Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Raději U než W

František Mašek
František Mašek
23. 6. 2009

Říká se, že dva právníci mívají na jednu záležitost tři právní názory. Není to u ekonomických či finančních analytiků stejné?

Raději U než W

Podobnou úvahu vyvolávají předpovědi vývoje ekonomiky od Mezinárodního měnového fondu a sesterské Světové banky (SB). Zatímco fond letos čeká její pokles o 1,3 % a příští rok růst o 2,4 % a chce svůj odhad revidovat směrem nahoru, podle banky bude recese hlubší, než uvedla v březnu. Letos prý světové hospodářství klesne o 2,9 % a příští rok si polepší o 2 %. Akciové trhy reagovaly na tuto informaci silným poklesem.

MMF není jediný, kdo tvrdí, že pokles globální ekonomiky zpomaluje. Ekonomičtí poradci Amerického svazu bankéřů (ABA) věří, že recese v USA skončí letos ve 3. čtvrtletí. Zároveň varovali před přetrvávající vysokou nezaměstnaností a rozsáhlým rozpočtovým schodkem, které mohou být dlouhodobější hrozbou. Existují samozřejmě i opačné názory, podle nichž oživí americká ekonomika později.

Pozor na písmena

Nepůjde přitom, jak řekl agentuře Bloomberg Alvin Liew ze singapurské Standard Chartered Bank, o oživení ve tvaru V, kdy má po prudkém poklesu přijít výrazný růst. Pozvolnější růst ekonomiky připomínající písmeno U, který lze zřejmě čekat, může leckoho zklamat. Je to ale lepší, než kdyby vývoj americké či dalších ekonomik kopíroval písmeno W a po silném poklesu a pak růstu (díky nemalým finančním injekcím), tedy přišel další výrazný pád a až pak vzestup.

Hovoří se i o tom, že oživení evropské ekonomiky může být díky její menší pružnosti pomalejší než v případě USA. Pokud tedy akciové trhy předjímají budoucí vývoj, neměly by nejspíš evropské akciové trhy v takové míře jako dosud kopírovat ty americké.

I americké akcie ovšem minulý týden ztrácely. Navzdory spekulacím o blížícím se konci recese v USA a obvyklém oživení akcií, které tuto recesi zpravidla předbíhá (existují ovšem i výjimky), zůstávají investoři po jejich několikaměsíčním růstu ostražití. Zatímco týdenní analýza makléřské firmy BH Securities předpokládá, že přinejmenším české akcie a index PX budou v létě stagnovat, obecně dál panují obavy z jejich dalšího hlubšího pádu.

Hektická doba přináší řadu doporučení a rozdílných strategií, včetně alternativních investic. Bloomberg minulý týden upozornil na nový hedgeový fond společnosti 36 South Investment Managers Ltd, jehož tvůrci předpokládají, že vládní snahy napumpovat do ekonomiky peníze, přinesou hyperinflaci. Podrobnosti o strategii fondu zveřejněny nebyly, růst inflace nicméně zůstává jedním z rizik, kterým by měl investor v budoucnu věnovat pozornost.

Hedgeový fond 36 South loni vydělal na obchodech s deriváty 234 %. Kupoval dlouhodobé, minimálně roční opce, které považoval za levné, a to na globální měny, pevně úročené instrumenty, akcie a komodity s tím, že mu řídké a nepředvídatelné události přinesou výrazný zisk, což odpovídá názvu fondu Black Swan (Černá labuť). Jde o jevy nebo události, které mají široký dopad, jsou obtížně předvídatelné a zcela popírají veškerá očekávání. Příkladem může být růst významu Internetu a osobních počítačů, 1. světová válka nebo útoky na New York z 11. září 2001. Jde „jen“ o to vystihnout, které to jsou.

Hedgeové fondy nejsou kvůli vysoké vstupní investici pro každého, existují ovšem i jiné příležitosti. Bloomberg upozorňuje, že manažeři akciových fondů, kteří překonali akciový index S&P 500, kupovali akcie středně velkých firem (jejich tržní kapitalizace činí 3,5-9 mld. dolarů) jako Sun Microsystems či Seagate Technology.

Farmaka, nebo telekomunikace?

Prasečí chřipka, ale i stárnutí populace, jsou vodou na mlýn akciím některých farmaceutických firem. Dvě z nich Sanofi-Aventis, respektive GlaxoSmithKline patří mezi malý počet akciových titulů, ziskových i v ročním horizontu. První za 12 měsíců vydělal 9,75 %, Glaxo asi šest a půl procenta. Můžeme tedy jen litovat, že nepřichází v úvahu duální kotace Sanofi-Aventis místo Zentivy, kterou S-A koupila a stáhla z pražské burzy. „Sanofi je příliš velká a podobný krok tak není pravděpodobný,“ řekl Finmagu šéf pražské burzy Petr Koblic.

Zajímavý, byť ne zcela originální tip představují telekomunikační firmy ze střední a východní Evropy. Analytici Erste bank je označují za bezpečný přístav, který však není vůči recesi zcela imunní. Stále přísnější regulace totiž přináší drastické snížení spojovacích poplatků, je také stále víc nutné počítat s „eurotarify“. Sektor je však levnější než ostatní a má ještě silnější fundamenty. Erste preferují T-Hrvatski Telekom, který se obchoduje pod cenou, má v sektoru nejlepší marže a dividendový výnos.

Ve srovnání s konkurenty se západní Evropy jsou tyto tituly obchodovány s mírným diskontem, podle poměru ceny k zisku na akcii (P/E) ale s 30% prémií. Přesto jsou akcie těchto firem stále levnější než v ostatních oborech.

Víno nejen pro fajnšmekry

Dnešní tak trochu všehochuť – doba je již ale taková – zakončíme vínem. Nejde o symbolickou číši vína, ale o fakt, že 1. července startuje Vinfolio Marketplace, tedy nový online trh s vínem. Jak uvedl Bloomberg, Vinfolio má ve virtuálním skladu téměř 12 milionů lahví za přibližně dvě miliardy dolarů, které vlastní hlavně sběratelé ze severní Ameriky.

Je to tedy hlavně o obchod pro fajnšmekry, Jiří Šťastný z firmy Colosseum ale upozorňuje na vinné indexy Liv-ex 100, respektive Liv-ex 500 a internetovou stránku www.liv-ex.com, kde lze najít další informace. Jak ovšem dodává, podle neověřených informací obchody s vínem silně ovlivnili ruští kupci, kteří se vrhli na tuto komoditu a nakupovali ji za jakoukoliv cenu.

I tento fakt připomíná známou poučku, že minulé výnosy nevypovídají nic o budoucích ziscích. Přesto mohou být pro leckoho vinné indexy zajímavé. Zejména v delším horizontu, což neplatí jen o nich.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo