kolik jsou za minci ochotni zaplatit. O některé je velký zájem, poptávka po dalších může být naopak nízká. Mince, které se neprodají, jsou po dvou letech roztaveny a slouží k výrobě nových.

Zájemce o mince by si měl na serveru www.aukro.cz, případně u jiných distributorů, jejichž seznam je k dispozici na stránkách ČNB, zjistit, za kolik se jednotlivé mince nakupují a prodávají.V případě nejvyšší nouze je možné mince prodat za nominální hodnotu ČNB. To ovšem obvykle znamená ztrátu.

V době kolísání trhů část investorů pokládá zlaté či stříbrné mince za vhodnou alternativní investici, sloužící minimálně jako ochrana před ztrátou hodnoty majetku. Pokud ovšem ČNB hodlá zvýšit objem emise, mohou pro sběratele ztratit na hodnotě. Čím víc mincí existuje, tím je jejich hodnota logicky nižší. Jako investice tedy nemusí být tak zajímavé.

Podobný vývoj by ale mohl zvýšit zájem o mince ze zlata a stříbra, které budou do konce příštího roku raženy v menších objemech. Nestoupne také poptávka po českých mincích v okamžiku, kdy bude jasné, kdy ČR přijme euro? Stoprocentně se na to ovšem spoléhat nikdo nemůže.

Zlato versus stříbro

Zlaté mince mají jednu výhodu – jsou totiž osvobozeny od platby 19% daně z přidané hodnoty. Ty stříbrné ovšem této dani částečně podléhají. Daní se částka, která převyšuje nominále. I to je třeba vzít při podobné investici v úvahu.

Seznam emitovaných mincí na léta 2011-2016 najde čtenář na serveru www.cnb.cz v sekci novinky, informace o emisích na období 2006-2010, seznam distributorů mincí, aktuální a minulé ceníky pak v sekci banky a mince/numismatika.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo